Van Wijnen in Schiedam: “Zeggen is één, doen is twee”

Woningcorporatie

Schiedam

09:57

12-03-2021

Geschreven door Jonathan Baan.

Wie de websites van de gemeente Schiedam en van Van Wijnen bezoekt, stuit al snel op een verrassende overeenkomst. Beide openen met een pakkende slogan waarin ‘thuis voelen’ centraal staat. Het is niet toevallig dat de gemeente en Van Wijnen elkaar hebben gevonden bij het ontwikkelen van nieuwe en het renoveren van oudere projecten in Schiedam. We spraken met wethouder Fahid Minhas (gemeente Schiedam), directeur projectontwikkeling- Arjan van Meijeren (Van Wijnen) en vestigingsdirecteur Martin de Jong (Van Wijnen) over de werkzaamheden van Van Wijnen in de Zuid-Hollandse Jeneverstad.

‘In Schiedam krijg je waar voor je geld’

Al jaren zetten we ons in om van verschillende leefomgevingen fijne, comfortabele plekken te maken waar iedereen in de samenleving zich thuis voelt. De gemeente Schiedam, die het plan ‘Woonvisie 2030’ lanceerde, waarin het beschrijft hoe de schaarse ruimte in de stad zevenduizend nieuwe woningen moet opleveren, lijkt deze visie als een jas te passen. In deze ondernemende gemeente worden momenteel een aantal projecten gerealiseerd en ontwikkeld die prachtig passen aan de kapstok van Van Wijnen. Deze projecten brengen van alles samen: Vitale leefomgevingen, toekomst- en klimaatbestendig ontwikkelen en bouwen en een gevarieerd woonaanbod voor iedereen. 

Dat Schiedam momenteel druk aan de weg timmert is volgens wethouder Minhas geen toeval. “Schiedam is booming”, klinkt het trots aan de andere kant van het beeldscherm. “Deze stad heeft een geweldige ligging, een heel goede bereikbaarheid en een prachtige historie, wat wil je nog meer?” Van Wijnen is betrokken bij maar liefst vier projecten in Schiedam. “Wij kennen Van Wijnen als een betrouwbare speler binnen de projectontwikkeling. Ze hebben ruime ervaring op de gebieden die wij voor ogen hebben en brengen de daarbij horende knowhow met zich mee. De keuze voor Van Wijnen uit meerdere aanbieders is een goede geweest, we zijn bijzonder blij met deze samenwerking.”

De vier van Van Wijnen: 

Met een knipoog verwijzend naar Scydam, de oude naam van de stad, is één van de projecten SCYE010 gedoopt. Bij het verbouwen van dit voormalige kantoor van de milieudienst heeft Van Wijnen ingezet op groen en gezond. “Gelukkig hebben we veel ervaring met transformaties”, zegt directeur Martin de Jong vanachter zijn laptop. “Het voormalige DCMR-kantoor aan de ’s-Gravenlandseweg in Schiedam is een echt jaren ‘70 gebouw met kenmerkende horizontale raampartijen en metselwerk borstweringen. Het gebouw staat al jaren leeg. Na de transformatie komen er huurwoningen in voor starters, maar ook voor kenniswerkers die hun woonsituatie willen opwaarderen in de stad. De gevel is gerenoveerd zonder ook maar iets van de oude stijl kwijt te raken”. Met het oog op een gezonde woonomgeving wordt het gebouw sterk ‘vergroend’. De Jong legt uit dat de bestaande bovengrondse parkeergarage, de balkons en de daken worden voorzien van groen.

Ook op het garagedek wordt op een creatieve manier aan een groene leefomgeving gedacht. “Er komt een collectieve buitenruimte met een glazen kas waardoor de mogelijkheid tot ‘stadstuinieren’ ontstaat. Op het dak van het gebouw komt een collectief rooftop terras waar de bewoners kunnen genieten van het prachtige uitzicht. We kunnen niet wachten tot het wordt opgeleverd in oktober”, zegt de Jong verwachtingsvol.

‘Participatie als grote kracht’  

Om het begrip ‘je ergens thuis voelen’ als slogan kracht en daad bij te zetten kom je nergens zo’n goed voorbeeld tegen als bij het project ‘In de Buurttuin’. Tussen de binnenstad van Schiedam en het Beatrixpark ligt een gebied waar de nieuw te bouwen woningen van ‘In de Buurttuin’ moeten herrijzen. Bij het project ‘In de Buurttuin’ is bewust gekozen om de omwonenden, de nieuwe eigenaren en belangstellenden mee te nemen in de plannen en hen uit te nodigen om daadwerkelijk mee te denken en zo hun eigen woonomgeving nog meer eigen te maken. “Bij dit unieke project merken we nu al op dat we profijt hebben van de participatie. Er heerst tevredenheid over de vorderingen en het project wordt in de buurt heel positief ontvangen”, zegt Minhas

Ook directeur projectontwikkeling Arjan van Meijeren is enthousiast over dit unieke plan. “In de Buurttuin moet een gevarieerde buurt worden met woningen voor verschillende doelgroepen. Het is de bedoeling dat de openbare ruimte door middel van toolkits samen met de buurt wordt vormgegeven. We gaan echt met de bewoners de wijk in, bekijken de mogelijkheden en bieden een aantal opties aan. Op deze manier weten we wat er leeft in de buurt en bewoners waarderen die betrokkenheid enorm”. Wethouder Minhas vult verder aan: “Om ervoor te zorgen dat de toekomstige bewoners en de nieuw te bouwen woningen in deze multiculturele wijk op een gedegen manier aansluiten bij het straatbeeld, is het heel waardevol om de verschillende meningen te pijlen en er daadwerkelijk mee aan de slag te gaan”.

Dit meedenken beperkt zich niet tot het plaatsen van een schommel, glijbaan of het planten van een paar Viooltjes. Van Meijeren: “We bieden uiteraard mogelijkheden aan maar we geven de mensen ook bijna letterlijk een potlood en een kwast om tot een resultaat te komen”. Het mooie van deze wijk is echter niet alleen maar de participatie met de bewoners. In de Buurttuin moet een groene, klimaatbestendige wijk worden met veel verschillende planten en bomen. De wijk moet autovrije zones hebben zodat de kinderen naar hartenlust kunnen spelen in hun, wellicht zelf ontworpen, speelplekken. Daarnaast wordt zoveel mogelijk materiaal van de sloop van oude huizen hergebruikt. In 2024 moet het project opgeleverd worden. “We hopen dat mensen straks trots zijn om zich hier In de Buurttuin te vestigen er te blijven wonen”.  

Fahid Minhas

Wethouder

“Om ervoor te zorgen dat de toekomstige bewoners en de nieuw te bouwen woningen in deze multiculturele wijk op een gedegen manier aansluiten bij het straatbeeld, is het heel waardevol om de verschillende meningen te pijlen en er daadwerkelijk mee aan de slag te gaan”

Dirk Zwager: Jenever en Gin als grondleggers 

Het terrein van Dirkzwager, gelegen tussen de Noordvest en de Schie, ademt mout en jenever. Het beschermde stadsgezicht met zijn vele monumenten, rijke geschiedenis en prachtige ligging is een perfecte locatie voor Van Wijnen om het verleden met het heden te combineren. Van Wijnen gaat het gebied omtoveren tot een aantrekkelijke en gevarieerde buurt waarin de oude sfeer behouden blijft en er een unieke buurt ontstaat.

Het had niet veel gescheeld of het gebied had een heel andere wending gekregen. Minhas: “Wij hebben met de curatoren strakke afspraken gemaakt om de positie te verkopen aan een gerenommeerde partij en deze niet te veilen. Van Wijnen heeft het plan gekocht en verder uitgedacht hoe het gebied een bijdrage kan leveren aan de enorme behoefte op de markt. Wat je ziet gebeuren is dat er heel veel mensen uit Amsterdam door allerlei redenen ‘doorschuiven’ naar Rotterdam. Hierdoor ontstaat er een systeem waarbij veel Rotterdammers weer betaalbare woningen gaan zoeken net buiten de stad. In Schiedam krijgen ze dan echt waar voor hun geld op deze unieke locatie”. Het voormalige terrein van de koninklijke destilleerderij Dirkzwager moet de komende jaren getransformeerd worden tot een buurt met ongeveer honderddertig woningen.

Waar ooit het hart van de jeneverindustrie lag en tussen de zes molens hard gewerkt werd in de vele jeneverstokerijen verrijst een bijzonder project. “Natuurlijk wordt er rekening gehouden met de monumentale panden. Deze worden in het nieuwe gebied meegenomen en gaan kansen bieden voor lokale ondernemers”, verzekerd de wethouder. Bobbie, Dirk, Maarten en Jules zijn de woningtypen die Dirkzwager fase één vormen. Allemaal namen die eeuwig verbonden zijn aan de beroemde Schiedamse sterke drank. Een combinatie van hof- en eengezinswoningen moeten de nieuwe buurt gaan sieren. Maar ook appartementen en een aantal herenhuizen en kadewoningen staan er in de plannen te lezen. “Deze locatie kan natuurlijk niet anders dan een industriële uitstraling krijgen en moet de binnenstad van Schiedam een nieuwe impuls geven”.

Gaan als de brandweer

Niet alleen het project Dirkzwager leunt op de rijke historie van de jeneverindustrie van Schiedam. De branderijen die de jenever stookten waren voornamelijk gevestigd in de, hoe kan het ook anders, Brandersbuurt. In deze wijk wordt hard gewerkt aan het prachtige project: Leven in de Branderij. Wie weleens door de straatjes van Schiedam slentert en via de Verbrande Erven door de Sint Pieterssteeg naar de Schie loopt en daar de Ooievaarsbrug oversteekt weet dat dit een loopje is van enkele minuten. De Brandersbuurt ligt vlak bij het centrum. In deze buurt, waar de brandweerkazerne stond, heeft Van Wijnen 19 prachtige woningen gerealiseerd. Daarnaast worden ook de oude panden van Herman Jansen getransformeerd naar nieuwe huisvesting om jenever te produceren. En op het overige deel van het terrein wordt een prachtig woningbouwproject ontwikkeld. In hartje Schiedam moeten statige huizen afgewisseld gaan worden met stoer en chique. “Toen de jeneverindustrie te maken kreeg met enorme concurrentie en de vele branderijen langzaam leegliepen en de arbeiders vertrokken is dit deel van Schiedam zo achtergebleven”, legt Arjan van Meijeren uit. “Met de komst van dit nieuwbouwproject komt er letterlijk weer leven in de Branderij. De historische bebouwing van de nabijgelegen buurten willen we ook in dit project implementeren door het gevelbeeld te laten corresponderen. Zo ontstaat er een mooie overgang en vloeien de verschillende aanzichten eigenlijk bijna naadloos in elkaar over.

We zien je in Schiedam!

Minhas, de jong en van Meijeren zijn het met elkaar eens dat er met vertrouwen naar de oplevering van deze vier unieke projecten in de Jeneverstad uitgekeken kan worden. “We bouwen en ontwikkelen graag projecten die bestemd zijn voor iedereen. Van Wijnen en de gemeente Schiedam mikken niet op één bepaalde doelgroep. Natuurlijk richten we ons als gemeente op Schiedammers, maar, zo sluit Fahid Minhas het interview af: “Iedereen is welkom bij de Jeneverneuzen”.        

Meer weten over onze werkzaamheden in Schiedam? Neem een kijkje op de projectpagina’s van SCYE010In de Buurttuin en Leven in de Branderij. Lees hier het interview met projectontwikkelaar Kim Toussaint over project Dirkzwager.