Zijdebalen: ”hier zie je vakmanschap terug”

We gaan in gesprek met timmerlieden Antoon Kruijf en Ype Weidema en uitvoerder Wijnand Knetsch over Zijdebalen.

zijdebalen

Bijzonder in vele opzichten

Het project Zijdebalen vordert. Hier aan de Zeedijk, dicht tegen de binnenstad van Utrecht, ontstaat een nieuwe woonomgeving met 481 koop- en huurwoningen en horecagelegenheden. De eerste twee woonblokken zijn opgeleverd, aan het derde en vierde woonblok wordt gedreven gewerkt. Er valt veel bijzonders over dit binnenstedelijke project te vertellen. Over de locatie, architectuur, de samenwerking met gemeente Utrecht, belegger Bouwinvest en woningcorporatie Mitros en hoe de historie hier op meerdere manieren herleeft (bijvoorbeeld met de gevelsteen D Fortuyn, de poorten van Zijdebalen en de verwijzingen naar de houthandel Jongeneel, die twee eeuwen op deze plek aanwezig was). Wat Zijdebalen nog meer speciaal maakt, is dat Van Wijnen en Hurks dit project samen ontwikkelen en realiseren.

Een succesvol team

Timmerlieden Antoon Kruijf (Van Wijnen) en Ype Weidema (Hurks) en uitvoerder Wijnand Knetsch (Van Wijnen) vertellen. Met een flinke dosis ervaring in de bouw (ieder rond de 30 jaar), werken de mannen nu samen aan het veelzijdige Zijdebalen. “Ik merk eigenlijk geen verschil. We zijn twee partijen, maar het voelt als één familie”, luidt het antwoord van Ype op de vraag hoe het is om samen met Van Wijnen te werken. Antoon en Wijnand zijn het er ook over eens. “We hebben hier een hele leuke ploeg bij elkaar”, vertelt Wijnand. “Eén die goed samenwerkt, elkaar helpt, maar ook waarschuwt wanneer nodig. We werken hier natuurlijk met nog meer partijen samen. Het belangrijkste vind ik dat er buiten een echt team staat. Dat iedereen enthousiast en gemotiveerd is om er wat moois van te maken, daar krijg ik energie van. Onze timmerlieden zijn heel belangrijk voor het uitvoeringsteam, daar steun je op.”

Vakmanschap

Antoon, Ype en Wijnand bespreken de grootte en complexiteit van Zijdebalen, dat maakt het project uitdagend. De variatie (van statige herenhuizen tot aan fraaie lofts en appartementen, maar ook binnentuinen, parkeergarages en commerciële ruimten) maakt het werk leuk. Ze stralen wanneer ze het over vakmanschap hebben. Dat vakmanschap zie je bijvoorbeeld terug in de twee toegangspoorten van de binnentuinen van woonblok 2 en 4, die gemaakt zijn door kunstsmederij Van Der Horst, gesmeed zoals dat in de 18e eeuw al gebeurde. Antoon vertelt enthousiast over het metselwerk en de gevels van Zijdebalen: “Wat ik mooi vind aan het metselwerk, is de combinatie van liggende en staande stenen en dat de stenen als het ware verspringen. Daarnaast maken we gebruik van verschillende kleuren stenen en ook de daken zijn verschillend van elkaar. Zo ontstaat er een heel gevarieerd beeld.” Ype vult aan: “er wordt overal veel aandacht aan besteed. Vroeger zag je bijvoorbeeld veel gemetselde togen, ook hier zie je vakmanschap terug. Dat maakt dit project voor mij bijzonder. Het roept nostalgische gevoelens op.” Antoon lacht: “En dan het moment dat de steigers verdwijnen en er iets heel moois achter vandaan komt, dat is gewoon fantastisch.”

Kijk voor meer informatie over Zijdebalen op de projectpagina.

Meer dan bouwen