Van Wijnen doneert cheque aan Vlinder- en Bijentuin Leusden

Wonen

Harderwijk

Leusden

12:52

24-06-2022

Vandaag heeft de Vlinder- en Bijentuin Leusden een cheque ter waarde van 2.500 euro ontvangen van Van Wijnen Projectontwikkeling Midden. Het geld wordt besteed aan de renovatie van de bloemenakker. Jantine van der Laan, penningmeester van de vlindertuin/ bloemenakker, ontving de cheque uit handen van Maarten Reeze, adjunct-directeur projectontwikkeling.

Tegenover de Vlinder- en Bijentuin, aan de overkant van de weg, ontwikkelt en bouwt Van Wijnen de nieuwbouwwijk Hof van Liz. “Samen bouwen aan ruimte voor een beter leven, dat is waar we voor staan als bedrijf. In onze projecten doen wij dat door oog te hebben voor de omgeving en de natuur. Dit project past hier helemaal bij”, aldus Maarten Reeze.

Groeiende onkruiddruk

Een aantal jaren geleden is de stichting gestart met het zaaien van eenjarige wilde bloemen en de verkoop van een bloemenplukbon. Kopers van de bon mochten in de zomermaanden elke week zelf een bosje bloemen plukken. Met de opbrengst hiervan kon de akker elk jaar weer ingezaaid worden.

“Het probleem werd echter de groeiende onkruiddruk. Hierdoor kwamen er minder bloemen en dus minder verkoop. We hebben nu een plan gemaakt hoe we de onkruiddruk kunnen verminderen en de bodemstructuur kunnen verbeteren, zodat het weer een mooie wilde bloemenakker wordt. Met dit bedrag kunnen we dit plan uitvoeren”, aldus Jantine van der Laan.

Een plek voor en door Leusdenaren

De Vlinder- en Bijentuin maakt onderdeel uit van een gebied van ongeveer twee hectare aan de rand van Leusden. Vrijwilligers zijn voortdurend bezig om door (her)beplanting de biodiversiteit van dit gebied te vergroten en het gebied aantrekkelijk te maken voor vlinders, bijen en andere insecten.
Sinds 2021 is er grenzend aan de bloemenakker een voedselbos in wording aangelegd. Hier staan bomen, struiken en planten waar noten, vruchten, kruiden, bollen en knollen geoogst kunnen worden. Gericht op een duurzame voedselproductie.

Het terrein is van mei tot oktober op zaterdag- en zondagmiddag open voor publiek. Veel mensen uit de buurt komen hier graag langs voor ontspanning of bezichtiging van de vele mooie planten en vlinders. Het is echt een plek voor en door Leusdenaren

Buurt betrekken

Naast de donatie zullen Van Wijnen en de Vlinder- en Bijentuin Leusden samen een activiteit gaan organiseren om ook de nieuwe bewoners van Hof van Liz kennis te laten maken met deze prachtige omgeving.