Zo maak je buurten waar iedereen zich thuis voelt 

Maatschappelijk impact

Wonen

Woningcorporatie

Schiedam

11:41

15-05-2023

Een nieuwe woning gaat verder dan alleen een stapel stenen met een dak erboven. Bij Van Wijnen bouwen we nieuwe buurten vaak in bestaande omgevingen. De huidige bewoners ervaren verandering in hun buurt, want naast sloop en nieuwbouw komen er nieuwe, vaak onbekende, mensen wonen. Dat heeft impact. Iedereen moet zich thuis kunnen voelen in een buurt. Nieuwe leefomgevingen maken we daarom samen met bewoners, omgeving en onze partners. Barbara O’Neill, omgevingsmanager bij Van Wijnen, vertelt meer over haar passie en overtuiging om te co-creëren met bewoners en omgeving. 

Op zoek naar het DNA van een plek 

Barbara is al direct vanaf de tenderfase betrokken bij een ontwikkelingsproject. Ze verbindt mensen uit de omgeving, en in een later stadium ook toekomstige bewoners. Barbara: “Bewoners willen prettig wonen en leven in hun straat, hun buurt, hun wijk. Het is belangrijk dat ze invloed hebben en mee kunnen denken over hun eigen leefomgeving. Daarom gaan wij nog voordat er een pen op papier is gezet de wijk in om het DNA van die plek op te halen en de behoeften van bewoners te achterhalen. Zo weten we wat er echt leeft. Want als je iets maakt voor mensen moet je ze ook een stem geven. Je kunt nog zo’n mooi plan uitgewerkt hebben, maar als buurtbewoners het er niet mee eens zijn krijg je weerstand. Ik geloof dat als we de mensen actief betrekken bij een ontwikkeling, we mens en omgeving met elkaar verbinden. “  

Iedereen doet mee In de Buurttuin 

Een mooi voorbeeld waar zowel buurtbewoners als (toekomstige) kopers en huurders meedenken is project ‘In de Buurttuin’ in Schiedam. Hier realiseren we een nieuwe buurt die bestaat uit 238 nieuwe woningen, een mix aan koopwoningen en sociale- en vrijesector huurwoningen.

Barbara: “Al vanaf de planvormingsfase gingen we in gesprek met bewoners over de invulling van de nieuwe buitenruimte. Voordat de sloopwerkzaamheden begonnen, werden buurtbewoners en (toen nog potentiële) kopers betrokken bij de invulling van de openbare ruimte tijdens een wandeling door de wijk. Bij één van de bijeenkomsten kregen ook kinderen de gelegenheid om hun ideale buurttuin op een doek te schilderen. Eén ding is zeker, ze vinden spelen en veel groen belangrijk!” 

Op expeditie 

Participeren werkt niet als er vooraf een definitief uitgewerkt plan ligt. We bekijken eerst welke stakeholders er in de omgeving zijn. We maken kennis, en toetsen een eerste schetsontwerp. Door mensen actief te betrekken voelen ze eigenaarschap en worden ze ambassadeurs van een plek, legt Barbara uit.

“Participeren is niet alleen zenden. Luisteren is ontzettend belangrijk. We organiseren zogenoemde ‘Expedities’. Dat zijn laagdrempelige en creatieve bijeenkomsten. Zo’n bijeenkomst organiseren we gezamenlijk met het projectteam, de gemeente, opdrachtgever, stedenbouwkundige en architect. We maken dan bijvoorbeeld panelen met voorbeelden over de invulling van het openbare gebied. Belangrijk is dat we kaders schetsen. Het is lastig voor een bewoner om een open en abstracte vraag te beantwoorden. En uiteraard is niet alles mogelijk. Bewoners lopen rond en kunnen vragen stellen, of plakken ideeën op post-its. Zo doen ze actief mee. Tijdens het proces komen we er achter waar de wensen van de gebruikers liggen. Deze feedback nemen we mee richting het definitieve ontwerp.“ Op deze manier creëren we als buurtontwikkelaar toekomstbestendige buurten waar iedereen zich thuis voelt.