‘We kunnen helpen om de zorg te beschermen’

Zorg

Sneek

15:46

25-03-2020

Al een week staan onze timmermannen aan de frontlinie om het Corona-virus in het Antonius Ziekenhuis in Sneek de baas te worden. ‘Wat die jongens doen staat niet gelijk aan wat de mensen in de zorg doen, maar we kunnen wel helpen om de zorg te beschermen’, zegt Fetze Reitsma, projectleider bij Van Wijnen Vastgoedbeheer.

Daadkracht

Ondanks de onzekere en risicovolle tijden staan de timmermannen klaar, zelfs in hun weekend. ‘Ik heb een WhatsApp groep aangemaakt om al onze timmermannen op één plek te hebben. Zo kunnen we belangrijke informatie snel verspreiden en spoed hulpvragen makkelijk uitzetten. Afgelopen zaterdag hadden we drie mensen te kort in het ziekenhuis, omdat er met spoed extra werkzaamheden bij kwamen. Ik gooide de vraag in de WhatsApp groep en binnen no-time hadden we genoeg timmermannen. Iedereen wil wel helpen in het maatschappelijk belang’, vertelt Reitsma. ‘Het gaat goed met de mannen. Ze zijn gelukkig nog steeds opgewekt en goed met hun werk bezig . Ze hebben natuurlijk vragen over veiligheid en die proberen we altijd te beantwoorden.

Isolatie

Het Antonius Ziekenhuis heeft besloten om hele afdelingen te isoleren om het Corona-virus tegen te gaan. In totaal plaatsen we 17 sluizen. ‘We hebben onder andere de verloskundeafdeling afgesloten met sluizen. Als er nu een zwangere vrouw binnen komt, gaat ze eerst de sluis in. Vervolgens moet ze alle kleding uit doen en krijgt ze kleding van het ziekenhuis aan. Alle eigen kleding komt in roze plastic zakken, die dan weer ergens opgeslagen worden’, vertelt Reitsma.

Extra werkzaamheden

‘Normaal gesproken is mijn collega Rinze Mulder projectleider bij het Antonius Ziekenhuis, maar nu heb ik het werk overgenomen. Ik woon vlakbij Sneek, dus ik ben zo bij het ziekenhuis. Dat is in dit geval toch wat makkelijker’, vertelt Reitsma. ‘Onze uitvoerder Jacob Quartel heeft iedere dag crisisoverleg met iemand van het ziekenhuis. Hier zijn tot op heden diverse klussen uit voort gekomen. Op dit moment hebben we het onder controle en lijken we vandaag de laatste werkzaamheden af te ronden, maar dat kan morgen zo weer anders zijn.’

‘Wat die jongens doen staat niet gelijk aan wat de mensen in de zorg doen, maar we kunnen wel helpen om de zorg te beschermen’,

Projectleider Fetze Reitsma

Veiligheid

Zelf werken de mannen natuurlijk extra veilig nu. ‘We gebruiken desinfecterende gel voordat we binnenkomen en hebben net weer nieuwe mondkapjes gekregen. Ook houden we consequent de afstand van 1,5 meter. We hebben zelfs nog isolatiepakken die onze collega’s kunnen aantrekken.’ Veiligheid op 1!