‘We kijken erg uit naar ons nieuwe aardbevingsbestendige huis’

Wonen

Appingedam

Groningen

14:43

11-11-2020

Alisha (32) en Roy (37) de Haan en hun drie kinderen Shania (5), Cayden (4) en Jaivey (1) zijn blij. Nog een paar maandjes, dan begint Van Wijnen met de sloop en nieuwbouw van hun huis in Opwierde-Zuid in Appingedam. Eindelijk! Alisha woont met haar gezin in Opwierde Zuid in Appingedam, een wijk met enorme aardbevingsschade. Van Wijnen Groningen gaat hier vanaf de zomer van 2021 ruim 160 woningen vervangen door mooie, veilige huizen. Zo’n periode is best spannend. Je verlaat je oude huis, woont tijdelijk elders en moet allerlei keuzes maken over de inrichting van je nieuwe plekje. Alisha vertelt hoe zij en haar man dat ervaren.

Mijn man en ik doen graag interieurinspiratie op via Pinterest en Instagram. Nu we straks zelf ons huis opnieuw gaan inrichten, leek het me leuk om anderen met óns te laten meekijken. Op mijn Instagram-account @bouwnummer_028 plaats ik foto’s van de keuzes die we in de loop van dit project maken. Bijvoorbeeld qua indeling en afwerking. Maar ook zie je er beelden van ons gewenste interieur.”

Industriële look

“Roy en ik liggen meestal op één lijn en hebben dezelfde smaak. We houden qua look van warm, sfeervol en industrieel. Een mooi voorbeeld is de matzwarte hoekkeuken waarop we helemaal verliefd zijn. Of de prachtige pvc visgraatvloer en de stoere, zwarte jaloezieën die we hebben uitgekozen. Via Instagram krijg ik veel enthousiaste reacties van mensen uit onze wijk die in hetzelfde schuitje zitten. Het is leuk om samen te ‘stoeien’ met woonideetjes.”

Een stuk veiliger

“We wonen in een mooie, kindvriendelijke wijk. Grappig detail: ik ben er zelf opgegroeid. En nu woon ik er weer, samen met mijn gezin. Onze huidige woning wordt straks gesloopt en wij gaan tijdelijk naar een wisselwoning in de buurt. We moeten in een jaar tijd dus twee keer verhuizen. Een gedoe, maar ja. Gezien de toekomst ben ik blij dat we straks in een huis zonder scheuren wonen; dat voelt toch een stuk veiliger. Van Wijnen komt op ons over als een eerlijk bedrijf. De presentatie die we voorafgaand aan het project kregen, was heel duidelijk en we kregen antwoord op al onze vragen.”

Extra ruimte

“We konden kiezen uit een basiswoning of een variant. Onze hele rij is voor de variant gegaan. Hierbij kun je naar eigen smaak bijvoorbeeld je eigen badkamer en toilet kiezen. En er zijn meer opties. Ons huis krijgt een uitbouw van 2.40 meter – met drie kinderen is extra ruimte geen luxe – en twee openslaande tuindeuren. De haldeur laten we niet in de keuken, maar in de woonkamer uitkomen. Op zolder kiezen we voor een extra slaapkamer, zodat elk kind een eigen kamer heeft en er een ruimte overblijft voor een walk in-closet.”

Goed begeleid

“De begeleiding van onze woonconsulent Mascha ervaren we als heel fijn. Aan haar hebben we een goede; we appen en bellen volop heen en weer. Soms zet ik op haar vrije dag of in het weekend iets op de app omdat ik het even kwijt moet. Ik verwacht dan niet gelijk een reactie, maar vaak reageert ze direct. Mascha behandelt ons niet als een nummer. Ze snapt dat dit traject voor ons lastig is en luistert naar ons. Dat doet goed.”

Samen op de bank

“Zoals het nu lijkt, gaan wij in mei of juni 2021 uit ons oude huis en kunnen we het tweede kwartaal 2022 in onze nieuwe woning. Na alle vertraging die dit project heeft opgelopen, kijken we er heel erg naar uit. Het eerste dat we gaan doen als het huis ingericht is, is met het hele gezin op onze grote hoekbank kruipen en lekker knuffelen. Dan is alle stress hopelijk snel vergeten!”