Wereldprimeur: wonen in een 3D-geprint huis van beton

Algemeen

Eindhoven

00:00

30-05-2018

In Project Milestone tonen wij onze innovatieve kracht.

Woningen als zwerfkeien in een groen landschap, perfect op elkaar afgestemd, 3D-geprint in beton. Dat deze huizen volledig voldoen aan de eisen van nu én bewoond gaan worden is een wereldprimeur! En wij bouwen mee.

Het eerste huis komt rechtstreeks uit de printer gerold. Deze woning wordt de eerste van vijf die de komende jaren neergezet worden in de Eindhovense Groenplaats Bosrijk, een landschapspark waar woningen te gast zijn in het groen, gelegen in nieuwbouwwijk Meerhoven. We doen dit samen met de Gemeente Eindhoven, TU Eindhoven, Vesteda, Saint-Gobain Weber Beamix en Witteveen+Bos in het Project Milestone.

Wereldprimeur

Beton printen in 3D is een innovatie die de potentie heeft om de toekomst van de (woning)bouw ingrijpend te veranderen op het gebied van snelheid, betaalbaarheid, duurzaamheid, vorm- en keuzevrijheid. De vijf woningen gaan voldoen aan de bouwvoorschriften en aan de eisen die bewoners nu stellen aan indeling, comfort, betaalbaarheid en kwaliteit. In 2019 zal de eerste betaalbare 3D-geprinte woning bewoond kunnen worden.

Realtime innovatie

De vrijstaande woningen van Project Milestone worden na elkaar gerealiseerd, wat betekent dat elke nieuwe woning kan profiteren van voortschrijdende inzichten en direct aangepast kan worden aan de wensen van de bewoners. Zo zal het eerste huis een gelijkvloerse woning worden die off-site wordt geprint. De ambitie is om de vijfde woning, bestaande uit drie lagen, op locatie te realiseren. Wij zien Milestone niet als experiment, maar als een baanbrekende innovatie die opschudding zal veroorzaken in de (woning)bouwsector.

Vormvrijheid

Het ontwerp van Houben / Van Mierlo architecten is spraakmakend, geïnspireerd op zwerfkeien in een groen landschap. De ruimte om de woningen heen is de tuin van de bewoners. Met de 3D-printer kunnen vormen gerealiseerd worden die op de traditionele bouwwijze zeer arbeidsintensief zouden zijn. De functionaliteit en kwaliteit van de binnenzijde wordt goed bewaakt. De ‘antieke kast’ kan straks gewoon tegen een rechte wand worden geplaatst.

Meer informatie over Project Milestone vind je op www.3dprintedhouse.nl.