Woningen op maat voor zorginstelling Philadelphia

Geen categorie

Gorinchem

00:00

19-07-2018

Een fijn, nieuw thuis voor cliënten en een gezonde werkomgeving voor medewerkers. Dat was de wens van zorginstelling Philadelphia. Met de komst van 36 zorgappartementen aan de Wijnkoperstraat in Gorinchem, wordt daar gehoor aan gegeven. De woningen zijn afgestemd op de veranderende en toenemende zorgvraag van ouder wordende mensen met een verstandelijke beperking.

Carla de Vries – projectmanager bij Philadelphia en Kim Toussaint – projectontwikkelaar bij Van Wijnen vertellen samen het verhaal.

Terug naar…

We gaan terug naar het jaar 2003. Toen ontstonden de eerste gesprekken tussen Philadelphia en Van Wijnen. “Het werd al vrij snel duidelijk dat we dezelfde ideeën hadden”, vertelt Carla. “Het klikte. De uitdaging zat hem uiteindelijk in de financiële haalbaarheid van het plan. De woningen moeten aan diverse eisen voldoen en tegelijkertijd betaalbaar zijn. Veel van onze cliënten zijn afhankelijk van een uitkering. Dat was soms ingewikkeld. Met Van Wijnen, de gemeente Gorinchem, Lengkeek Architekten en belegger Superstone zijn we tot een realiseerbaar plan gekomen.”

Interactieve ontwerpvorm

Kim: “Middels het Care Concept hebben we gekeken naar het ontwerp van het gebouw. Het Care Concept is een interactieve methode van Van Wijnen en Lengkeek Architekten, waarbij je door middel van het stapelen van ‘fysieke modules (stenen)’ tot de meest efficiënte indelingen komt. Dit deden wij niet alleen, maar samen met medewerkers van Philadelphia en diverse specialisten.” Carla vult haar aan: “Ook de ouders van cliënten waren regelmatig aanwezig. Iedereen heeft vanuit zijn of haar rol aangegeven wat er specifiek belangrijk is voor deze doelgroep. Waar moeten we op letten en hoe is de zorg optimaal? Zo ontstond het eerste ontwerp.”

Efficiënte indeling

Op de vraag wat er bijzonder is aan deze appartementen antwoordt Carla: “Het gebouw bestaat uit 36 woningen verdeeld over 3 verdiepingen. We hebben er specifiek voor gekozen om van iedere verdieping een aparte groep te maken. 12 studio’s met een eigen badkamer en grote gedeelde huiskamer per etage. Zo zijn de lijnen tussen de cliënten en het personeel kort. Ook de veiligheid is hiermee gewaarborgd. Cliënten die verward zijn of dwaalgedrag vertonen, blijven zodoende op 1 verdieping. Er is meer overzicht en rust voor iedereen. Ook komt er een grote gedeelde tuin.”

Langere levensduur

Tijdens de planvorming speelde het verlengen van de levensduur van het gebouw ook een grote rol”, vertelt Kim. “Het is nu mogelijk om de 36 zorgappartementen met minimale inspanning, te transformeren naar 25 reguliere appartementen. De functie van het gebouw is hierdoor flexibel. Dit heeft ook voordelen voor de cliënten en het personeel van Philadelphia. Een van de wanden van de badkamer kan bijvoorbeeld volledig worden open gezet. De douche en wastafel zijn hierdoor makkelijker bereikbaar. Voor medewerkers wordt het mede hierdoor eenvoudiger om goede zorg te leveren.

Voldoening en trots

“Het is een van de vele voorbeelden wat dit project zo bijzonder maakt”, vervolgt Kim haar verhaal. “Met elkaar hebben we een behoorlijk aantal keer onze plannen moeten bijstellen en gezocht naar alternatieven en oplossingen om het project haalbaar te maken. Dan is het belangrijk dat je allemaal hetzelfde doel voor ogen hebt en bereid bent elkaar te helpen. De voldoening is nu dan ook groot. We zijn aan het bouwen in goede harmonie en hebben afgelopen maandag feestelijk het hoogste punt gevierd op een zonnige dag. Deze bijzondere samenwerking blijft mij nog lang bij.”

Carla kan dat alleen maar trots beamen. “Ik heb hier weinig aan toe te voegen. De cliënten zijn blij. Sommigen volgen de bouw op de voet. Ze vinden het uiteraard spannend om te verhuizen, maar hebben er voornamelijk veel zin in. Dat we hier nu samen staan en dat het ons is gelukt, dat is gaaf!