Renovatie Geitenkamp, Arnhem

Woningcorporatie

Renoveren

Arnhem

Opdrachtgever
Vivare
Type
Renovatie en verduurzaming
Omvang
150 woningen

Al ruim 7 jaar blije bewoners na renovatie woonwijk

De Schuttersberg in de Arnhemse wijk De Geitenkamp is een typische vooroorlogse volkswijk met veel sociale huurwoningen. Begin deze eeuw was de wijk toe aan een grondige vernieuwing; sloop of nieuwbouw, dat was de vraag. Uiteindelijk besloot Vivare voor behoud van het beschermde stadsgezicht en kregen bijna 150 woningen een flinke opknapbeurt. De renovatie van Geitenkamp in Arnhem ingrijpende periode voor de bewoners en een mooie uitdaging voor Van Wijnen waar we samen met de bewoners na 7 jaar nog steeds trots op zijn!

“Het is ontzettend mooi geworden. Van Wijnen heeft veel zorg aan ons huisje besteed, precies zoals we zelf ook altijd doen. Deze woning kan nog zeker een generatie mee. We hopen na de renovatie van de woonwijk hier nog járen te wonen.”

Proefwoningen

Door de ingrijpende renovatie van de wijk Geitenkamp in Arnhem moesten bewoners een paar maanden hun woning uit. “De bewoners hebben we inzicht gegeven in de omvang van de renovatie middels het renoveren van twee proefwoningen. Dit zorgde ook voor meer draagvlak. Ze vormden samen met de tekeningen en de beknopte technische omschrijving de basis voor het werk aan de andere 145 woningen”, legt de toenmalige architect Wilbert de Haan van NEXIT architecten uit. De Schuttersberg is verklaard tot beschermd stadsgezicht. Daarom liet NEXIT beeldbepalende elementen zoals schoorstenen restaureren en soms zelfs terug metselen tijdens de renovatie woonwijk.

Geitenkamp modelwoning

Slim plannen

Ondanks het feit dat het gaat om een renovatie, is 85 procent van het werk standaard. Juist die 15 procent aan incidenten bepalen de onvoorspelbaarheid van een project. Toch valt die te managen. “Het komt neer op incidenten direct aanpakken, en die aanpak meteen structureel maken voor alle woningen”, zegt Fabian Bovenlander, vestigingsdirecteur Van Wijnen Arnhem. “Zo konden we heel snel werken. De totale oplevering van het hele project was tien weken eerder dan gepland.” Daarnaast kenmerkt deze renovatie woonwijk zich door veelvuldig gebruik van prefab waardoor de periode dat bewoners uit hun woning moesten, aanzienlijk kon worden verkort.

Rij huizen met groene deuren

Sjaan van Santen

Bewoonster Geitenkamp Arnhem

“Het was vroeger mijn droom om in De Geitenkamp te wonen. Toen ik ben getrouwd is dat eindelijk gelukt met mijn man en vier kinderen. Het is echt mijn stekkie, hier wil ik tot op het laatste moment blijven wonen.”

Renovatie Geitenkamp in Arnhem

“Natuurlijk denk je vooraf na over het proces, maar tijdens de uitvoering hebben we met onze twaalf co-makers nog werkzaamheden herverdeeld om tot optimale dagproducties van de bouwplaatsmedewerkers te komen”, zegt Fabian. “Ook kranen en graafmachines werden onderling uitgeleend. De enige consequentie is dat elke bouwvakker een hele nauwkeurige urenregistratie per woning bijhoudt. Die discipline zat er dankzij de goede samenwerking met elkaar goed in. Dagelijks liepen er tot wel negentig mannen op de bouwplaats die ontzettend goed samenwerkten; dat vind ik echt uniek.”

Lege huizen tijdens werkzaamheden

Extraatjes

De renovatie werd ook zeer gewaardeerd door de huurders, waarvan zo’n vijftig tot zestig procent terugkeerde. “In het begin was er veel achterdocht”, zegt Fabian. “Dat had er ook mee te maken dat er lang is aangestuurd op sloop van de woningen. Daardoor is er jaren geen onderhoud verricht. Maar de reacties op de proefwoningen en de maquettes in de werkplaats bij Van Wijnen waren heel positief.”

Omdat het project zo soepel verliep konden we soms een extraatje bieden. Fabian vertelt over een alleenstaande hoogbejaarde vrouw die in haar woning zou terugkeren, maar geen moment had stilgestaan bij bijvoorbeeld vloerbedekking en behang. “Samen met Vivare hebben we haar toen geholpen bij de inrichting van haar huis.” Daarnaast hebben we naast de renovatie woonwijk geïnvesteerd in een speeltuin op een binnenterrein achter de Sperwerstraat.

Kinderen gooien ballen tegen dozen

Meer nieuws over renovatie Geitenkamp Arnhem

Van start met verduurzamen en renoveren van 180 woningen in Braamberg & Schuttersberg in Arnhem

In opdracht van RVG Real Estate verduurzaamt en renoveert Van Wijnen Arnhem 180 woningen in Braamberg en Schuttersberg in Arnhem. Op…

Lees verder

Van Wijnen sponsort burendag in Sonsbeek-Noord

Maatschappelijk betrokken in de omgeving Van Wijnen Arnhem realiseert momenteel groot onderhoud aan woningen in de wijk Sonsbeek Noord. In opdracht…

Lees verder

Ook woningen renoveren?

Neem contact op met Fabian Bovenlander, vestigingsdirecteur Van Wijnen Arnhem