Zo brengen wij een bijzonder stukje Schiedam weer tot leven

Algemeen

Schiedam

07:52

09-11-2020

Wonen, recreëren en creatief ondernemen komen binnenkort samen op een unieke historische plek in het centrum van Schiedam. De komende jaren transformeren wij het voormalige terrein van de Koninklijke Distilleerderij Dirkzwager tot een gevarieerde en bruisende woonbuurt. Dat is nu misschien nog moeilijk voor te stellen, want het terrein ligt er al een aantal jaren verlaten bij. Kim Toussaint, projectontwikkelaar bij Van Wijnen, vertelt hoe we het nu nog verlaten Dirkzwagerterrein weer tot leven brengen.

Een gebied met een geschiedenis

Aan het einde van de negentiende eeuw telde Schiedam maar liefst zo’n 400 jeneverstokerijen, waardoor Schiedam ook wel ‘Zwart Nazareth’ werd genoemd. Deze bijnaam ontstond doordat de schoorstenen van de branderijen een dikke laag roet verspreidden over de stad. Distilleerderij Dirkzwager was daar één van, op een unieke locatie in de binnenstad van Schiedam.

Door haar geschiedenis en prachtige ligging is het gebied al jaren beschermd stadsgezicht. In het gebied staan een aantal unieke gemeentelijke- en rijksmonumenten. Deze monumenten krijgen binnen het nieuwe plan een prominente plaats. Onze ontwikkelaars kiezen ervoor om oud en nieuw met elkaar te verbinden zodat de historische sfeer behouden blijft. Dit zie je straks ook terug in de verschillende type huizen (genaamd Jules, Dirk, Maarten en Bobby).

Van ‘livable’ naar ‘lovable‘

De behoefte aan stedelijk wonen is enorm. . De nieuwe wijk die wij de komende jaren gaan ontwikkelen moet in verschillende activiteiten en functies voorzien: wonen, werken en recreëren. Maar hoe zorg je er voor dat zo’n leegstaand terrein zo aantrekkelijk wordt dat mensen er daadwerkelijk willen wonen? Bij de ontwikkeling van het Dirkzwagerterrein is placemaking een belangrijk onderdeel van de gebiedsontwikkeling. Kim vertelt hier meer over:

“We laten toekomstige bewoners, ondernemers, toeristen en alle inwoners van Schiedam kennis maken met dit bijzondere gebied. Zo hebben diverse creatieve ondernemers en organisaties de ruimte gekregen om evenementen te organiseren op het terrein. Vorig jaar hebben onder andere het Suikerzoet filmfestival, Where We’ve Met festival, Jesses wijsje, de Open Monumentendag en het pianoconcert Fabriek Klassiek hier plaatsgevonden. Door de Coronauitbraak hebben er dit jaar helaas minder evenementen plaatsgevonden, maar dankzij wat extra organisatietalent heeft Fabriek Klassiek zijn rentree gemaakt en kon in september het Schiedams fotofestival plaatsvinden. Door ruimte te bieden om evenementen te organiseren kunnen mensen de sfeer van het gebied proeven, en zo de nieuwe buurt ervaren.”

“We willen zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met deze prachtige plek. Placemaking is daarom eigenlijk niet het juiste woord; deze plek is al bijzonder en heeft een sterke identiteit. Wij willen die sfeer omarmen en versterken.”

Van jeneverdistilleerderij naar een toekomstbestendige leefomgeving

Bij het ontwikkelen van de nieuwe buurt draait het om meer dan alleen wonen. De monumentale panden op het terrein bieden mooie kansen voor creatieve ondernemers.

Kim: “Ons doel is om een bruisende, stadse, maar zeker ook toekomstbestendige omgeving te creëren. Deze buurt is té mooi om alleen door de bewoners bezocht te worden! Dit doen we samen met diverse reeds aanwezige én nieuwe stakeholders in het gebied; zo wordt er bijvoorbeeld een boetiekhotel gerealiseerd in een van de voormalige branderijen. In het pand staan nog steeds oude distilleerketels en koelvaten. Kolenschoppen en peilstokken hangen nog aan de muren. Door het behoud van deze elementen krijgt de jenevergeschiedenis zijn rentree.’’

Wil je meer weten over dit project? Bekijk dan de projectpagina: https://dirkzwagerschiedam.nl