Onthulling naam van nieuw woongebouw in Etten-Leur

Nieuwbouw

Woningcorporatie

Etten-Leur

10:15

05-12-2022

Aan de Kerkakker (een nieuwe straatnaam in wijk Baai) staat een nieuw woongebouw. Woningcorporatie Alwel verhuurt de 41 appartementen en vroeg de bewoners mee te denken over een passende naam. Op 1 december werd de naam ‘Windroos’ door de bedenker onthult, tijdens een evenement om de afronding van het project te vieren. Hierbij waren bewoners, omwonenden, gemeente Etten-Leur, bouwbedrijf Van Wijnen Breda en Alwel aanwezig.

De naam Kompas is verwarrend

Vestigingsmanager van Alwel in Etten-Leur Corrina Pistorius verwelkomt de gasten en vertelt waarom het gebouw een naam krijgt: “Zelf spraken we steeds over Het Kompas, omdat de school die op deze locatie stond, zo heette. Deze basisschool voor speciaal onderwijs bestaat nog steeds, maar nu op een andere plek in Etten-Leur. Bovendien verhuren we in dit nieuwe woongebouw ook appartementen via Stichting Woonkompas. Het zou dus verwarrend werken als we de naam Kompas zouden aanhouden. Daarom dachten we dat het leuk zou zijn om de bewoners zelf een naam te laten bedenken. Uiteindelijk kozen we het idee van bewoner Gijs Machielsen.”

Windroos blijkt schot in de roos

Gijs Machielsen woont op de bovenste etage van het gebouw. Op deze verdieping verhuurt Alwel 13 appartementen via ouderinitiatief Stichting Woonkompas Etten-Leur aan jongvolwassenen met een beperking in het autisme spectrum. Tijdens het evenement onthult Gijs zelf de naam: Windroos. Een windroos is een kruis dat de windrichtingen (noord, oost, zuid en west) aanduidt. Corrina Pistorius: “We kozen unaniem voor het idee van Gijs. Op deze manier blijft het gebouw door de naam toch in verbinding met het verleden van deze locatie.” De 28 andere appartementen van Windroos zijn sociale huurappartementen, die Alwel regulier verhuurt via Klik voor Wonen.

Van school naar nieuwe woonplek

Op deze plek gingen eerder kinderen naar hun school: Het Kompas. Alwel bestuurder Karo van Dongen: “Eind 2019 sloopte de gemeente de voormalige school. Wij zijn toen gevraagd om met een voorstel voor nieuwbouw te komen. Vier bouwbedrijven dienden hun plan in voor het woongebouw. We beoordeelden de inzendingen op kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid, ontwerp en prijs. Van Wijnen Breda sloot hier het beste op aan. Begin juli vorig jaar ging de schop in de grond. En afgelopen zomer kregen de huurders hun sleutels. We bouwden in een tijd waarin het steeds lastiger werd om dit te doen voor de vooraf afgesproken prijzen. Dankzij de goede samenwerking en afstemming tussen Van Wijnen en Alwel is dat gelukt. Mét behoud van kwaliteit.”

Betrekken van omwonenden

Bij deze nieuwbouw stond participatie centraal. Wethouder Schouw, gemeente Etten-Leur: “Samen met Alwel betrokken we omwonenden bij de totstandkoming van dit gebouw. De nieuwe omgevingswet stimuleert het om in een vroeg stadium belanghebbenden mee te laten doen in de planvorming. Bij de start van dit project zijn we dus met een bijna blanco vel bij de omwonenden gaan vragen: “Waar moeten we rekening mee houden?“. Uiteindelijk met als resultaat een mooi wooncomplex ter vervanging van het voormalige schoolgebouw van Het Kompas. Een mooie en voor iedereen leerzame ontwikkeling, waarbij we, waar dat mogelijk was, rekening hebben gehouden met hun wensen en ideeën”.

Foto: Peter van Trijen