Van Wijnen creëert plekken om gelukkig te zijn

Algemeen

Heerhugowaard

09:44

12-01-2022

Als er iets momenteel het gesprek van de dag is, is het wel de situatie op de woningmarkt. De enorm gestegen huizenprijzen en het tekort aan (betaalbare) woningen baart ons allemaal zorgen. Bij Van Wijnen in Heerhugowaard werken ze dagelijks hard aan oplossingen voor deze problematiek.

Dit artikel werd geschreven door INTO business Alkmaar.

Bouwen met toekomst in ons achterhoofd

“Wij richten ons op het gebied tussen Texel en Amsterdam”, start directeur Wesly Verhaert, directeur van de Van Wijnen-vestiging in Heerhugowaard, ons gesprek. “We doen in deze regio alles op het gebied van bouwen. Klanten kunnen bij ons aankloppen voor ontwikkeling, nieuwbouw, renovatie en transformatie, verduurzaming en vastgoedbeheer.”

Verandering van vraag

“Nieuwbouw van woningen is de aankomende 15-20 jaar nog booming, verwachten wij. Er is een enorm tekort aan woningen, zeker ook in Noord-Holland Noord. We ontwikkelen en bouwen op veel plekken in onze regio woningen en appartementen. We focussen ons verder op het verduurzamen van bestaande woningen en zien kansen in de verandering van vraag op het gebied van kantoor- en winkelruimtes. Later willen we met trots terugkijken op wat we hebben achtergelaten. Deze panden kunnen uitstekend getransformeerd worden naar woningbouwlocaties. We bouwen met de toekomst in ons achterhoofd, later willen we met trots terugkijken op wat we op de wereld achterlaten.”

Locatie, locatie en snelheid

“Het grootste obstakel om snel nieuwe woningen te bouwen is de beschikbaarheid van locaties en de tijd die er mee gepaard gaat om een locatie te ontwikkelen”, vertelt adjunct-directeur Remco IJzendoorn. “De Provincie Noord-Holland wijst bouwlocaties aan en wij hebben, op onze eigenzinnige manier, de oplossingen die daarbij passen. 

Met Fijn Wonen bouwen we sneller, beter en goedkoper, zonder in te leveren op uitstraling en comfort. Deze woningen zijn energiezuinig en remontabel en omdat de componenten van de woningen in onze eigen woningfabriek gemaakt worden, levert het bouwen van een nieuwe woonwijk veel minder transport en afval op. Met het concept Wij Wonen werken we niet alleen vóór, maar vooral samen met bewoners, gemeenten, corporaties, beleggers en projectontwikkelaars. We verbinden de voordelen van prefab basiscomponenten met de behoefte aan variatie; modulair maatwerk.”

Vrij wonen

“Ons derde concept is Vrij Wonen. Door ultieme keuzevrijheid te bieden aan de eigenaren krijgt iedere woonwens ruimte. We bouwen verder op ingrediënten uit onze andere woonoplossingen én onze ervaring met maatwerk in ontwikkeling, realisatie en beheer. Daarnaast bieden we maatwerk voor bestaande bouw. Dat kan de transformatie van een winkel naar kantoor zijn of van theater naar hotel. In de verduurzaming van de bestaande woningvoorraad zijn we ook actief. Zo verduurzaamden we in de afgelopen jaren meerdere portiekflats voor een woningcorporatie. Maar we hebben ook ruime ervaring met het verduurzamen van rijwoningen, door de woningen een ‘geïsoleerde jas’ aan te trekken.”

Vrijheid en verantwoordelijkheid

“De meeste medewerkers bij Van Wijnen in Heerhugowaard zijn relatief jong, de gemiddelde leeftijd van ons kantoorpersoneel is 38 jaar. Ze zijn hoogopgeleid, en dat moet ook wel in de steeds verder digitaliserende bouwwereld”, aldus Remco. Wesly vult aan: “Ik daag mensen uit het beste uit zichzelf te halen en verwacht dat ze hun verantwoordelijkheid nemen. En dat ze om hulp vragen als iets niet lukt. Ik werk hier nu 5 jaar en hou van de West-Friese mentaliteit en nuchterheid. Bij ons wordt hard gewerkt, maar zeker ook hard gelachen. Remco: “Ik ben als schoolverlater bij Van Wijnen gestart als werkvoorbereider en heb mijzelf goed kunnen ontwikkelen, zo ben ik uiteindelijk gegroeid naar de functie die ik nu bekleed. Dat zegt iets over de sfeer en de mogelijkheden die Van Wijnen aan medewerkers biedt.

Helden

Gevraagd naar hun grote voorbeelden, conform het thema van dit magazine, zijn de heren duidelijk. “Eigenlijk vind ik het stiekem een afgrijselijke man”, zegt Wesly over zijn held. “Maar wat ik enorm bewonder is het vrije denken van Elon Musk. Ik bedoel, een aanbetaling vragen voor een auto die nog niet bestaat, en sterker nog, waarvoor de fabriek om die te bouwen er nog niet eens is… Ik vind het knap.” 

Remco vult aan: “Ik heb enorm veel bewondering voor een man als Steve Jobs. Vanuit zijn persoonlijke overtuiging om het anders te willen doen, is het hem gelukt om een merk neer te zetten dat echt iedereen kent. Er is een soort ‘community’ ontstaan waar mensen onderdeel van willen uitmaken, terwijl de producten van Apple echt niet de goedkoopste zijn. Hoe knap en gaaf is dat.”

‘We bouwen nieuw, renoveren, transformeren, verduurzamen en onderhouden’

Neem vrijblijvend contact op met Wesly Verhaert