Van Wijnen en Stichting Bouwerzzz voor meer biodiversiteit

Algemeen

13:00

23-06-2022

Om als bouwsector de negatieve impact op de natuur te minimaliseren is Stichting Bouwerzzz opgericht: hét netwerk voor verbetering van biodiversiteit voor de bouwsector. Van Wijnen doet mee.

Stichting Bouwerzzz is een gezamenlijk initiatief van Dura Vermeer, Van Wijnen, DHM Infra, Vink Bouw, TAUW en Witteveen + Bos. Door dit initiatief kunnen we als sector lokale natuurprojecten steunen als extra compensatie voor bouwactiviteiten. Doel is om zoveel mogelijk partijen aan te laten sluiten. Zo maken we samen het verschil.

Waarom deze stichting?

De missie van Van Wijnen is samen bouwen aan ruimte voor een beter leven. Daar hoort biodiversiteit ook bij. De biodiversiteit neemt in een rap tempo af. De ecologische balans bewaren en waar mogelijk herstellen is dan ook een van de grootste uitdagingen waar wij als maatschappij voor staan. Net als veel andere sectoren heeft de bouw een grote impact op de biodiversiteit. Bij nieuwbouw gaat bijvoorbeeld vaak natuur verloren. Het is lastig om dit op dezelfde schaal binnen het bouwgebied terug te brengen. Ook zorgen bouwactiviteiten vaak voor versnippering van het landschap. Verder vindt natuurcompensatie nog te weinig plaats in de directe omgeving van bouwprojecten.

Natuur creëren

Stichting Bouwerzzz is hét netwerk voor verbetering van biodiversiteit voor de hele sector. Van leverancier tot opdrachtgever: via Stichting Bouwerzzz kan een extra bijdrage geleverd worden om de biodiversiteit in de omgeving van de projectlocatie te verbeteren, naast de maatregelen op het project zelf. De ambitie is om voor iedere vierkante meter die een bouwproject in beslag neemt, ergens in de omgeving vier vierkante meter natuur te creëren. Deelnemende bouwbedrijven, adviesbureaus, toeleveranciers en andere stakeholders kunnen ook een donatie doen. Hiermee wordt het mogelijk om extra natuur te creëren of onderzoek te doen naar biodiversiteit.

Lokale natuurprojecten

De stichting beheert een ruim portfolio van diverse lokale natuurcreatieprojecten, aangedragen door organisaties als IVN en Trees for All. Een bouwproject of -bedrijf stelt budget ter beschikking en investeert daarmee in een lokaal initiatief. Voor ieder type project wordt gezocht naar een passend aanbod. Het natuurherstel, -behoud en -beheer van de projecten besteedt de stichting uit aan experts.

Van start

Het eerste project betreft de aanleg van een tiny forest op het schoolplein van Kindcentrum Haarzicht in Vleuten, via IVN Natuureducatie.