Benthuizen wordt een groot aantal woningen rijker met de komst van Bentwijck: een plek waar dorps wonen vertrouwd en fijn voelt.

15:41

30-09-2020

Gemeente Alphen aan den Rijn en Van Wijnen hebben een ontwikkelovereenkomst ondertekend voor de realisatie van Bentwijck.

Wat nu nog een leeg weiland is, wordt straks een geheel nieuwe wijk. Benthuizen wordt met de ontwikkeling van Bentwijck ongeveer 200 nieuwe woningen rijker. Naast de vrije sector koopwoningen komen er 54 sociale huurwoningen. Tevens wordt er door de gemeente een Brede School gerealiseerd.

De nieuwe wijk is ruim van opzet en ontmoeten staat centraal. Het binnengebied van Bentwijck krijgt een wijkhart waar de Brede School met verschillende scholen en kinderopvang samen komen. Hierdoor wordt deze plek bijna vanzelf dé ontmoetingsplek voor kinderen en volwassenen. Het groene wijkhart is autovrij en stimuleert fietsen en wandelen, tegelijkertijd biedt het ook alle ruimte voor ontmoetingen en spelen.

De ontwikkeling en bouw van de koopwoningen is in handen van Van Wijnen en wordt in nauwe samenwerking met Venster Architecten en Urbis bureau voor stedenbouw en landschap in 3 fases gerealiseerd. De 54 sociale huurwoningen worden in opdracht van woningbouwvereniging Habeko Wonen en GB Vastgoed gerealiseerd.

Een dorps karakter

Bentwijck wordt een plek met een dorpse uitstraling, geschikt voor doelgroepen van verschillende leeftijden die willen doorstromen op de woningmarkt. Er komen ruime eengezinswoningen, twee-onder-een-kapwoningen, vrijstaande woningen en levensloopbestendige woningen met het gehele woonprogramma op de begane grond. Door de variatie in woningtypes is het voor de toekomstige bewoners mogelijk om de volgende stap binnen de wooncarrière te maken.

‘We kijken ernaar uit om deze gehele nieuwe wijk te mogen realiseren’ zegt Arjan van Meijeren, directeur Van Wijnen Projectontwikkeling West.

Brede School

In het wijkhart van Bentwijck wordt ook een nieuwe Brede School gerealiseerd. In de Brede School komen twee basisscholen samen, namelijk de School met de Bijbel, de OBS Arnoldus Van Os School en Junis Kinderopvang. Aangrenzend aan de Brede School komt een speciaal ontworpen Kiss en Ride Zone. Vooruitlopend op de bouw van de woningen wordt met de bouw van de school in het 1e kwartaal van 2021 gestart. De planning is om deze nieuwe school één jaar later in gebruik te nemen.

Wethouder Gerard van As stelt dat dit bouwplan bijdraagt aan het versterken van de leefbaarheid in Benthuizen. ‘ Er is behoefte aan woningen voor verschillende doelgroepen en voorzieningen voor de jeugd. Met dit type woningen en de bouw van de brede school wordt tegemoet gekomen aan deze wensen van de inwoners. Een goede ontwikkeling!’

Planning woningen

De verwachting is dat er na de zomer van 2021 wordt gestart met de bouw van de brede school en de eerste fase van Bentwijck eind 2021 in verkoop gaat. Geïnteresseerden voor een koopwoning in dit project kunnen zich inschrijven voor de nieuwsbrief via www.Bentwijck.nl. Om in aanmerking te komen voor de sociale huurwoningen kunnen mensen zich inschrijven bij “Huren in Holland Rijnland”, via www.hureninhollandrijnland.nl.