Vastgoedbeheer: hoe werken we nu bij mensen achter de voordeur?

Algemeen

13:45

06-04-2020

Onze monteurs van Vastgoedbeheer komen dagelijks bij mensen thuis, om daar reparatie- en onderhoudswerkzaamheden uit te voeren. In deze tijd is het voor deze collega’s extra goed opletten. We gingen in gesprek met Hilda Doets – bedrijfsleider Vastgoedbeheer – en vroegen hoe haar team nu te werk gaat.

Een groot deel van het vastgoed dat wij in beheer hebben bestaat uit huurwoningen van woningcorporaties. “Met deze corporaties hebben we afgesproken dat we nu alleen werkzaamheden oppakken waar spoed bij is. Klussen die écht niet kunnen wachten en een onveilige situatie kunnen veroorzaken, zoals een lekkage of een loszittende trapleuning . Dit is één van de maatregelen die we op dit moment nemen, maar het is ook een worsteling. Hoe lang houden we bewoners tevreden, met alleen het verhelpen van spoedklussen?” legt Hilda uit. “Daarom gaan we constant met elkaar en onze opdrachtgevers in gesprek. We bespreken wat wel en wat niet kan. Een open gesprek hierover helpt om zo veilig mogelijk met elkaar te kunnen werken.”

Van voordeur naar voordeur

“Omdat onze monteurs van voordeur naar voordeur gaan is het heel belangrijk dat zij voorzorgsmaatregelen nemen”, gaat Hilda verder. “Natuurlijk mogen zij niet verkouden zijn en geen griepverschijnselen vertonen. Is dat wel het geval, dan gaan zij niet aan het werk. Daarnaast moeten ze opletten of de bewoner deze verschijnselen ook niet vertoont. Voordat de monteurs een huis betreden hebben wij daarom telefonisch contact met de bewoner, zodat wij dit kunnen peilen. Eenmaal op locatie blijven de servicemonteurs hier alert op. Als ze denken dat het niet veilig is, vertrekken ze.”

“We hebben de planningen opgerekt en gaan met een beperkt aantal mensen tegelijkertijd de woning in. Zo kunnen we de 1,5 meter afstand tot elkaar blijven garanderen.”

Anders te werk gaan

Het team voert ook werkzaamheden uit in zogenoemde ‘mutatiewoningen’. Een mutatiewoning is een woning waar een huurder uit vertrekt. “Wij knappen het op, zodat de corporatie de woning weer kan verhuren aan iemand anders”, zegt Hilda. “Normaal gesproken werken we met meerdere mensen tegelijkertijd in zo’n woning. Het kan zo maar zijn dat er dan twee timmermannen, loodgieters en elektriciens op dezelfde dag in het huis aanwezig zijn. Nu hebben we de planningen opgerekt en gaan we met een beperkt aantal mensen, tegelijkertijd, de woning in. Zo kunnen we de 1,5 meter afstand tot elkaar blijven garanderen.”

Het beschermen van elkaars gezondheid

Ook in het geval van mutatiewoningen was er – vóór de genomen maatregelen omtrent het coronavirus – vaak contact met bewoners. “Wanneer onze uitvoerder met de opzichter een woning kwamen inspecteren, woonden de oude bewoners er nog. Nu gaat dat anders. We gaan de woning pas in als de bewoners zijn verhuisd”, vertelt Hilda. “En de sleuteloverdracht gebeurt nu ook anders. Nadat onze collega’s klaar zijn in de woning leveren ze de sleutel in bij de corporatie. De nieuwe huurder haalt de sleutel daar op een later moment op. Zo beschermen we de gezondheid van onszelf en van de huurders.”

Elkaar helpen op afstand

Hoe de collega’s van Vastgoedbeheer in deze tijd met elkaar verbonden blijven? Dat lukt onder andere door gebruik te maken van WhatsApp. “De uitvoerders, die verspreid (thuis)werken, hebben een groepsapp”, zegt Hilda. “En dan zijn er natuurlijk ook nog de collega’s van de servicedesk. Dit deel van het Vastgoedbeheerteam staat (op twee collega’s die op kantoor werken na) vanuit huis klaar om meldingen van opdrachtgevers te ontvangen en onderhoud- en reparatiewerkzaamheden in te plannen. Het is fijn dat we alles gedigitaliseerd hebben. Ook al werken de collega’s nu niet met elkaar in dezelfde ruimte, ze kunnen wel van elkaar zien waar ze mee bezig zijn: van de melding die binnenkomt tot aan de facturatie, de gehele workflow is inzichtelijk en kunnen we monitoren. Zo zie je het ook wanneer iemand het heel druk heeft. Ondanks dat we verspreid zitten, kunnen we elkaar op deze manier helpen en bijspringen wanneer nodig. Dat vind ik heel mooi!”

Hilda Doets Quote vastgoedbeheer