Willemstoren; realiseren met uitzicht op de Erasmusbrug

“Ik loop regelmatig een stukje de Erasmusbrug op om de bouwplaats en het uitzicht te bewonderen.”

willemstoren-realiseren-met-uitzicht-op-de-erasmusbrug

Aan de voet van de Erasmusbrug, in het centrum van Rotterdam, realiseren we in opdracht van LSI de Willemstoren; een appartementengebouw met 76 stadse huurwoningen. We gaan in gesprek met Mark van Haarlem, uitvoerder bij Van Wijnen. “Het is een leuke uitdaging.”

Een gebied met historie

Op de vraag waarom het ‘een leuke uitdaging’ is, begint Mark enthousiast te vertellen: “We realiseren de Willemstoren op een bijzondere locatie in Rotterdam; de Gedempte Zalmhaven aan de Maas. De Zalmhaven was in het verleden een haven welke later is gedempt, opgevuld, met oorlogspuin uit de Tweede Wereldoorlog. De Erasmusbrug is toen gerealiseerd en inmiddels is er ook diverse hoogbouw aanwezig. Het oorlogspuin zijn we tijdens de bouw veelvoudig tegengekomen! En dat niet alleen. Ook de oude kadewanden, die vroeger in de oude situatie het water van de Maas hebben tegengehouden, zijn nog aanwezig. We hebben secties kunnen weghalen, maar laten ook een groot gedeelte zitten om verzakkingen te voorkomen. De kadewanden bevinden zich echter precies in de contouren van de Willemstoren en dat is passen en meten. De bouwplaats is qua beschikbare ruimte zeer beperkt.”

Logistieke uitdaging

We realiseren de Willemstoren precies tussen twee kantoorpanden in. De voor-en achterkant van de bouwplaats moet te allen tijde vrijgelaten worden voor verkeer. Na inrichting van de bouwplaats is er een plek van nog circa 250m2 over. “Vanaf die ruimte coördineren we de gehele realisatie van het gebouw, legt Mark uit. We hebben onlangs de funderingen gestort en dan moeten er 8 trailers met beton de bouwplaats op. Een goede logistieke planning is dan van groot belang!

Aandacht voor de omgeving

De bouw trekt veel bekijks van omwonenden, maar ook van toeristen. “Iedere donderdag komt cruiseboot Aïda aan wal en dan staat het hier vol met mensen. Dat is leuk. Arnold, onze portier, maakt met iedereen een praatje. Ook omwonenden komen regelmatig langs en volgen de bouw op de voet. Ieder belangrijk moment delen we met hen. Tevens hebben we, ondanks de beperkte ruimte, een doorgang gecreëerd, zodat mensen de andere kant van de bouwplaats kunnen bereiken. Ze hoeven dan niet om te lopen om in de achterliggende straat te komen. Nu is de fysiotherapiepraktijk die precies aan de andere kant ligt, gewoon bereikbaar! Dat vonden we belangrijk.”

Bijzondere plek

Mark, zelf geboren en getogen in Rotterdam, is trots op dit bijzondere project. “Ik loop regelmatig een stukje de Erasmusbrug op om de bouwplaats te bewonderen. Ik maak dan altijd een foto op dezelfde plek, zodat ik later het hele proces in beeld heb. Dit zijn de projecten waar je het voor doet!”

Meer over Willemstoren

Wil je meer weten? Kijk dan op onze projectpagina.

 

Meer dan bouwen