Van stadskantoor naar populaire woonplek

De transformatie van het voormalig stadskantoor in Gouda naar 53 sociale huurappartementen verloopt voorspoedig. Naar verwachting kunnen huurders in maart hun nieuwe appartement betrekken. Afgelopen week konden betrokkenen en toekomstige bewoners het resultaat van de transformatie alvast bewonderen tijdens een open dag.

van-stadskantoor-naar-populaire-woonplek

Het gebouw waar Gouwenaars ooit hun paspoort verlengden en hun rijbewijs ophaalden, transformeren we in opdracht van woningcorporatie Mozaïek Wonen naar Kloosterveste: een wooncomplex met 53 gasloze sociale huurappartementen. Van stadskantoor verandert het gebouw in een geliefde en populaire woonplek. De appartementen bevinden zich boven de winkels van de Nieuwe Marktpassage, met alle voorzieningen van de historische binnenstad in de buurt. Bewoners hebben straks uitzicht over monumenten als de Agnietenkapel, het stadhuis en de Sint-Janskerk. “De belangstelling voor de appartementen is overweldigend”, vertelt directeur-bestuurder van Mozaïek Wonen Ron de Haas tijdens zijn toespraak. “14 van de 53 appartementen worden verhuurd aan mensen die begeleid worden door Kwintis en het Leger des Heils. Op de overige 39 appartementen ontvingen wij maar liefst 1.600 reacties. Dit is een geweldige locatie om te wonen, maar het geeft ook aan hoe groot de vraag naar sociale huurwoningen in Gouda is.”

Gasloos

Naar verhouding kampt Gouda met veel leegstaande kantoren. Het transformeren van zo’n kantoor is dan een goede oplossing. In januari 2017 zijn we gestart met de transformatie van het stadskantoor: een Design & Build opdracht, waarbij we vanaf de voorlopige ontwerpfase betrokken zijn. Ron: “Ik vind het bijzonder dat we in een bestaand gebouw gasloze woningen realiseren. Ieder appartement is voorzien van een lucht-water warmtepomp, die de appartementen op een energiezuinige en milieuvriendelijke manier verwarmen. We zijn buitengewoon trots op de stappen die we hier op het gebied van duurzaamheid hebben gezet. Het is een mooi leerproces voor Mozaïek Wonen.”

Woongemeenschap

Door de contouren van het bestaande gebouw, is vrijwel geen enkele woning hetzelfde. Zo is er een afwisselend aanbod in studio’s van 30m² tot driekamerappartementen van 90m². Bovenop de bestaande bouw, zijn er 11 nieuwe appartementen gerealiseerd. Dit zorgt ook voor een diversiteit aan bewoners. “Er komen jongeren, ouderen en een enkel gezin”, vertelt Ron. “We zijn nu in een stadium dat we met de huurders in gesprek zijn over hoe we hier ook echt een woongemeenschap kunnen creëren. De gemeenschappelijke ruimte in Kloosterveste gaat daar aan bijdragen, hier kunnen bewoners activiteiten organiseren en elkaar ontmoeten. Als woningcorporatie willen we dat natuurlijk alleen maar stimuleren.”

 

Meer dan bouwen