Van Wijnen bouwt mee aan Buurtschap te Veld in Eindhoven

08:30

17-12-2021

In Eindhoven Noord, gelegen tussen de Castiliëlaan en de Huizingalaan, ligt een nieuw woongebied: Buurtschap te Veld. Het betekent ‘samenwonen in het groen’. Hier wordt een nieuwe en eigentijdse invulling gegeven aan een buurtschap. Bewoners zijn hier verbonden met elkaar en met het landschap. In opdracht van de gemeente Eindhoven bouwt Van Wijnen hier 101 tijdelijke woningen voor een periode van 30 jaar.

Slim antwoord op de woningnood

Buurtschap te Veld is een slim antwoord op de woningnood in Eindhoven. Deze locatie is aangewezen om snel een bijdrage te kunnen leveren aan het grote tekort aan woningen in de Brabantse stad. Het initiatief voegt iets toe aan de woningmarkt, onderzoekt en nodigt uit om mee te doen. Het is een tijdelijke wijk.

Onconventioneel

Van Wijnen gaat binnen het nieuwe woongebied 46 grondgebonden woningen en 55 appartementen realiseren. De ontwikkelende bouwer is enorm verheugd dat haar woonproduct, dat zij produceren in hun fabriek in Heerenveen, door de gemeente Eindhoven is gekozen als een passende, tijdelijke oplossing in deze duurzame wijk. De woningen hebben een dusdanige kwaliteit en bouwmethode waardoor ze remontabel zijn. En ze na 30 jaar op andere locaties geplaatst kunnen worden om opnieuw woongenot te bieden aan andere bewoners. De gemeente is ook enthousiast en verrast over de betaalbaarheid en kwaliteit van de grotere grondgebonden woningen. Van Wijnen realiseert de woningen in de natuurlijke en houten verschijningsvormen die passen bij Buurtschap te Veld. Het beton dat ze in hun fabriek produceren en voor de woningen gebruiken, stoot op dit moment 65% minder CO2-uit.

Community

De architectuur en stedenbouw spelen een grote rol in het ontmoeten en de onderlinge verbondenheid van de gemeenschap. Het ontwerp is geënt op sociale cohesie. Zo stimuleren we sociale interactie door bijvoorbeeld geïntegreerde bankjes naast de voordeur. Samen met partners Woonbedrijf, ‘Thuis, Living Lab 040, gemeente Eindhoven, KOW architecten en de zelfbouwers gaat Van Wijnen de wensen en behoeften van bewoners in kaart brengen. Ook gaan we invulling geven aan de buurt- en deeleconomie. Samen werken we aan een buurtschap waar de bewoners zich thuis en verbonden met elkaar gaan voelen en volop ruimte is voor flora en fauna.