Nieuwbouw Amphia ziekenhuis

Werken

Zorg

Nieuwbouw

Breda

Noord-Brabant

Aantal bouwlieden
600
CO2 reductie
80%
Oppervlakte
79.000 m2
Opdrachtgever
Amphia Ziekenhuis, Breda
Architect
Wiegerinck Architecten, Arnhem

Als onderdeel van bouwconsortium FourCare hebben wij het nieuwe Amphia ziekenhuis in Breda gebouwd. Samen met Amphia en onze bouwpartners hebben wij invulling gegeven aan de vraag naar een topklinisch ziekenhuis dat de patiënt centraal stelt.

“Wij bouwen met elkaar aan de zorg voor de toekomst. We hebben bij de start samen letterlijk het fundament onder ons ziekenhuis gelegd. Een prachtig symbool van hoe wij de toekomst zien: zorgen doe je samen.”

Amphia, één locatie voor multidisciplinaire zorg

Het nieuwe ziekenhuis vervangt twee verouderde ziekenhuislocaties van Amphia en bevindt zich direct naast een andere bestaande locatie, aan de Molengracht. Een 250 meter lange tunnel verbindt het oude en nieuwe gebouw. Patiënten kunnen in het nieuwe ziekenhuis terecht voor medisch specialistische zorg van de hoogste kwaliteit. Daarbij voorziet het ziekenhuis in de toenemende behoefte aan multidisciplinaire zorg. Specialisten met verschillende disciplines werken steeds intensiever samen en moeten elkaar sneller kunnen raadplegen. Het is dus belangrijk dat zij op één locatie zitten.

Vanzelfsprekend staat de patiënt in het nieuwe ziekenhuis centraal. Het concept van de 572 eenpersoonskamers is daar het sprekende voorbeeld van. Voor een patiënt betekent een eenpersoonskamer met eigen badkamer meer comfort, rust en privacy. Daarnaast zijn er voordelen op het gebied van hygiëne en infectiepreventie. Het ziekenhuis is zo ontworpen dat afdelingen die veel met elkaar te maken hebben vlakbij elkaar zitten. Patiënten hoeven daardoor niet meer het hele ziekenhuis door voor afspraken. De parkachtige omgeving die bij de bouw is gecreëerd, bevordert ook het herstel.

Overhandiging grote sleutel amphia ziekenhuis

Jasper van der Meer

Directeur Bouw Van Wijnen Zuid

“Ik ben trots dat ik onderdeel uitmaak van dit grote team, waarmee we dit omvangrijke project realiseren. Met de wijze van realisatie van dit werk, wordt weer eens bevestigd dat met een goede afstemming en samenwerking tussen de partijen, een dergelijk omvangrijk project binnen de vooraf gestelde kaders kan worden gerealiseerd. Een teamprestatie!”

Partnerschap tot op de werkvloer

De bouw van een ziekenhuis is een vak apart. Je hebt te maken met complexe medische apparatuur en eisen aan onder andere hygiëne en veiligheid. Binnen FourCare consortium geven we daar invulling aan. Samen met ENGIE Services, Unica en Trebbe werken we aan een integrale en duurzame aanpak van de installaties en bouw. Daarin nemen wij, samen met Trebbe, het bouwkundige deel voor onze rekening. De integrale manier van samenwerken werkt door tot op de werkvloer. De vele bouwlieden die dagelijks op het project werken – op het hoogtepunt meer dan 600 – zijn voor dit project een partnerschap op basis van gelijkwaardigheid aangegaan.

“Drie jaar lang droegen medewerkers van de vier partijen een helm en jas van FourCare en werkten zij als één team aan de gezamenlijke taak om een dynamisch nieuw ziekenhuis te realiseren. Het is een project waar al onze medewerkers enorm trots op zijn”, zegt Erwin Kersten, directeur Bouw.

“Wij bouwen met elkaar aan de zorg voor de toekomst. We hebben bij de start samen letterlijk het fundament onder ons ziekenhuis gelegd. Een prachtig symbool van hoe wij de toekomst zien: zorgen doe je samen.” Ernst Hoette, lid raad van bestuur Amphia

Green Deal

In het nieuwe ziekenhuis is veel aandacht voor duurzame bedrijfsvoering. Amphia ondertekende met de gemeente Breda een Green Deal, waarin zij afspraken dat er zuinig en slim wordt omgegaan met energie, water, voedsel, afval en medicijnen. Een warmte koude opslag (WKO) helpt de CO2-uitstoot met 80 procent te verminderen. Duurzaamheid wordt ook bereikt door de flexibele opzet van het gebouw, waardoor Amphia alle ruimte heeft om in te spelen op toekomstige veranderingen in de zorg zonder nieuwe investeringen en bouwhandelingen te verrichten.