Appartementencomplexen Kanaalzone Middelburg

Woningcorporatie

Nieuwbouw

Middelburg

Zeeland

Appartementen
236
Duurzaam
All-electric
Duurzaam
1.200 m2 zonnepanelen
Opdrachtgever
Woongoed Middelburg
Architect
Rothuizen Architecten

Lange tijd was het stuk grond dat grenst aan het kanaal en het spoor in Middelburg onverhard en braakliggend terrein. Totdat woningcorporatie Woongoed Middelburg in overleg met de gemeente besloot om er appartementen te realiseren.

Sluitstuk revitalisering

Lange tijd was het stuk grond dat grenst aan het kanaal en het spoor in Middelburg onverhard en braakliggend terrein. Totdat woningcorporatie Woongoed Middelburg in overleg met de gemeente besloot om er appartementencomplexen te realiseren. Inmiddels is de realisatie van de appartementencomplexen aan de Kanaalweg gereed. De skyline van de stad is zichtbaar veranderd. De complexen vormen het sluitstuk van de revitalisering van de Kanaalzone.

Complexe opgave

De opgave waar Woongoed voor stond was complex. Niet alleen vanwege de ligging naast het spoor ook de omvang van de bouwlocatie, die niet groter is dan een spreekwoordelijke ‘postzegel’. Woongoed zocht een partner die op basis van een UAV-GC contract de samenwerking aan wilde gaan. Voor Van Wijnen een mooie uitdaging om twee redenen; destijds het eerste nieuwbouwproject onder onze vlag in de provincie Zeeland. En een UAV-GC contractvorm is voor ons een kans om onze kennis en kunde te laten gelden. Vruchtbaar samenwerken met een UAV-GC contract. Dat doe je zo! Een UAV-GC contract vraagt echt andere expertise van een partner dan de ‘traditionele’ contractvorm UAV. Dat is niet iets wat elke bouwer kan.

All-electric appartementen

De totale bouw omvat drie ‘all-electric’ complexen met 119 appartementen van circa 50 m2 verdeeld over drie gebouwen. Daarnaast zijn er onder en tussen de gebouwen 48 parkeerplaatsen voor auto’s en circa 240 parkeerplaatsen voor fietsen gerealiseerd. Binnenkort nemen 236 woningzoekenden er hun intrek. Alle appartementen hebben een frans balkon dat uitzicht geeft op het kanaal en de binnenstad van Middelburg. Alle drie de gebouwen beschikken over een gezamenlijk dakterras.

De contouren van de bouwdelen zijn zo vormgegeven dat het aan de oostzijde met vier bouwlagen aansluit bij het treinstation en aan de westzijde, met een hoogteaccent van negen bouwlagen, aansluit bij de weidsheid van het kanaal. De kleurstelling heeft het ‘DNA van Middelburg’ als basis, gerelateerd aan het rijke verleden, bestaande uit brons, zilver en messing tinten. Een unieke locatie om te wonen.

Zonnepanelen aan de gevel

Dat het nieuwe complex duurzaam is, is goed zichtbaar. Aan de zuidzijde van de gevel, aan de kant van de spoorlijn, komt ruimt 1.200 m2 aan zonnepanelen. Een klein deel daarvan bevestigen we op de daken. De meeste panelen hangen als een dambordprofiel aan de galerijen. De appartementen zijn gasloos en energiezuinig; de gebouwen hebben een EPC waarde van 0,17. Dat geeft, naast lage energielasten een zeer lage milieubelasting. Daarnaast zijn de appartementen dusdanig ontworpen dat ze in de toekomst eenvoudig te transformeren zijn naar reguliere appartementen.