Projecten

Alles uit de kast voor nog hogere tevredenheid

Zwolle

In 2014 en 2015 verbouwden we de publiekshal, het restaurant en vijf verdiepingen van het stadskantoor in Zwolle. De prettige samenwerking en het mooie eindresultaat leidden in 2017 tot een vervolgopdracht: de verbouwing van de – toen nog gedeeltelijk leegstaande – vierde verdieping van het stadskantoor. Met alle betrokkenen legden we de lat nog iets hoger. Het resultaat? Hogere kwaliteit, een korte bouwtijd, minder kosten en een score van 98% op klanttevredenheid.

“Dit project op de vierde verdieping heeft meer energie opgeleverd dan het heeft  gekost. Een prestatie in zo’n korte tijd.”

Anton van Aalst Projectleider gemeente Zwolle

Circulair
hergebruik meubelen
Klantbeoordeling
9,8
Opleverpunten
0
Opdrachtgever
Gemeente Zwolle, Zwolle
Architect
De Twee Snoeken, ’s-Hertogenbosch (verbouwing 2014-2015) / Team 4 Architecten (verbouw vierde verdieping) Groningen

Positieve energieke sfeer

De verbouwing in 2014 en 2015 leverde veel efficiëntie op. De vierde verdieping kwam hierdoor gedeeltelijk leeg te staan; alleen het Klant Contact Centrum had er een vleugel in gebruik. In 2017 kwam daar verandering in. Binnen een half jaar moest een deel van de verdieping gereed zijn voor medewerkers van de Omgevingsdienst, een nieuwe netwerkorganisatie bestaande uit elf gemeentes die Zwolle als standplaats had gekozen. Het andere gedeelte is bestemd voor medewerkers van de gemeente Zwolle. Het ontwerp kwam van Team 4 Architecten: een ander architectenbureau dan bij de eerste  verbouwing, dat al wel betrokken was bij de invoering van Het Nieuwe Werken op een andere locatie van de Gemeente Zwolle. Na afronding van het ontwerpproces  werd voor de bouwvak gestart met de werkvoorbereiding. Meteen na de bouwvak ging de uitvoering van start. “We hadden vanaf de start het goede gevoel en vertrouwen in een goede afloop”, zegt projectleider Anton van Aalst van de gemeente Zwolle. “De sfeer binnen het team was positief en energiek; net als bij de grote verbouwing destijds. Iedereen had de intentie om ook dit laatste stukje tot een goed einde te brengen.”


“De sfeer binnen het team was positief en energiek; net als bij de grote verbouwing destijds. Iedereen had de intentie om ook dit laatste stukje tot een goed einde te brengen.”

Anton van Alst – Projectleider gemeente Zwolle

Communicatie, communicatie, communicatie

Gemeente Zwolle beoordeelde ons na de eerste verbouwing met een 8. Met het tweede verbouwingsproject gingen we voor een nog hogere klanttevredenheid. “We voerden meerdere optimalisaties door”, zegt Peter Spelt, projectleider onderhoud bij Van Wijnen. “We voegden een meewerkend uitvoerder aan het team toe en een werkvoorbereider met als hoofdtaak communicatie. Ook zelf was ik zeer nauw betrokken bij het werk. Om de planning en voortgang te waarborgen, hielden we tienminutengesprekken met de bouwpartners en eindgebruikers. Elke vrijdag plaatsten we een update op het intranet van de gemeente. En één keer in de twee weken presenteerden we de voortgang, de komende werkzaamheden en de overlastmomenten aan alle belanghebbenden. Dit konden zij ook terugzien op een fysieke planning, die we op de wand naast het Klant Contact Centrum hingen. Onze manier van communiceren werd als toegevoegde waarde ervaren. De klant beoordeelde ons met een 9,8!”


“We werkten zo veel mogelijk met vaste, lokale partners. We kunnen met elkaar optimaliseren, zonder het proces te verstoren.”

Peter Spelt – Projectleider Van Wijnen

Comfortabel en toekomstbestendig

Net als de rest van het stadskantoor is de vierde verdieping ingedeeld conform Het Nieuwe Werken, met een grotendeels open kantoortuin. “Een verbeterpunt ten opzichte van de eerste verbouwing is de akoestiek”, zegt projectleider Ingrid van de Sanden van de gemeente Zwolle. Het ontwerp is beter ingericht op het voorkomen van onderlinge geluidsoverlast tussen kleine gesloten ruimten die als concentratieruimte gebruikt worden. Een specialistische partner van Van Wijnen haalde de glazen wanden van deze ruimten uit elkaar en voorzag deze van speciaal glas en folie. Zij laten nu veel minder geluid door, wat het werkcomfort flink verhoogt. Behalve de glazen wanden hebben we ook een deel van het vaste meubilair hergebruikt. De vloerbedekking is gerecycled en de gesloopte plafonds en wanden worden als aparte afvalstroom afgevoerd. Van de Sanden: “We gaan steeds verder richting circulair bouwen en inrichten. Van Wijnen is daarin een goede partner.”


“Ik ben blij dat Van Wijnen de vierde verdieping ook weer deed. Met Peter Spelt is het goed communiceren en samenwerken.”

Ingrid van de Sanden – Projectleider gemeente Zwolle

Meer weten over de mogelijkheden voor u?

Neem contact op met Peter Spelt

p.spelt@vanwijnen.nl 06-12 95 19 67

Andere projecten

Meer dan bouwen