Projecten

BuildinG Digital: het digilab

In Groningen bouwen we samen aan ruimte voor een beter leven met bedrijfspartners, studenten, onderwijs- en onderzoekspartners en overheden om samen versnelling te maken in de innovaties van de bouw. Bijvoorbeeld in het Digilab dat we bouwden in de hal van BuildinG. Hier draait de minor Built Digital, ontwikkeld door specialisten van de Hanzehogeschool Groningen, de TU Delft en het Alfa-college. Een unieke samenwerking – waardoor studenten van de Hanzehogeschool Groningen uitgebreid kennis kunnen maken met digitaal bouwen. De lokalen voor het Digilab bestaan geheel uit circulaire materialen.

Circulair
Het Digilab is compleet van restmaterialen gemaakt
Bestemming
Lesruimte voor Built Digital, minor van Hanzehogeschool
De nieuwste snufjes
AR, VR, AI, 3D en robots

Circulair project

Victorine de Graaf-Peters, vestigingsdirecteur Van Wijnen, vertelt: “Het Digilab ontstond uit de behoefte van de Hanzehogeschool aan ‘tijdelijke’ lesruimte om te vernieuwen in de digitale bouwwereld. Ze wilden graag een innovatief gebouw, dat aansluit op de maatschappelijke vragen van dit moment. Leon Horsman en Robin Smith liepen destijds stage bij Van Wijnen en kwamen met het voorstel om een gebouw volledig van afval te maken. En zo ging het circulaire balletje rollen. Samen met een projectleider van Van Wijnen bedachten de studenten alles om het gehele Digilab van restmaterialen op te bouwen.”

De materialen

Het bouwen met restmaterialen maakte de zoektocht naar alle materialen groot. Alle kennis over materialen die we gebruikt hebben worden ingevoerd bij Madaster, het kadaster voor materialen. Dit is een bibliotheek en generator voor materialenpaspoorten, waar iedereen gebruik van kan maken. Hieronder zie je de materialen die we gebruikt hebben.

BuildinG

Binnen BuildinG wordt op een open innovatie wijze gewerkt, wat betekent dat mensen kennis delen, maar ook kunnen halen van anderen om samen te kunnen ondernemen. Alle kennis die Van Wijnen opdeed om een volledig een gebouw van restmaterialen te realiseren zetten we binnen BuildinG weer in om te delen met anderen. 

Victorine De Graaf-Peters: “De beste keuze voor de locatie van de lesruimte was in het BuildinG-gebouw. We merken dat je elkaar moet kunnen ontmoeten. Een student komt niet van nature bij innovatie werkplaatsen, die drempel is te hoog. Dit is een ideale manier om een stuk innovatie en innovatief onderwijs te bieden op een #plek waar ook een totale innovatie werkplaats is. Zo stimuleer je de vermenging van studenten met hun toekomstige werkveld en overheden.”

Het Digilab met AR, VR, AI, 3D en robots

Het Digilab is speciaal afgestemd op de minor Built Digital. Zo zijn er naast gewone lescomputers ook speciale computers waar de zware software goed op kan draaien. De begane grond is geheel ingericht als een experimenteer- en praktijklab. Hier kunnen bouwmodellen gevisualiseerd en gefabriceerd worden. Dit gebeurt door middel van Augmented Reality, Virtual Reality, Artificial Intelligence, 3d printing, 3d scanning en een tafelrobot met zes assen (industriestandaard). Hiermee leren studenten de stappen van het digitale model naar uitvoering.

Built Digital

De minor Built Digital is opgezet door Kees Huising, docent en BIM-expert bij Hanzehogeschool en specialisten vanuit de TU Delft. Built Digital heeft een programma van een halfjaar waarin studenten Built Environment een BIM-niveau kunnen ontwikkelen dat aansluit bij de maatstaf van vooruitstrevende bedrijven in de bouw en civiele techniek. De minor gaat niet alleen maar over programmeren of software leren begrijpen. Er wordt ook ingezet op hoe je een BIM-uitvoeringsplan schrijft, hoe je samenwerkt met betrokken partijen en hoe je afspraken maakt. Het sociale aspect is cruciaal bij het goed gebruiken van een Bouw Informatie Model.

Het eindresultaat

Andere projecten

Meer dan bouwen