OVER VAN WIJNEN

1941 - 1949

Tijdens de Tweede Wereldoorlog weigert bouwbedrijf Van Wijnen om defensieopdrachten te aanvaarden, omdat deze onder directie van de Duitsers zouden moeten worden uitgevoerd. Op heel beperkte schaal werkt Van Wijnen nog wel door, onder meer op de Albert Cuypsingel in Dordrecht waar het bedrijf de fundering voor elf woningen (herenhuizen) aanlegt. In 1945 start de wederopbouw van Nederland. Van Wijnen is erbij.

 

1941

Paulus Adrianus van Wijnen (geboren 1878) overlijdt op 63-jarige leeftijd. Zijn zoons Paul en Adri zetten het bouwbedrijf voort.

 

1945

Er is gebrek aan alles. Dankzij de hechte relaties die Van Wijnen al voor de oorlog opbouwde met leveranciers en onderaannemers, kan het aannemersbedrijf toch beschikken over bouwmaterialen om opdrachten uit te voeren. Daarnaast slaat Van Wijnen de handen ineen met drie collega-bedrijven. Samen krijgen ze van het Ministerie van Wederopbouw opdracht om 2.000 noodwoningen te bouwen op Schouwen-Duiveland, Walcheren, in de Betuwe en de Bommelerwaard.

 

1947

Van Wijnen ontwikkelt korrelbeton, een betonsoort met een ideale samenstelling van zand en cement om een stabielere vastheid van beton te krijgen. Daarmee wordt de woningnood bestreden: het is een materiaal waarmee snel en goedkoop woningen kunnen worden gebouwd. Op de samenstelling heeft Van Wijnen octrooi gekregen. Van 1947 tot midden jaren '60 verrijzen er duizenden woningen van korrelbeton in Nederland.

 

1941 - 1949 - Afbeelding 1