Van wensenlijstjes tot prettig thuis

Voor zorginstelling Ipse de Bruggen in Nootdorp realiseerden we een onderkomen voor 16 volwassenen met een ernstig verstandelijke beperking. ‘Veldbloemlaan 4’ werd eind 2015 in gebruik genomen. We blikken samen met Trudy de Dreu – coördinator en coach bij Ipse de Bruggen – terug op een intensieve, prettige samenwerking. “Communicatie was de sleutel.”

van-wensenlijstjes-tot-prettig-thuis
Een prettig thuis

“Het was geweldig om bij dit proces betrokken te zijn”, zegt Trudy trots. “We hebben voor onze bewoners een heel mooi en prettig thuis gerealiseerd.” Veldbloemlaan 4 is open, licht en ruim opgezet. Trudy vertelt: “De cliënten die hier wonen zijn kwetsbaar en hebben zeer specifieke zorg nodig. De woning is volledig aangepast op hun wensen en behoeften én die van medewerkers. Overal is over nagedacht.”

Verschillende wensenlijstjes

Op de vraag hoe we uiteindelijk tot dit ontwerp zijn gekomen antwoordt Trudy: “Dat was een mooi en soepel proces. We zijn begonnen met het verzamelen van onder andere de wensenlijstjes van ouders, medewerkers en directie. Door constant te overleggen met architect Anna Zinkweg en Van Wijnen zijn we uiteindelijk samen tot een definitief ontwerp gekomen.”

Optimalisaties

Tijdens de rondleiding laat Trudy ons alle bijzonderheden van de woning zien: “Sommige kamers zijn bijvoorbeeld extra geïsoleerd. Bewoners ervaren op deze manier geen overlast van elkaar en kunnen de rust opzoeken wanneer zij daar behoefte aan hebben. De indeling van ons pand is ideaal. We beschikken over twee woonkamers die aan elkaar gespiegeld zijn met aan iedere zijde een aantal slaapkamers. Op deze manier besparen we ruimte, want voorheen lagen de slaapkamers aan een gang die we nauwelijks gebruikten. Ook de kleuren zijn op elkaar afgestemd. Hierdoor is een rustige omgeving gecreëerd, maar wel warm en gezellig. Er zijn in de woon-, slaap- en badkamers nog andere praktische aanpassingen verricht die het wonen en verzorgen gemakkelijker maken.”

Trots

De realisatie van Veldbloemlaan 4 vond plaats op het terrein van Ipse de Bruggen waar in totaal ongeveer 450 cliënten wonen. Tijdens de bouw zijn er verschillende afspraken gemaakt om zo min mogelijk overlast te veroorzaken. “Het heien vond bijvoorbeeld niet in de ochtend, maar overdag plaats. Onze bewoners zijn dan vrijwel allemaal op pad naar hun dagbesteding, waardoor ze niets van de werkzaamheden meekregen”, legt Trudy uit. “Door dit soort praktische oplossingen was het voor cliënten een stuk aangenamer wonen. Dat vond ik super! Het feit dat iedereen constant met ons meedacht en dat niets teveel was gevraagd. Ik kijk met veel trots en plezier terug op dit proces.”

Herman Steenbergen

Vestigingsdirecteur Van Wijnen Stolwijk

h.steenbergen@vanWijnen.nl 0182-348000
Meer dan bouwen