Nieuwe schuttingtaal op Katendrecht

Pers

Rotterdam

11:03

23-04-2024

Rotterdam, 22 april 2024

Sinds afgelopen weekend heeft Katendrecht er een rauw randje bij: de bouwschutting van De Bund, een nieuw woonproject op de Kaap. Honderdtwintig meter vol krachtige beeldtaal over het roemruchte karakter van Katendrecht: schepen, meeuwen, draken, opium rokende chinezen en kleurrijke tatoeages. Ondanks regen en kou zijn zo’n vijftien graffiti- en streetart-artiesten in hun herkenbare hoodies met jassen eroverheen aan het werk gegaan om verleden, heden en toekomst van Katendrecht in beeld te brengen. Een nieuwe eyecatcher op De Kaap!

Boegbeeld van De Bund

“Het was één grote happening”, vertelt Michiel Corver, coördinator van de artiesten. “Er was veel bekijks met veel blije gezichten. Er hing een ontspannen sfeer met een enorme creatieve en positieve vibe. Zoveel profs bij elkaar met per persoon wel dertig jaar ervaring. En natuurlijk zat er een kwajongen van over de veertig tussen die een brandblusser leegspoot in de lucht tot groot plezier van de kinderen. Maar de kwaliteit van de plek, de muur, de materialen, de verhalen én de hele organisatie eromheen, heeft ervoor gezorgd dat er een bijzondere synergie is ontstaan tussen artiesten die gewend zijn ieder hun eigen ‘piece’ te maken. Ze zijn écht trots op hun werk. Rotterdam is een kunstwerk rijker. Naast het boegbeeld van De Bund, is het ook voor ons een prestige project.”

Creatieve explosie in één dag

“Ik ben zaterdag met het gezin een kijkje gaan nemen”, zegt Martijn Bus, ontwikkelingsmanager bij Van Wijnen Projectontwikkeling West die samen met BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van De Bund. “De kids vonden het supergaaf om de kunstenaars met de spuitbussen in de weer te zien. In ons vak loopt de ontwikkeling van een project over vele jaren. Het is dan zo inspirerend om te zien dat deze artiesten met een creatieve explosie in één dag van een idee tot uitwerking komen. Echt bijzonder!”

De Bund

Deze muur vol rumoer is een inspirerend en uitbundig voorproefje op De Bund: twee stoere woontorens in typische havenarchitectuur van het gerenommeerde bureau KCAP uit Rotterdam. In totaal komen hier zo’n 480 appartementen met gemeenschappelijk ruimten én dakterrassen om bijvoorbeeld gezellig met de buren te bbq-en. In de voet van het gebouw komen hippe horeca, leuke winkels en bedrijvigheid.  In de ondergrondse garage vind je straks 170 parkeerplaatsen en ruimte voor 600 fietsen. Over ongeveer een jaar start de bouw en de verwachte oplevering is begin 2029.

Woensdag 15 mei is er op de bouwplaats van De Bund een informatiebijeenkomst over de plannen. Kijk voor meer informatie op www.debund.nl

Fotografie De Bund graffiti walll by Edith Schoo.