Woonpark Diepstroeten: jong maar volgroeid

Wonen

Nieuwbouw

Ontwikkelen

Assen

Drenthe

Groningen

Totale ontwikkeling in jaren
10
Start bouw
2013
Aantal woningen
400
Opdrachtgever
Eigen ontwikkeling
Woonoplossing
Fijn Wonen Vrij Wonen

Op het voormalige terrein van zorginstelling Vanboeijen ontwikkelden en realiseerden wij zo’n 400 toekomstbestendige woningen in verschillende typen en prijssegmenten. De vormgeving en de identiteit van het woningbouwplan zijn gebaseerd op de natuurlijke en landschappelijke waarden van het plangebied. De totale ontwikkeling duurt circa tien jaar.

Een bijzondere woonwijk, dat is Woonpark Diepstroeten in Assen. De wijk en de woningen zijn nieuw, toch krijg je het gevoel alsof je in een authentiek Drents dorp woont. De bestaande, groene omgeving en rijke geschiedenis, vormden de basis voor het ontwerp van Diepstroeten.

Al veel jonge starters, gezinnen, natuurliefhebbers en rustzoekers vonden hun thuis op Woonpark Diepstroeten in Assen. Zij kozen voor een ruime eengezinswoning of een statige twee-onder-een-kapwoning. Andere bewoners bouwden zelfs hun eigen huis. Of ze maakten zich op voor de toekomst in een comfortabele, levensloopgeschikte woning.

De wijk ligt aan de rand van Assen, omringd door het prachtige Drentsche Aa-landschap. Dat maakt Woonpark Diepstroeten bij uitstek een fijne plek voor liefhebbers van natuur en rust.

Rij huizen

Droomhuis op een ideale plek

Hoe ontwikkel je een nieuwe woonbuurt in een bestaande, groene omgeving? Over deze vraag boog Mark Lutjeboer, projectontwikkelaar bij Van Wijnen zich, samen met stedenbouwkundige Luc Bos, architect Bauke Tuinstra en de gemeente Assen. Deze nauwe samenwerking resulteert in een woonpark waar natuur, parkindeling en woningen prachtig op elkaar aansluiten. ‘

Vooral het groene karakter maakt deze woonwijk bijzonder. Van de oude eiken tot de witte paardenkastanjes en het karakteristieke doolhof. Hier wonen mensen op een plek met veel bestaand groen. Normaal gesproken duurt het erg lang voor nieuwbouwwijken om bijvoorbeeld grote bomen te krijgen. Daar ontbreekt het groene karakter. In Diepstroeten is dit anders, hier hoor je de vogels al fluiten.’

Steiger bij meer

Mark Lutjeboer

Projectontwikkelaar Woonpark Diepstroeten

“Vooral het groene karakter maakt deze woonwijk bijzonder. Van de oude eiken tot de witte paardenkastanjes en het karakteristieke doolhof. Hier wonen mensen op een plek met veel bestaand groen”.

Liefde vanaf het eerste moment

Het ontwerp van Diepstroeten als woonbuurt is geïnspireerd op de natuurlijke groei van Drentse esdorpen in de omgeving met hun fraaie buurteigenschappen en kenmerkende landschap. In zijn Verhaal van Diepstroeten maakt stedenbouwkundige Luc Bos een voorstelling van wat de geschiedenis van het Woonpark had kunnen zijn. Hoe de mens en de natuur ervoor zorgden dat een leeg veengebied kon opbloeien tot een prachtig, groen park om in te wonen. Deze fictieve geschiedenis is de grondslag voor het ontwerp en de ontwikkeling van Woonpark Diepstroeten.

Luc Bos
Stedenbouwkundige Luc Bos

Een Drents sprookje

Een Drents sprookje, zo zou je de totstandkoming van Diepstroeten kunnen noemen. Het verhaal van stedenbouwkundige Luc Bos diende als inspiratie voor de wijk en de woningen die we hebben ontworpen,’ vertelt architect Bauke Tuinstra van TWA Architecten.

‘Elk gebied op Woonpark Diepstroeten heeft zijn eigen sfeer, passend bij de verschillende tijdsperioden uit het verhaal. Daardoor zie je heel mooi dat de wijk niet in een keer is neergezet, maar op natuurlijke wijze is gegroeid. Zo heb je schilderachtige, smalle straatjes met dorpse cottages, een landelijk gebied met boerderijwoningen en een brink en lanen met imposante huizen. Ook elke woning heeft een eigen stijl door bijzondere toevoegingen als raamluiken, gootklossen of een kruispatroon in het gevelmetselwerk. Door het toevoegen van een incidentele topgevel of het toepassen van kappen met wolfseind ontstaat er nog meer diversiteit in het straatbeeld. De nieuwe bewoners hebben voor nog meer verscheidenheid in de wijk gezorgd door soms te kiezen voor een uitbouw, extra ramen of andere opties.’

Bauke Tuinstra

Gevarieerd woonaanbod

De bijna vierhonderd woningen die Woonpark Diepstroeten nu telt, zijn in zes jaar gebouwd. Afgezien van de vrije kavels zijn alle woningen gebouwd door Van Wijnen en Fijn Wonen. Inmiddels kent Diepstroeten een grote woningvariatie: er wonen mensen in een comfortabele rijwoning, een ruime twee-onder-een-kapwoning, een levensloopgeschikte woning of zelfs in een vrijstaand huis dat ze zelf hebben ontworpen. De laatste fase van Woonpark Diepstroeten is een majestueus appartementengebouw op een prominente plek in de wijk: het Slot van Diepstroeten. Het Slot van Diepstroeten ziet eruit als een middeleeuws kasteel. Of als een 19e-eeuws landhuis, het is maar vanuit welke hoek je kijkt. Van buiten heeft Het Slot een historische uitstraling, maar van binnen voldoen de appartementen aan de modernste eisen voor comfort en gemak. 

Mark Lutjeboer: ‘Het is mooi om te zien dat deze laatste fase van Woonpark Diepstroeten is aangebroken. Na jaren van intensieve samenwerking is het park bijna klaar. De ontwikkeling van Woonpark Diepstroeten kent alleen maar winnaars. De bewoners wonen met veel plezier in een prachtige groene omgeving. Daarnaast is de gemeente een fantastische nieuwe woonwijk rijker. Daar zijn we ontzettend trots op.”

Het Slot van Diepstroeten
Het Slot van Diepstroeten is de afronding van de ontwikkelingen op het woonpark.

Verhuizen naar een prachtig kasteel

Trudy Zwiers (67) miste in al een tijdje het echte geluksgevoel, daarom heeft ze de knoop doorgehakt. ‘Ik ging op zoek naar een levensloopgeschikte woning in het Noorden Dan woon ik in een rustigere omgeving dichter bij mijn familie, vrienden. Op funda kwam ik Het Slot van Diepstroeten tegen en ben ik een kijkje gaan nemen op de locatie. Toen ik het wijkje binnen kwam rijden, vond ik het al prachtig. Het bestaande groen en de bijzondere stijl van de woningen spraken me gelijk aan.’

De architectuur van appartementengebouw Het Slot sprong gelijk in het oog van Trudy. ‘De buitenkant vind ik zo apart, het is echt een kasteel. Je ziet zo’n ontwerp bijna nergens. Van binnen zijn de appartementen heel comfortabel en ruim. Gelukkig was er nog één appartement beschikbaar. Door het kopen van dit allerlaatste appartement, ben ik zelfs de hekkensluiter van heel Woonpark Diepstroeten. Echt heel bijzonder.’

Trudy Zwiers op bankje
Trudy Zwiers: ze weet zeker dat ze op Woonpark Diepstroeten haar thuis vindt

Woonpark Diepstroeten is precies wat we zochten

Gauke (65) en Bertha (66) Bos zijn de trotse bewoners van een levensloopgeschikte Kastelein-woning in Assen. ‘Het is een heerlijk huis in een prachtige groene omgeving en een fijne buurt. Woonpark Diepstroeten is geen kaal nieuwbouwplan,’ vertelt Gauke. Het woonpark lag al in een natuurrijk gebied en is inmiddels opgebloeid tot een volwaardige woonwijk. Ook is er genoeg te doen voor de jongste generatie. ‘Onze kleinkinderen komen regelmatig langs. Zij gaan graag naar de kinderboerderij of het doolhof.’ Gauke en Bertha genieten vooral van de mooie omgeving. ‘Wij vinden het heerlijk om te fietsen of te wandelen door de mooie natuur in de buurt van Assen.’

Luchtfoto Woonpark Diepstroeten
Bertha en Gauke Bos: “Het is een heerlijk huis in een prachtige omgeving en een fijne buurt.”