Van jeneverdistilleerderij naar aantrekkelijke (woon)buurt

Geen categorie

Schiedam

00:00

01-10-2022

De komende jaren transformeren we het voormalige terrein van Koninklijke Distilleerderij Dirkzwager tot een aantrekkelijke en gevarieerde buurt. Wonen, recreëren en creatief ondernemen gaan samen op een unieke historische plek dichtbij het centrum van Schiedam. Vandaag kregen wij het terrein officieel overgedragen.

Gebied met rijke geschiedenis

Het gebied, gelegen tussen de Noordvest en de Schie, heeft een rijke moutwijn- en jenevergeschiedenis en is door haar prachtige ligging al jaren beschermd stadsgezicht. De aanwezige monumenten krijgen een prominente plaats binnen het plan. Door oud en nieuw met elkaar te verbinden blijft de historische sfeer behouden en ontstaat er een unieke buurt met een geheel eigen karakter. Wij hebben het circa 12.000 m2 grote terrein, in samenwerking met makelaar Koos Schreuder van Sinke Komejan, kunnen kopen van de curatoren van Dirkzwager, de heren Hermsen en Schraven, beiden werkzaam bij De Voort Advocaten | Mediators te Tilburg.

Grote marktbehoefte

Het plan levert een directe bijdrage aan de stedelijke functie en levendigheid van Schiedam. Er wordt een nieuw woonklimaat toegevoegd aan de binnenstad, waarbij rekening wordt gehouden met de bestaande historische uitstraling van het gebied. Ook geven we hiermee samen invulling aan een grote marktbehoefte binnen de regio Rotterdam.

Samenwerking met lokale ondernemers

Kim Toussaint – projectontwikkelaar bij Van Wijnen – vertelt: “Door deze ontwikkeling ontstaat een levendige buurt waar mensen fijn kunnen wonen, werken en recreëren. Het gebied heeft al zoveel kwaliteit en dat willen we verder versterken. Naast wonen staat het bestemmingsplan ook de functies ‘Horeca I’ en ‘Ontwerptechnische- en creatieve beroepen’ toe. De monumentale panden bieden mooie kansen voor creatieve (lokale) ondernemers. We zoeken daarom graag de samenwerking met hen op, ideeën zijn welkom! Zo kunnen niet alleen de inwoners profiteren van de kwaliteit van het gebied, maar wordt het écht een buurt van iedereen.”