Wonen zonder gebruik van fossiele brandstoffen

Wonen

Nijmegen

15:27

02-11-2022

Kops Kwartier Nijmegen

Nijmegen staat naast de oudste stad van Nederland ook bekend als onze duurzame hoofdstad. In deze groene stad ontwikkelt en bouwt Van Wijnen een wijk waar straks geen fossiele brandstof nodig is voor vervoer en verwarming. De wijk heet Kops Kwartier en ontleent zijn naam aan de nabijgelegen plek Kops Plateau in Nijmegen. Op deze historische grond bouwen we aan een nieuwe toekomst.

Aan de Berg en Dalseweg in Nijmegen komt nieuwbouwwijk Kops Kwartier. Dit is een groen park van ongeveer 1,4 hectare met in totaal 27 stadswoningen en 41 appartementen.

Wonen zonder fossiele brandstof

Bewoners die kiezen voor een nieuwbouwwoning in Kops Kwartier kiezen er bewust voor om hun CO2-footprint te verkleinen. Van koken, baden tot rijden, alles is duurzaam en toekomstgereed. De woningen zijn vanzelfsprekend gasloos. Een slim collectief energiesysteem voorziet de woningen van warmte, koeling, warm tapwater en de parkeergarage van energie. Dit gebeurt op basis van een combinatie van bodemwarmte, bodemkoeling en zonnepanelen.

Mobiliteit

Wat Kops Kwartier nog meer bijzonder maakt, is dat de bewoners hier gebruik maken van duurzame mobiliteit. Van Wijnen maakt het voor bewoners aantrekkelijk om over te stappen naar elektrische auto’s, zowel deel- als privéauto. In aanvulling hierop zorgen wij voor elektrische deelbakfietsen. Daarnaast wordt de volledige parkeergarage standaard volledig voorzien van laadpalen. Hiermee faciliteren we de toekomstige bewoners maximaal om over te stappen naar elektrisch (deel)vervoer.

Groene daken

De parkachtige, groene omgeving zie je straks ook terug op de daken. De woningen en bergingen worden voorzien van groendaken. Op het buurtpaviljoen komt een bonte kruidendak met een aangename aanblik en geur. Het groen op de daken absorbeert regenwater en is goed voor milieu en biodiversiteit. Daarnaast hebben de groendaken een positief effect de temperatuur regulering van de woningen.. 

Historische grond

Op de plek waar straks de fossielvrije wijk staat, is vroeger de stad ontstaan. De locatie in Nijmegen-Oost die we nu kennen als Kops Plateau maakte ongeveer 2040 jaar geleden deel uit van een serie kampen en nederzettingen van de eerste Romeinen in Nederland. Dit verleden zagen archeologen ook terug in de grond van Kops Kwartier. Zij stoten hier op diverse sporen en vondsten uit de vroeg-Romeinse tijd. 

Toekomstklaar wonen op historische grond, dat kan straks in het Kops Kwartier in Nijmegen. De woningen gaan op 10 november in verkoop.