Van Wijnen levert nieuw schoolgebouw GBS De Parel in Drachten op

Leren

Onderwijs

Drachten

Gorredijk

14:32

12-05-2023

De leerlingen en leraren van GBS De Parel in Drachten kunnen gebruikmaken van een gloednieuw schoolgebouw dat twee keer zo groot is als het vorige. Omdat het vorige gebouw te klein werd, was nieuwbouw nodig. De school zat een schooljaar in een tijdelijk gebouw. Nu is het dan zover: op 10 mei was de oplevering van GBS De Parel in Drachten.

Extra grote lokalen, gymzaal en bijzondere trap

Het nieuwe gebouw is ontworpen door BCT Architecten. Met een extra verdieping, 17 lokalen met eigen inbouwkast en een gymzaal is er genoeg ruimte voor 400 leerlingen. De gymzaal heeft een eigen ingang, zodat sportverenigingen er ook gebruik van kunnen maken.

Bijzonder aan het gebouw is de tribunetrap centraal in het gebouw. Niet alleen kun je met de trap van de eerste naar de tweede verdieping, de trap is ook te gebruiken als een tribune bij bijvoorbeeld een uitvoering. In de pauzes is de trap perfect om op te zitten. En als kers op de taart zit je op de trap altijd in voldoende daglicht dankzij de lichtstraat erboven.

Gasloos, warmtepomp en zonnepanelen

Bij de bouw van het gebouw stond duurzaamheid centraal. Het pand is gasloos, heeft een warmtepomp en zonnepanelen. De gevel is van hout. Bijzonder: de binnenkozijnen zijn gemaakt van gevingerlast hout. Dat betekent dat gebruik gemaakt is van reststukjes van de houtsoort Meranti, welke aan elkaar gelijmd zijn met vingerlas. Normaalgesproken worden deze stukjes weggegooid, nu is er een kozijn van gemaakt. De reststukjes zijn allemaal anders van kleur, wat een mooi effect geeft.  

Kinderopvang in het gebouw

Naast de school zit er ook een kinderopvang in het pand. Zo kunnen ouders hun kinderen van verschillende leeftijden naar 1 centrale plek brengen. Buiten kunnen de kinderen van de school en de opvang spelen op een prachtig aangelegd en kindvriendelijk schoolplein.

Meer lezen over onze vestiging in Gorredijk?