Projecten

Bataviastad

Lelystad

Bataviastad is flink uitgebreid. Wij realiseerden onder meer 45 nieuwe winkels, een nieuwe horecagelegenheid, een nieuw parkeerterrein en een fontein in de winkelstraat. Het winkelend publiek ondervond hiervan nauwelijks overlast.

“De medewerkers van Van Wijnen zijn prettig om mee samen te werken. Er is een open communicatie en ze zijn goed benaderbaar. We komen samen altijd tot oplossingen als ik vragen heb.”

directeur Bataviastad

Nieuw winkelgebied
2.500 m2
Nieuwe winkels
45
Omvang uitbreiding
5.500 m2
Opdrachtgever
Batavia Stad Outlet Shopping
Architect
Attika Architekten, Zutphen

Uitbreiding speelt in op winkelbehoefte

De afgelopen jaren groeide Bataviastad uit zijn jasje. Om in de winkelbehoefte van het publiek te blijven voorzien, breidde het outlet center uit. Er kwam zo’n 5.500 m² aan winkelruimten, magazijnruimten en horecaruimten bij. Maar ook 2.500 m² aan winkelgebied en terreinverharding, en 30.000 m² parkeerterrein. De werkzaamheden vonden plaats buiten het centrum. Een drie meter hoge schutting scheidde de bouwplaats van het winkelgebied. Patrick Jansen: “Buiten een afgesloten poort, merkte niemand er iets van. Hooguit was het iets minder netjes dan normaal.”

Meteen open na oplevering

We pasten in totaal 800 ton staalconstructie toe, 800 m2 natuursteen gevelplaat en 2.200 m2 natuursteen schiste. Met 4.500 m2 semipermanente wanden zijn de 45 nieuwe winkels flexibel aanpasbaar in grootte. We realiseerden de uitbreiding in 48 weken. Na 42 weken leverden we de casco winkelruimten al op. Zo hadden de huurders zes weken tijd om hun winkel af te bouwen en in te richten. Na de eindoplevering in april 2017 konden zij meteen open.

“Op redelijk korte termijn hebben we iets prachtigs neergezet wat technisch behoorlijk ingewikkeld is.”

Mark Bokdam

Projectleider bij Van Wijnen

 

Elke gevel is anders

 

Bijzonder aan de uitbreiding is het ontwerp van de winkels. Mark Bokdam, projectleider bij Van Wijnen, omschrijft de uitstraling van de panden als een combinatie tussen wat je aan de Noorse fjorden en in Willemstad, Curaçao ziet. Hierbij is elke gevel anders. “Alleen van de houten gevels maakten we al zeven verschillende soorten en dat in vijftien kleuren. Dan zijn er ook nog natuursteen en glazen gevels. Bij de diverse gevels is er weer een schat aan mogelijkheden in profielen, latten en overstek in diverse maatvoeringen.”

Andere projecten

Meer dan bouwen