Vernieuwing Slootdorpstraat en omgeving na vier jaar afgerond

Wonen

Woningcorporatie

Amsterdam

15:22

02-06-2022

De vernieuwing van de Slootdorpstraat en omgeving in de Waterlandpleinbuurt in Amsterdam-Noord zijn na vier jaar afgerond. Na vijftig jaar intensief gebruik waren de woningen aan de Slootdorpstraat, Breehornstraat en Markengouw aan vernieuwing toe. Op de plek van de oorspronkelijke wooncomplexen zijn door Van Wijnen in totaal 229 nieuwe woningen gerealiseerd.

Dinsdag 31 mei is het laatste gebouw aan de Slootdorpstraat, De Hoeksteen, officieel opgeleverd aan Woningcorporatie Stadgenoot. De Hoeksteen omvat 42 sociale en 28 middensegment huurwoningen. De naam voor het nieuwe gebouw is bedacht door een buurtbewoner. Donderdag 2 juni heeft Stadgenoot de nieuwe bewoners feestelijk verwelkomd.

Met deze oplevering is er een einde gekomen aan een tijdperk waarin Van Wijnen aan verschillende projecten heeft mogen ontwikkelen en bouwen in de omgeving van de Slootdorpstraat. De eerste bouwwerkzaamheden begonnen in november 2018 en in deze tussenliggende periode zijn er 201 woningen gesloopt en 229 woningen gebouwd.

Ook tijdens het laatste project is er verder gebouwd aan een prettige samenwerking met Stadgenoot, waarin we elkaar scherp hebben gehouden, elkaar hebben geholpen en zo samen tot de beste oplossingen zijn gekomen. Met als eindresultaat: een mooie wijk waarin het woongenot centraal staat.

Mix van woningen

De vernieuwing van de Slootdorpstraat bestaat uit mix van sociale en middensegment huurwoningen en een aantal eengezinskoopwoningen. De oplevering van het gebouw Noordkop in 2020 markeerde de afronding van de eerste fase. Dit complex bestaat uit 47 sociale en 51 middensegment huurwoningen. Mijn Noord, dat bestaat uit 61 grondgebonden energiezuinige woningen, werd in 2021 opgeleverd.

Anne Wilbers, bestuursvoorzitter van Stadgenoot: “Het woningaanbod in de wijk is veel gevarieerder geworden, het biedt nu woonruimte aan gezinnen, alleenstaanden, ouderen en jongeren. We voegen door dit project ook weer woningen toe aan de Amsterdamse voorraad, wat de doorstroming bevordert en bijdraagt aan het bestrijden van de wooncrisis.”