3D-betongeprint huis: Project Milestone

Wonen

Nieuwbouw

Ontwikkelen

Eindhoven

Noord-Brabant

Regelgeving
voldoet volledig aan Nederlandse regelgeving
Sleuteloverdracht
30 april 2021
Aantal
5
Architect
Houben / Van Mierlo
Woonoplossing
Vrij Wonen

De eerste huurder van de eerste Nederlandse woning van 3D-geprint beton heeft de sleutel ontvangen. Het Eindhovense huis, het eerste van vijf van ‘Project Milestone’, voldoet volledig aan alle strikte Nederlandse bouwvereisten. Uniek is dat de projectpartners een woning met een geheel eigen vormgeving hebben gerealiseerd, dankzij uitgebreide R&D om de vormvrijheid van betonprinten te ontsluiten. Project Milestone is een gezamenlijk bouw- en innovatieproject van Eindhoven University of Technology, Van Wijnen, Saint-Gobain Weber Beamix, Vesteda, gemeente Eindhoven en Witteveen+Bos.

Het eerste Milestone huis is een vrijstaande gelijkvloerse woning met 94 vierkante meter netto vloeroppervlak, een royale woonkamer en twee slaapkamers, in de Eindhovense wijk Bosrijk. De woning heeft de vorm van een grote zwerfkei. Dat past goed bij de natuurlijke locatie, en het demonstreert mooi de vormvrijheid die 3D-betonprinten biedt. Dankzij een extra dik isolatiepakket en aansluiting op het warmtenet is de woning zeer energiezuinig en comfortabel, met een energieprestatiecoëfficiënt van 0.25.

Erwin Kersten

regiodirecteur Van Wijnen Zuid

“Met de realisatie van deze eerste Milestone-woning laat Van Wijnen opnieuw zien koploper te zijn op het gebied van geïndustrialiseerd bouwen. Samen met samenwerkingspartners in de keten blijven wij doorlopend op zoek naar nieuwe technieken en materiaaltoepassingen die bijdragen aan duurzaamheid en betaalbaarheid. Hiervoor zijn innovaties zoals Project Milestone enorm belangrijk.”

Vormvrijheid

De partners hebben de lat bewust hoog gelegd met het ontwerp van het huis, in de vorm van een onregelmatige zwerfkei. Er is de afgelopen jaren de nodige R&D gedaan om betonprinten in allerlei vormen mogelijk te maken. Vooral het printen van de overhellende wanden was een uitdaging, maar dit hebben de deelnemers van het project nu onder de knie. Met de opgedane kennis is de deur geopend naar een heel ander soort constructies dan de gebruikelijke rechthoekige huizen.

Snel & duurzaam

Geprinte woningen kunnen in principe een stuk sneller gebouwd worden, met meer flexibiliteit en gepersonaliseerde ontwerpen. Bovendien is het duurzamer, doordat er minder beton voor nodig is. De ambitie van de partners van Project Milestone is om met 3D-betonprinten uiteindelijk te komen tot een duurzame bouwmethode die bijdraagt aan het oplossen van het woningtekort.

Volgende woningen

De vijf huizen van Project Milestone worden na elkaar gebouwd, zodat bij elke nieuwe bouwronde maximaal geleerd kan worden van de vorige. Binnenkort starten de projectpartners aan het ontwerp voor de volgende woningen, die meerdere verdiepingen krijgen, waarvoor de techniek verder ontwikkeld moet worden.

De bouwmethode

Het huis bestaat uit 24 geprinte betonnen elementen, die laagje voor laagje zijn geprint in de printfabriek in Eindhoven. De elementen zijn met vrachtwagens naar de bouwplaats gebracht en daar op een fundering geplaatst. Daarna is het huis voorzien van dak en kozijnen en verder afgewerkt.

De partijen en de samenwerking

Kenmerkend voor het project is de ‘Triple Helix’ samenwerking van overheid, kennisinstellingen en bedrijfsleven. De gemeente was mede-initiatiefnemer, aanjager van innovatie en faciliteerde het project, de TU/e deed onderzoek en ontwikkelde modellen om het 3D-betonprinten mogelijk te maken, Saint-Gobain Weber Beamix ontwikkelde de speciale soorten betonmortel die nodig zijn voor 3D-printwerk, en ontwikkelde samen met de TU/e de printtechniek. Witteveen+Bos werkte aan de bouwtechnische en constructieve aspecten. Bouwbedrijf Van Wijnen leidde het project en bouwde het huis. De woning is nu eigendom van Vesteda, dat de woning verhuurt aan particulieren.

Sleuteloverdracht tijdens livestream

Op 30 april 2021 hebben Elize en Harrie als eerste bewoners van het 3D-betongeprinte huis in Eindhoven de sleutel ontvangen. De eerste woning van ‘Project Milestone’ werd die dag aan de buitenwereld gepresenteerd tijdens een livestream bijeenkomst.

Elize en Harrie: “We hebben vaker in vreemde huizen gewoond”

Op 29 april, de dag voorafgaand aan de officiële sleuteloverdracht zien Elize Lutz en haar partner Harrie Dekkers voor het eerst de bijzondere Milestone woning die ze voor een half jaar gaan huren. Op weg naar de voordeur zijn de oh’s en ah’s meermaals te horen. De 3D beton geprinte buitenwanden worden door het stel zorgvuldig bekeken en gevoeld Elize: “Op de foto zag het huis er al prachtig uit, maar nu ik het in het echt zie is het nog veel mooier. Het is zo mooi om al die lijnen te zien en het ligt prachtig tussen de bomen.”

Lees het hele interview met de bewoners op deze pagina