Alles komt samen in Zaankwartier

Recreëren

Werken

Wonen

Beheren

Nieuwbouw

Ontwikkelen

Renoveren

Restaureren

Transformeren

Wormerveer

Aantal woningen
680
Woonoplossingen
Fijn Wonen, Vrij Wonen, Wij Wonen

Robuust fabrieksterrein wordt gevarieerde woonwijk

Vanuit Coöperatie de Vlyt UA werken Van Wijnen en Waterland Real Estate samen aan de ontwikkeling en realisatie van Zaankwartier in Wormerveer. In de komende jaren realiseren wij samen een nieuwe wijk waar industrieel erfgoed en nieuwbouw samenkomen. De gebiedsontwikkeling zorgt voor 680 nieuwe woningen, die worden gerealiseerd op het terrein van een oude meelfabriek en oliefabriek, dat voor veel mensen bekend staat als het Meneba terrein. Het Zaankwartier krijgt een nieuwe toekomst, gebouwd op een locatie met een rijk verleden. 

Frank Klomp

Directeur projectontwikkeling Van Wijnen

“We zien het als een mooie kans om deze locatie te transformeren naar een aantrekkelijk gebied waar mensen kunnen wonen en werken.”

De perfecte combinatie van industrieel erfgoed en nieuwbouw

Direct aan de Zaan wordt plaats gemaakt voor het bruisende Zaankwartier: een voormalige meelfabriek (van Meneba) zal in de komende vier jaar worden omgetoverd tot een dynamische wijk. Het Zaankwartier zal bestaan uit 680 woningen, waaronder eengezinswoningen, industriële loftappartementen, sociale huurwoningen, middenhuurappartementen en koopappartementen. Naast deze appartementen en woningen bouwen we ook mee aan publieke ruimtes zoals bedrijfsruimtes, horeca en kantoorruimtes. Zo zorgen we voor verbinding en ontmoeting in het Zaankwartier. De stijl van het Zaankwartier vormt een mooie mix van moderne, authentieke en industriële invloeden, op een geweldige locatie.

Met oog op de toekomst

Naast het behouden van de historische kenmerken werken wij ook met oog voor de toekomst. Wij bouwen duurzaam en met veel aandacht voor biodiversiteit. Doordat wij speciale voorzieningen aanleggen voor diverse vogels wordt het Zaankwartier aantrekkelijk voor bewoners én voor dieren in de omgeving.

Bovendien is er niet alleen aan de jonge generatie gedacht, maar besteden wij ook veel aandacht aan de levensloopbestendigheid van de woonwijk. Op deze manier kunnen de oudere bewoners langer in hun woning blijven wonen.

Leo de Vries

Projectontwikkelaar Van Wijnen

‘Een groot voordeel van Van Wijnen is dat we actief zijn in de hele bouwcirkel. Van ontwikkelen tot bouwen en van transformeren tot renoveren en zelfs beheren. Door ons ronde verhaal kunnen we écht het verschil maken om de woningnood op te lossen en het vergroten van de leefbaarheid. Bij het Zaankwartier zetten we al onze kennis en kunde in.’

Gebiedsontwikkeling met behoud van historische kenmerken

In het Zaankwartier bouwen we aan een nieuwe toekomst, gebaseerd op een rijk verleden. De historische kenmerken vormen de basis voor dit project, de ketelhuizen en de machinekamer blijven behouden in de nieuwe wijk. De oude bruggen die de fabrieken vroeger met elkaar verbonden blijven staan. Historische monumenten krijgen een nieuwe bestemming, wat zorgt voor een zeer karakteristieke sfeer.

Vragen of benieuwd naar de mogelijkheden in ontwikkeling?

Neem vrijblijvend contact op met Frank Klomp.

Lees meer over Zaankwartier

In de media

13 januari 2023

Meer woningen bouwen? Op het oude industrieterrein is nog wel plek.

Lees het artikel in NRC.