Cambuurstadion; belangrijke impuls voor de regio Leeuwarden

Aan de westzijde van Leeuwarden komt het nieuwe Cambuurstadion. Het stadion biedt een thuisbasis aan SC Cambuur, ROC Friese Poort en diverse ondernemers. Van Wijnen ontwikkelt en bouwt het stadion én is als ontwikkelaar verantwoordelijk voor de hele gebiedsontwikkeling rondom het stadion. Het gebied rondom het stadion krijgt de naam Elfstedenpark.

Plek om je thuis te voelen

Het Cambuurstadion wordt een plek waar verschillende mensen graag zijn en zich thuis voelen. In het stadion komt alles samen. Er komt natuurlijk een stadion voor SC Cambuur, maar ook een onderwijsgebouw van ROC Friese Poort én commerciële ruimtes.

Het stadion wordt de nieuwe thuisbasis voor iedereen die de Leeuwarder voetbalclub een warm hart toedraagt. Het gebouw heeft circa 5.000 extra zitplekken voor de supporters ten opzichte van het huidige stadion. ROC Friese Poort huurt 7.500 m2 in het stadion voor het aanbieden van onderwijs in een inspirerende leeromgeving. De onderwijsinstelling maakt leren in de praktijk mogelijk en gaat praktisch samenwerken met SC Cambuur. Samen bieden zij een unieke leer-werk-omgeving voor verschillende opleidingen aan.

Daarnaast krijgen ondernemers de kans om zich te vestigen in het Cambuurstadion. Hier zijn diverse huurmogelijkheden. Dat maakt het straks tot een plek waar alles samen komt: sporten, leren, werken en recreëren.

Arjen Oosting

Directeur Van Wijnen Projectontwikkeling Noord en Oost

‘Dit stadion is een geweldige impuls voor de stad Leeuwarden. Alleen door nauw samen te werken met alle partijen maken we deze schijnbaar onmogelijke missie mogelijk. Samen met onze partners en ons netwerk in de regio. Met elkaar dragen we in Leeuwarden bij aan een toekomstbestendige, betekenisvolle plek met grote maatschappelijke waarde.’

Gebiedsontwikkelaar van Elfstedenpark

Naast dat we het stadion bouwen, zijn we als ontwikkelaar verantwoordelijk voor de hele gebiedsontwikkeling rondom het stadion, dat de naam ‘Elfstedenpark’ draagt. Met het Elfstedenpark krijgt de regio Leeuwarden een economische en maatschappelijke impuls voor de langere termijn. Met deze integrale gebiedsontwikkeling kan ook de ontwikkeling van Nieuw Oud Oost op de plek van het huidige voetbalstadion verder.

Bijzonder gebied ontwikkelen

“Roelof Faber, regiodirecteur Van Wijnen Noord en Oost, is ongelofelijk blij. “Dat Van Wijnen dit bijzondere gebied gaat realiseren voor de regio Leeuwarden is goed nieuws voor alle Leeuwarders. Voor alle voetbalfans die van hun favoriete voetbalclub kunnen genieten, in een prachtig stadion. Voor alle scholieren, omdat studeren nog leuker gaat worden nu zij op een wel heel bijzondere plek les kunnen krijgen. En natuurlijk ook voor alle ondernemers uit de regio, die dankzij de commerciële ruimtes in het gebied de gelegenheid krijgen om te ondernemen op een plek waar dagelijks veel mensen komen.”

Inspirerende leeromgeving

ROC Friese Poort ziet een grote meerwaarde van onderwijs met een locatie in het Elfstedenpark. De onderwijsinstelling huurt in het Cambuurstadion ruim 7.500 vierkante meter voor een schoolgebouw. Remco Meijerink, voorzitter College van Bestuur ROC Friese Poort: “We staan in de startblokken om met aantal opleidingen naar het nieuwe stadion te verhuizen. Het wordt een prachtige, inspirerende leeromgeving voor onze studenten. We gaan hierbij nauw samenwerken met Cambuur. Onze studenten worden ingezet bij onder andere beveiliging en horeca en we gaan gezamenlijk gebruik van faciliteiten zoals de meldkamer en publieke ruimtes. Ook worden maatschappelijke initiatieven opgezet waarbij de leerervaring van studenten en maatschappelijke doelen worden geïntegreerd.” De afdeling Uiterlijke verzorging krijgt met de opleidingen Haarverzorging en Schoonheidsverzorging een plek in het nieuwe stadion. Zij krijgen daar een eigen salon, waar mensen terecht kunnen voor een behandeling, vergelijkbaar met het de situatie op de eerste etage in het winkelcentrum Zaailand nu. Zo leren de studenten echt in de praktijk.