Snel Thuis-aanpak

Snel en zorgvuldig een straat erbij

Sneller woningen realiseren is noodzakelijk om het woningtekort in Nederland met spoed aan te pakken. Uit onderzoek blijkt dat vooral extra menskracht en snellere procedures bijdragen aan het realiseren van de woonopgave. Daarom helpen wij gemeenten en woningcorporaties met de Snel Thuis-aanpak. Met deze aanpak doorlopen we samen binnen een jaar het proces van het idee voor een woningbouwproject tot de sleuteloverdracht. Voor zowel permanente als tijdelijke woningen.

De Snel Thuis-aanpak draait om:

Sta je ook voor de opgave om het woningtekort in je gemeente met spoed aan te pakken?
Neem direct contact op met Projectleider Grico Sikkema.

Klein project, groot verschil

De Snel Thuis-aanpak speelt in op een onderzoek uit het najaar van 2022 van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Het EIB berekende dat kleine woningbouwprojecten in dorpen en steden een potentieel hebben van 300.000 woningen. Dat is een derde van de 900.000 woningen die de komende 10 jaar nodig zijn om het woningtekort aan te pakken.

En kleinere projecten hebben als voordeel dat bijvoorbeeld spoedzoekers en starters sneller een fijne woonplek hebben. Met de Snel Thuis-aanpak lukt dat binnen een jaar.

“Met een straatje erbij in elke gemeente, is de wooncrisis opgelost. Kleine groene woonlocaties die aansluiten op bestaande bebouwing kunnen een groot verschil maken.” Bron: EIB

Binnen een jaar straat erbij

Met de Snel Thuis-aanpak gaan we in zeven stappen van idee naar sleuteloverdracht. Waar mogelijk zetten we stappen tegelijkertijd in plaats van na elkaar.

  • Eisen en wensen in kaart
  • Locatiestudie
  • Keuze vergunningsprocedure
  • Afspraken vastleggen
  • Snel en zorgvuldig vergunningsproces
  • Straat plaatsen
  • Warm welkom huurders

Binnen een jaar een straat erbij? Samen lukt het wél.

Van Wijnen Snel Thuis-aanpak

9 op de 10 Nederlanders willen in hun gemeente ‘een straat erbij’ om woningnood aan te pakken

Door de woningnood maakt bijna de helft van de Nederlanders zich zorgen over hun toekomst. 1 op de 6 Nederlanders vindt zelfs dat hun leven nu stilstaat doordat ze geen woning kunnen vinden. Dit blijkt uit een onderzoek dat bouwbedrijf Van Wijnen in april heeft uitgevoerd onder 1.591 respondenten. Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) berekende dat met een straatje erbij in elke gemeente de woningnood snel aangepakt kan worden.

Peter Hutten, CEO van Van Wijnen, ging in gesprek met het Algemeen Dagblad.

Ontzorgen op vele vlakken

Om het project snel én zorgvuldig te realiseren, zorgen we voor externe projectmanagers die gemeenten en woningcorporaties ondersteunen. Zij hebben één doel: jou ontzorgen.

Zo zorgen de adviseurs en ingenieurs van AnteaGroup snel en zorgvuldig voor de stukken die nodig zijn voor het vergunningsproces. Van ecologisch, bodem- en geluidsonderzoek en stikstofberekeningen tot de voorbereiding van de vergunningsaanvraag zelf.

Ook ligt er een kant-en-klare toolkit klaar voor de communicatie met omwonenden. Heb je juridische of communicatieondersteuning nodig? Ook daarbij kan Van Wijnen helpen. Door onze goede samenwerking met externe bureaus bieden we de juiste support op elk gewenst niveau. Verder staan de wooncoaches van Van Wijnen klaar om de nieuwe bewoners zich snel thuis te laten voelen.

Snel thuis in Heerhugowaard

Steeds meer gemeenten pakken met spoed het woningtekort aan. Zo gebruikt gemeente Dijk en Waard een versnelde aanpak voor permanente woningen voor spoedzoekers, studenten en statushouders in Heerhugowaard.

Meer weten over de Snel Thuis-aanpak?

In zeven stappen Snel Thuis

Met de Snel Thuis-aanpak gaan we binnen één jaar in zeven stappen van het idee voor een nieuwe straat naar de sleuteloverdracht.

Lees verder

Minder gedoe, zo ontzorgen wij

Van juridisch advies over het Didam-arrest en het voorbereiden van de vergunningsaanvraag tot communicatie met omwonenden.

Lees verder

Permanente of tijdelijke woningen

Om nú te kunnen versnellen, maken we betaalbare, duurzame en eenvoudig te verplaatsen kwaliteitswoningen in onze woningfabriek.

Lees verder

Versnelde aanpak in Dijk en Waard

Als je vaart wil maken, moet je zaken anders aanpakken. Senior projectleider René Zwagerman vertelt hoe zij dat gedaan hebben.

Lees verder

Sta je ook voor de opgave om het woningtekort in je gemeente met spoed aan te pakken?
Neem direct contact op met Projectleider Grico Sikkema.