39 nul-op-de-meter woningen Groevenbeek-Noord

Wonen

Woningcorporatie

Nieuwbouw

Ermelo

Aantal woningen
39
Zonnepanelen
897
Koopsom
€ 161.000
Opdrachtgever
Gemeente Ermelo; Van Wijnen Projectontwikkeling Midden, Harderwijk
Architect
4D Architecten, Nijkerk

In de Ermelose wijk Groevenbeek-Noord bouwden we 39 nul-op-de-meterwoningen voor starters op de woningmarkt. Dankzij onder meer een zéér goed geïsoleerde schil en zonnepanelen zijn de energiekosten van deze woningen zeer laag tot nul.

Toekomstbestendige, betaalbare Nul-op-de-meterwoningen

‘Kom met een goed plan voor woningbouw op Groevenbeek-Noord, passend bij onze ambitie om in 2030 energieneutraal te zijn.’ Zo luidde de opdracht van de gemeente Ermelo aan ontwikkelend en bouwend Nederland. Ons nul-op-de-meterconcept op basis van het passiefhuis-principe sloot hier het beste op aan. Met een dikke, isolerende schil trekken we de woningen als het ware een extra dikke jas aan. Hierdoor heb je niet zo veel energie of complexe installaties nodig. De 23 geïntegreerde zonnepanelen op het dak van elke woning zorgen voor de energieopwekking. Bewoners die verantwoord met deze energie omgaan, betalen zeer weinig tot geen energielasten. Onderhoudsarme materialen dragen bij aan de toekomstbestendigheid van de woningen. Een speciaal ventilatiesysteem zorgt voor een aangenaam klimaat en gezonde lucht.

Serieuze aandacht voor starters

Naast de ambitie om duurzaam te zijn, had de gemeente nog een tweede eis, zo vertelt wethouder Jan van den Bosch: “De woningen moesten geschikt zijn voor de portemonnee van starters. De 39 starterswoningen die nu zijn gebouwd variëren in prijs van 161.000 tot 179.000 euro, vrij op naam. Beide doelen zijn hier behaald.” Om die doelen te bereiken, namen wij onze verantwoordelijkheden zeer serieus. Omdat Groevenbeek-Noord een pilotproject was, hadden we te maken met tussentijdse updates en upgrades. Zo kregen alle woningen een extra kozijn en deur om de luchtstromen beter te regelen. Deze aanpassingen voerden wij kosteloos voor de kopers door.

Woonkamer

André Baars

Burgemeester gemeente Ermelo

“Ik denk dat we met Groevenbeek-Noord een krachtig signaal hebben afgegeven aan andere bouwers, partners en overheden dat je nieuwe woningen én duurzaam én betaalbaar kunt realiseren.”

Bewoners begeleiden

Om daadwerkelijk ‘nul-op-de-meter’ te behalen, moeten de bewoners bewust met hun energieverbruik omgaan. Wij begeleiden de bewoners hierin. Henk Bakker, commercieel directeur bij Van Wijnen, licht toe: “We hebben richtlijnen opgesteld over hoe lang je bijvoorbeeld kan douchen per persoon. De bewoners kunnen hun energieopbrengst door de zonnepanelen en hun verbruik nauwkeurig monitoren op een tablet. Ook kijken wij nog over de schouder mee, want wij willen vooral dat dit een doorslaand succes wordt.” We kunnen nul-op-de-meter garanderen, mits bewoners zich houden aan de richtlijnen.

Twee bewoners