Van verslavingskliniek naar woningen

Wonen

Woningcorporatie

Utrecht

08:01

04-05-2021

Victas-gebouw in A.B.C.-straat Utrecht wordt appartementencomplex

Stedenbouw 767 | Tekst: Desiree Pennings

In de Utrechtse binnenstad bevindt zich de A.B.C.-straat met daarin een excentriek pand dat voorheen gebruikt werd voor verslavingszorg. In oktober 2019 kocht woningcorporatie Mitros het gebouw om er huurappartementen te ontwikkelen voor de sociale en middenhuur. Bouwbedrijf Van Wijnen werd ingeschakeld om de plannen mogelijk te maken.

Met zijn grote houten gevel is het oude Victas-gebouw een markante verschijning in het straatbeeld. Niet voor niets won JDdV Architecten er de Rietveldprijs mee in 2013. “Wij hebben een enorme groeiambitie en willen hier uiteindelijk 86 appartementen realiseren. Het gaat voornamelijk om twee- en een aantal driekamer appartementen”, vertelt vastgoedontwikkelaar Maarten de Kruif van Mitros.

De woningcorporatie werd al snel benaderd door bouwbedrijf Van Wijnen, die al een plan klaar had liggen voor het gebouw. “We waren eerder al bezig met het project voor een andere potentiele koper. Toen die koop niet doorging en Mitros de nieuwe eigenaar werd, hebben we hen benaderd. Op die manier konden we iets voor elkaar betekenen”, vertelt Remi van der Pol, Manager Klant & Markt bij Van Wijnen. Uiteindelijk koos Mitros ervoor om inderdaad met Van Wijnen aan de slag te gaan en werd er een totaalplan uitgewerkt. In november 2020 begonnen de sloopwerkzaamheden.

Victas-gebouw

Zoveel mogelijk hergebruikt

Aan de bestaande uitstraling van het gebouw zal weinig veranderen. De schil blijft intact, hoewel er wel extra ramen en een centrale entree aan worden toegevoegd. Ook wordt de kans aangegrepen om de buitenzijde te vergroenen met een gezamenlijke binnentuin en extra groen aan de voorzijde.

Aan de indeling van het gebouw verandert wel heel wat, vertelt Van der Pol: “Die is gestoeld op een verslavingskliniek met kantoorruimtes, slaapkamers en gemeenschappelijke ruimtes. Dat is ongeschikt voor appartementen. We gaan het opnieuw opbouwen als twee- en driekamer appartementen met een eigen voordeur. We hergebruiken zoveel mogelijk materialen en ook de luchtbehandelingsinstallatie hebben we hergebruikt.”

Om de installaties op niveau te brengen, is er niet veel nodig, omdat het om een jong gebouw gaat. De stadsverwarming wordt het belangrijkste verwarmingselement en er komen PV-panelen op de daken. Die worden aangesloten op de collectieve hoofdaansluiting.

Slim omgaan met ruimte

Een grote uitdaging binnen het project is de kleine bouwplaats, vertelt Van der Pol. Een goed parkeer- en transportmanagement is van groot belang. Materialen worden bijvoorbeeld geleverd bij een bouwleverancier op het nabijgelegen industrieterrein. “Alles wordt zo effectief mogelijk aangeleverd en afgevoerd. Zo zorgen we voor zo min mogelijk verkeersoverlast en het is goed vanuit duurzaamheidsperspectief”, aldus Van der Pol.

Onder het pand ligt een parkeergarage met tachtig parkeerplaatsen. Daarvan zullen er twee in gebruik blijven van Mitros, zodat hier twee deelauto’s geparkeerd kunnen worden. De Kruif: “Die zijn bedoeld voor de huurders van de appartementen. Via een app kunnen zij een auto reserveren. Het voordeel daarvan is dat we minder parkeerplaatsen hoeven te realiseren.”

Naar verwachting wordt het project met totaal 70 appartementen eind dit jaar opgeleverd. Twee blokken zullen tijdelijk verhuurd worden aan Stichting De Veste voor jongeren met een zorgvraag. Als zij een ander onderkomen hebben gevonden, worden de twee torens met 34 onzelfstandige eenheden omgebouwd tot 16 zelfstandige woningen. Het complex telt dan in totaal 86 woningen.

Meer weten over gebouwtransformaties?

Neem vrijblijvend contact op met Remi van der Pol