Ben Oude NijHuis

Wonen

Zorg

Transformeren

Rotterdam

Zuid-Holland

Aantal ouderen
55
Zonnepanelen
37
Transformatie van
4100 m2
Opdrachtgever
Brukon Beheer, Rotterdam
Architect
Toonaangevend, Poortugaal
Woonoplossing
Vrij Wonen

Nadat Ben Oude Nijhuis in 2014 de problemen in verpleeghuizen aankaartte, nam Omroep MAX -directeur Jan Slagter het besluit om zelf een verpleeghuis op te zetten. In Rotterdam transformeerden we daarom het voormalig klooster Huis ter Schie naar het Ben Oude Nijhuis. Een mooi initiatief, waar wij maar al te graag aan meewerkten!

Jan Slagter

Directeur Omroep Max

“Ik wil laten zien dat het kan. Dat je met het geld wat de overheid beschikbaar stelt, je hele goede zorg kunt leveren.”

Bewoners centraal

Het voormalig klooster Huis ter Schie uit 1930 transformeerden we naar het Ben Oude Nijhuis: een kleinschalige woonvorm, speciaal voor ouderen met een kleine beurs en een (lichte) zorgvraag of dementie. De ouderen beschikken hoogstens over AOW en een klein aanvullend pensioen. In het Ben Oude Nijhuis zijn een woon- en zorgvleugel gerealiseerd, met appartementen die variëren van 23 t/m 63m². In de woonvleugel bevinden zich 25 appartementen, voor ouderen met een lichte zorgvraag. De zorgvleugel bestaat uit 28 zorgappartementen, waarvan 2 appartementen voor echtparen. Hier wonen ouderen met dementie en een zorgindicatie vanaf 5. De bewoner staat centraal. Jan Slagter: “Wij kunnen straks drie professionals leveren op negen bewoners. Dat betekent dat de ouderen in het Ben Oude Nijhuis nooit alleen hoeven te zitten en dat er ook tijd is om boodschappen met ze te doen of om met ze door de tuin te wandelen.”

Oudere vrouw zit op een stoel in haar kamer

Jong en oud komt samen

Bijzonder is dat het Ben Oude NijHuis er speciaal is voor ouderen met een bruto jaarinkomen van maximaal €21.000,-. De bewoners en het leveren van goede zorg staan hier centraal. Zaken die niet direct met zorg te maken hebben (bijvoorbeeld salarisverwerking) worden er uitbesteed, zo blijven de kosten laag. Naast woningen voor ouderen beschikt het Ben Oude NijHuis over een ruime zolder met vier appartementen. Deze appartementen worden tegen een lage prijs verhuurd aan studenten. “De tegenprestatie is dat zij af en toe wat activiteiten verrichten in het Ben Oude Nijhuis, zoals het onderhouden van de tuin of het organiseren van een leuke barbecue. Jong en oud wonen hier straks met elkaar. Ouderen blijven daardoor midden in de samenleving staan en jongeren ervaren hoe leuk het is om met ouderen te wonen en daar wat voor te doen. Dat kan het welzijn alleen maar bevorderen”, aldus Jan Slagter. Verder beschikt het Ben Oude Nijhuis over vier grote algemene woonkamers met keuken, een prachtige tuin en een eigen kapsalon en manicure/pedicure ruimte.

Ben Oude NijHuis

Jan Slagter

Directeur Omroep Max

“Huis ter Schie bleek het meest geschikt voor het Ben Oude NijHuis: een historisch pand, midden in een woonwijk en met een prachtige tuin. Perfect voor wat wij voor ogen hadden.”