Veel belangstelling bij modelwoningen Oranjewijk

Woningcorporatie

Groningen

13:01

08-03-2023

De stevig gebouwde woningen van woningcorporatie de Huismeesters in de Oranjewijk in Groningen zijn verouderd en aan groot onderhoud toe. In diverse fasen worden de woningen de komende jaren aangepakt. In 2023 en 2024 staat verbetering van 184 woningen op de Graaf Adolfstraat, J.W. Frisostraat, Koninginnelaan en Prinsesseweg op de agenda.

In opdracht van de Huismeesters voert Van Wijnen straks buiten en binnenin de woningen groot onderhoud uit. Er staat veel op de planning. Allerlei reiniging-, herstel- en schilderwerkzaamheden worden uitgevoerd. Keuken, toilet en douche worden gemoderniseerd. Ook worden diverse isolerende maatregelen genomen zoals mechanische ventilatie en dakisolatie. Glas dat nog niet de HR++ kwaliteit heeft wordt vervangen. Daarnaast plaatsen we zonnepanelen op het dak.

Bewonersbegeleiding

De werkzaamheden worden uitgevoerd in bewoonde huizen en het is van belang de bewoners goed mee te nemen in het proces. Duidelijke en persoonlijke informatie verstrekking staat voorop. De eerste stap was het informeren van de bewoners over het voorgenomen onderhoud. Van Wijnen en de Huismeesters hebben samen open middagen georganiseerd waarbij een team klaar stond om vragen te beantwoorden. Dit alles vond plaats in 4 verbouwde en ingerichte modelwoningen in de buurt zelf. Zo kregen de huurders een voorproefje van wat ze mogen verwachten.

Op een later moment volgen nog persoonlijke gesprekken aan huis met de bewonersconsulent en uitvoerder van Van Wijnen, de zogeheten warme opname.

Alle woningen naar energielabel A

Energiebesparing voor bewoners is een belangrijk uitgangspunt voor De Huismeester bij de energetische verbetering maatregelen. Het levert de bewoners een kostenbesparing op, het wooncomfort verhoogt en het is beter voor het milieu. Daarom streven ze naar gemiddeld een energielabel A voor de huizen.

“Heerlijk dat mijn woning straks naar energielabel A gaat”, aldus een van de mensen die het voorstel tot woningverbetering ondertekende.