Verduurzamen met behoud van historisch karakter

In het centrum van Huissen aan de Arnhemse Poort staan de oudste monumentale woningen van woningcorporatie Waardwonen. Woningen met een prachtige, karakteristieke uitstraling die de stad graag in stand wil houden. Maar comfortabel en duurzaam wonen is ook hier belangrijk.

verduurzamen-met-behoud-van-historisch-karakter

Van Wijnen ging met zorg en aandacht aan de slag en voorzag de 6 panden van een “warme jas”. Deze week werden de woningen opgeleverd. En daar zijn de bewoners blij mee, die toch een tijdje de overlast van de renovatie moesten verduren. “Ik merk nu al dat er meer comfort in huis is,” zo vertelt één van de bewoners.

De woningen zijn van de binnenzijde volledig voorzien van isolatie. Ook is de zolder begaanbaar gemaakt en is er verlichting aangebracht. Kieren en tochtplekken zijn gedicht en de verwarming heeft thermostaatkranen gekregen. Uitvoerder Wilko Korthouwer van Van Wijnen: “Ook aan de buitenkant van de woningen is gewerkt. In het verleden is er dakisolatie aangebracht op een verkeerde manier. De pannen lagen hierdoor niet goed met als gevolg lekkage op verschillende plekken. We moesten 13.000 dakpannen vervangen, maar deze zogenaamde Kleine Romaanse dakpan wordt niet meer gemaakt. We zijn daarom speciaal op zoek gegaan naar een partij die deze oude gebruikte dakpannen kon leveren in een grote hoeveelheid.”

Voor de bewoners was het mogelijk om gedurende de werkzaamheden tijdelijk gebruik te maken van een vakantiewoning. En ondanks dat het voor de bewoners een ingrijpende periode is geweest, kijkt men terug op een goede samenwerking met de medewerkers van Van Wijnen. “Natuurlijk was er wel eens wat”, aldus een bewoners, “maar het was mogelijk om alles te kunnen zeggen en dan werd er ook wat mee gedaan.”

Meer dan bouwen