Van Wijnen presenteert de eerste impressiebeelden van nieuwbouwproject Dirkzwager

14:58

19-10-2020

Tijdens de Nieuwbouwdag Schiedam op zaterdag 10 oktober presenteerde Van Wijnen de eerste beelden van het nieuwbouwproject Dirkzwager. Op het terrein van voormalig Distilleerderij Dirkzwager ontwikkelt en realiseert Van Wijnen de komende jaren circa 130 woningen. Het Dirkzwagerterrein ligt in de binnenstad van Schiedam, omringd door grachten en gekenmerkt door monumenten uit het jenevertijdperk. De transformatie geeft de binnenstad van Schiedam de komende jaren een flinke impuls.

Dirkzwager wordt een bruisende stadswijk waar wonen, werken en ontspannen samenkomen. Het stedenbouwkundig plan creëert ruimte voor groen, water en woonplezier. De architectuur is een ode aan de geschiedenis van deze unieke plek.

Een gevarieerde woonbuurt met behoud van historische elementen

Het Dirkzwagerterrein is onderdeel van het Distillers District en kent een rijke historie. Een aantal nog resterende monumenten herinnert aan de rauwe ontstaansgeschiedenis van deze plek. Kim Toussaint (projectontwikkelaar bij Van Wijnen) vertelt: “Uiteenlopende functies, zoals een café-restaurant en een hotel, een kunstgalerie, loft-woningen en creatieve bedrijvigheid huisvesten zich in deze historische monumenten. Ook het ontwerp van de woningen sluit aan op de omgeving. Met oog voor historie en een stoere, industriële uitstraling. ”

Mix aan woningen

Er komen verschillende type woningen in de buurt, variërend in formaat: eengezinswoningen, hofwoningen, appartementen, kadewoningen en statige herenhuizen. De architectuur van de woningen verbindt de geschiedenis met een hedendaags design. De verschillende woningtypes, ontworpen door STATS architecten, zijn vernoemd naar personen die verbonden zijn aan Schiedam: Maarten, Dirk, Bobby en Jules. Ze hebben elk een geheel eigen karakter.

Maarten is klassiek en formeel van opzet. Woningtype Dirk daarentegen is stoer en stevig, met industriële accenten zoals stalen balken en een mix van formele en willekeurige gevelopeningen. Jules is vernoemd naar Jules Deelder, de nachtburgemeester van Rotterdam. Net zoals de nachtburgemeester gekleed ging, is de gevel van Jules in Dirkzwager kreukloos, modern, enigszins mysterieus en zwart. Ter ere van het feit dat Schiedam ook wel bekend staat als Gin-City is er een type gewijd aan een van de beroemdste Schiedamse Gins: Bobby’s Gin. De flesgevel van dit woningtype knipoogt naar de iconisch vormgegeven fles.

Meer over Dirkzwager

De realisatie van het project is verdeeld over verschillende fases. De verkoop van de eerste fase begint in het eerste kwartaal van 2021. De bouw van de eerste fase begint in het derde kwartaal van 2021, de oplevering vindt circa een jaar na start bouw plaats.

Voor meer informatie over het project, en de verschillende type woningen kunt u terecht op https://dirkzwagerschiedam.nl