In de startblokken voor de nieuwe sportvoorziening van Breda: ‘De Kragt’

Nieuwbouw

Breda

11:42

08-12-2022

De naam voor de nieuwe Bredase sportvoorziening voor talentontwikkeling, die op dit moment gebouwd wordt door Van Wijnen Breda, is bekend. Het krijgt de naam De Kragt. De naam verwijst niet alleen naar de locatie die vroeger de Kragten heette, maar ook naar de bundeling van krachten/Kragten die in het gebouw samenkomen: sporters, sportprofessionals, docenten, jonge talenten en wijkbewoners. Van Wijnen werkt momenteel aan de realisatie van het project welke in de zomer van 2023 wordt opgeleverd.

Indoor atletiekaccommodatie

In De Kragt komen een grote sporthal met 450 zitplaatsen, een indoor atletiekaccommodatie (uniek omdat er nu maar 10 zijn in Nederland), een Kragthonk, diverse werk- en vergaderplekken, behandelruimtes en een horecagelegenheid waar gezonde voeding voorop staat. Met een buitenruimte die een groene en sportieve en culturele invulling krijgt en daardoor sport, bewegen en ontmoeting in de wijk stimuleert. Een ontwerp waar Van Wijnen middels de wijkgerichte aanpak een actieve bijdrage aan heeft geleverd.

Breed inzetbaar

De Kragt biedt ruimte aan regionale talentprogramma’s, individuele talenten, de mbo-opleiding Sport en bewegen van Curio, breedtesportverenigingen en andere (sport)organisaties. Daarnaast heeft De Kragt de functie als ontmoetingsplek en uitvalsbasis voor zowel wijkbewoners als sporters. Hiermee wil de gemeente zoveel mogelijk talentvolle sporters, met of zonder beperking, de kans bieden zich in hun eigen regio te ontwikkelen

Oplevering in de zomer van 2023

Sinds april 2022 bouwt Van Wijnen Breda in opdracht van de Gemeente Breda aan De Kragt. Volgens planning wordt het gebouw in juni 2023 opgeleverd. De gemeente krijgt dan de sleutels in handen om het vervolgens in september officieel te openen aan het begin van het nieuwe sportseizoen.

Foto: Ruben van den Hooff & Shimin Chen