Van Wijnen Groningen schenkt lockers aan de middelbare school leerlingen van de Prins Johan Friso Mytylschool in Haren

Algemeen

Maatschappelijk impact

Groningen

09:24

25-01-2022

Haren – Van Wijnen Groningen schonk recent 63 lockers aan de Prins Johan Friso Mytylschool in Haren. Alle middelbare schoolleerlingen hebben inmiddels de sleutel van hun eigen verrijdbare kluisje De schenking is een cadeau en de afsluiter van het verduurzamings- en verbouwingsproject dat Van Wijnen het afgelopen jaar aan het schoolgebouw uitvoerde.

De Prins Johan Friso Mytylschool is een school voor speciaal onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs. De 180 leerlingen – uit heel Noord-Nederland – zijn tussen de vier en 20 jaar oud en hebben een fysieke of meervoudige beperking. “Een eigen locker was een hartenwens van de leerlingen zelf”, licht Evert van der Helm, hoofduitvoerder Van Wijnen Groningen toe. “Voor ons een mooie kans om ter afronding van het bouwproject extra betekenis toe te voegen.” De donatie sluit aan bij de missie van Van Wijnen: Samen bouwen aan ruimte voor een beter leven. “We kijken als bouwbedrijf altijd naar wat er in de héle omgeving nodig is. En we laten het niet bij mooie woorden, maar doen het gewoon. Dat is meer dan bouwen.”

“Dat vanuit Van Wijnen de vraag kwam wat wij nog nodig hadden, hebben wij als warm en bijzonder ervaren. Voor onze leerlingen zijn de lockers meer dan een kastje; ze doen iets met hun eigenwaarde en zelfstandigheid.”

Tim ten Wolde, schoolleider Prins Johan Friso Mytylschool

Eigenwaarde en zelfstandigheid

De school bereidt de leerlingen voor op betekenisvol leven en een volwaardige plek in de maatschappij. De gift van Van Wijnen draagt daaraan bij, aldus schoolleider Tim ten Wolde. “Dat vanuit Van Wijnen de vraag kwam wat wij nog nodig hadden, hebben wij als warm en bijzonder ervaren. Voor onze leerlingen zijn de lockers meer dan een kastje; ze doen iets met hun eigenwaarde en zelfstandigheid. Een eigen kluisje geeft ze het gevoel erbij te horen en mee te doen.” Volgens Ten Wolde hebben de leerlingen weken naar dit moment toegeleefd. “Een van de HAVO-4 leerlingen zei: ‘Ik durf nu eindelijk op mijn Facebook te zetten dat ik op het VSO van de Mytylschool zit, want onze school is nu net een normale middelbare school’.”

Een plek voor iedereen

De schenking bevestigt de plezierige samenwerking tussen de school en Van Wijnen in het afgelopen jaar, aldus Ten Wolde. “Vanaf dag één van het bouwproject was Van Wijnen een meedenkende partner. Zo bedacht het bouwteam een kast waarmee de wasmachine op hoogte kwam te staan, zodat de leerlingen ook vanuit een rolstoel zelf hun was kunnen doen. Zo’n idee helpt ons om de kinderen voor te bereiden op een zo zelfstandig mogelijk leven.” Van Wijnen Groningen gaat kijken hoe het bedrijf in de toekomst nog meer kan bijdragen aan de Prins Johan Friso Mytylschool, bijvoorbeeld door samen relatiegeschenken te ontwikkelen die de kinderen met ondersteuning van het bouwbedrijf kunnen maken. Evert van der Helm: “Samen kom je verder en zo kunnen we iets betekenen voor jonge mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Van Wijnen draagt van harte bij aan een plek voor iedereen.”