Nieuwbouw Cambuurstadion Leeuwarden

Recreëren

Nieuwbouw

Ontwikkelen

Friesland

Gorredijk

Leeuwarden

Belangrijke impuls voor regio Leeuwarden

Aan de westzijde van Leeuwarden komt het nieuwe Cambuurstadion. Het stadion biedt een thuisbasis aan SC Cambuur, Firda en diverse ondernemers. Van Wijnen ontwikkelt en bouwt het stadion én is als ontwikkelaar verantwoordelijk voor de hele gebiedsontwikkeling rondom het stadion. Het gebied rondom het stadion krijgt de naam Elfstedenpark.

Het Cambuurstadion wordt een plek waar verschillende mensen graag zijn en zich thuis voelen. In het stadion komt alles samen. Er komt natuurlijk een stadion voor SC Cambuur, maar ook een onderwijsgebouw van Firda (ROC Friese Poort en Friesland college gaan per 1 augustus samen verder onder de naam Firda) én commerciële ruimtes. Ondernemers krijgen de kans om zich te vestigen in het Cambuurstadion. Hier zijn diverse huurmogelijkheden. Dat maakt het straks tot een plek waar alles samen komt: sporten, leren, werken en recreëren.

Roelof Faber

Regiodirecteur Van Wijnen Noord en Oost

“Dat Van Wijnen dit bijzondere gebied gaat realiseren voor de regio Leeuwarden is goed nieuws voor alle Leeuwarders. Voor alle voetbalfans die van hun favoriete voetbalclub kunnen genieten, in een prachtig stadion. Voor alle scholieren, omdat studeren nog leuker gaat worden nu zij op een wel heel bijzondere plek les kunnen krijgen. En natuurlijk ook voor alle ondernemers uit de regio, die dankzij de commerciële ruimtes in het gebied de gelegenheid krijgen om te ondernemen op een plek waar dagelijks veel mensen komen.”

Een plek voor SC Cambuur

Het stadion wordt de nieuwe thuisbasis voor iedereen die de Leeuwarder voetbalclub SC Cambuur een warm hart toedraagt. Het gebouw heeft circa 5.000 extra zitplekken voor de supporters ten opzichte van het huidige stadion. Het nieuwe stadion past bij de ambities van SC Cambuur om een stabiele Eredivisionist te worden.

Het belangrijkste uitgangspunt voor het nieuwe stadion was dat het een echt voetbalstadion wordt, dat recht doet aan de historie en beleving van de Leeuwarder volksclub. Cambuur vormde daarom een stadionadviescommissie. Zij hadden als belangrijkste opdracht had om er een ‘nieuw thuis’ van te maken. Met vier losse tribunes, steile tribunes die doorlopen tot de rand van het veld, hoge lichtmasten en een groot supportershome waar iedereen terecht kan voorafgaand, in de rust en na afloop van de wedstrijd is dat ruimschoots gelukt.

Impressie_Avond_Cambuurstadion

Firda; een inspirerende leeromgeving

Firda huurt 7.500 m2 in het stadion voor het aanbieden van onderwijs in een inspirerende leeromgeving. De onderwijsinstelling maakt leren in de praktijk mogelijk en gaat praktisch samenwerken met SC Cambuur. Samen bieden zij een unieke leer-werk-omgeving voor verschillende opleidingen aan.

Firda ziet een grote meerwaarde van onderwijs met een locatie in het Elfstedenpark. Remco Meijerink, voorzitter College van Bestuur Firda: “Het nieuwe stadion wordt een prachtige, inspirerende leeromgeving voor onze studenten. We gaan hierbij nauw samenwerken met Cambuur. Onze studenten worden ingezet bij onder andere beveiliging en horeca en we gaan gezamenlijk gebruik van faciliteiten zoals de meldkamer en publieke ruimtes. Zo leren de studenten echt in de praktijk. Ook worden maatschappelijke initiatieven opgezet waarbij de leerervaring van studenten en maatschappelijke doelen worden geïntegreerd.”

Het Elfstedenpark heeft alles in zich om een fantastische, bruisende wijk in Leeuwarden te worden. Daar dragen we als bouwer en ontwikkelaar graag aan bij. 

Gebiedsontwikkeling

De bouw van het nieuwe Cambuurstadion is in volle gang! Toch was de weg ernaartoe niet zonder hobbels. Toen in november 2020 de vorige projectontwikkelaar opstapte, leek het er even op dat het nieuwe stadion er niet zou komen. Van Wijnen was op dat moment al als bouwer betrokken bij het project. Het is een complex project met ingewikkelde vraagstukken en veel belangen. Toch zagen we kansen om de puzzel op te lossen. Al eerder hebben we met onze organisatie laten zien dat we inventief en organisatorisch sterk zijn. Bovendien kennen we deze regio goed en voelen we ons sterk betrokken. We namen het stokje van de projectontwikkelaar over en zorgden samen met alle partners voor een sluitende businesscase.  

We zijn als ontwikkelaar verantwoordelijk voor de hele gebiedsontwikkeling rond het Cambuurstadion en het WTC. Het gebied draagt de naam ‘Elfstedenpark’. Met het Elfstedenpark krijgt de regio Leeuwarden een economische en maatschappelijke impuls voor de langere termijn. Een geweldig project waar we meer dan trots op zijn.

Ontwikkelen doen we al jaren, maar we groeien hierin fors. Het is een rol die ons past en waarin we toegevoegde waarde hebben in een wijk of buurt. We nemen initiatieven voor de hele leefomgeving. We ontwikkelen, bouwen, renoveren en beheren buurten waar iedereen zich thuis voelt. Meer dan bouwen, noemen we dat. 

Arjen Oosting

Directeur Van Wijnen Projectontwikkeling Noord en Oost

‘Dit stadion is een geweldige impuls voor de stad Leeuwarden. Alleen door nauw samen te werken met alle partijen maken we deze schijnbaar onmogelijke missie mogelijk. Samen met onze partners en ons netwerk in de regio. Met elkaar dragen we in Leeuwarden bij aan een toekomstbestendige, betekenisvolle plek met grote maatschappelijke waarde.’

Bouwen aan het Cambuurstadion

“Dit is wel even wat anders dan de bouw van een paar appartementen of een rij woningen.”, aldus uitvoerder Justin Boomstra. Lees het verhaal van Justin en andere Van Wijnen-medewerkers die werken aan het Cambuurstadion

Justin Boomstra Uitvoerder Van Wijnen Cambuur Stadion

Van Wijnen als bouwer en ontwikkelaar

Het Elfstedenpark heeft alles in zich om een fantastische, bruisende wijk in de stad Leeuwarden te worden. Als ontwikkelaar en bouwer speelt Van Wijnen graag een maatschappelijke rol door het gebied de komende jaren verder te upgraden tot een mooie, gemixte wijk, inclusief woningbouw. Wat we voor ons zien? Een duurzame, groene omgeving waar het prettig wonen, werken. leren en recreëren is. Een wijk met veel reuring, waarmee Leeuwarden zich in alle opzichten positief op de kaart zet. Daarom zijn wij inmiddels gestart met verkennende gesprekken met gemeente Leeuwarden en andere partijen. Hoe de plannen er ook uit komen te zien, we doen het samen. Mét onze partners en ons brede netwerk in de regio. Met elkaar dragen we in Leeuwarden bij aan een toekomstbestendige, betekenisvolle plek met grote maatschappelijke waarde! 

Benieuwd naar de bouw? Bekijk hieronder de timelapse:

Lees het laatste nieuws over het Cambuurstadion

Hoogste punt bouw Cambuurstadion

Hoogste punt bereikt in bouw van het nieuwe Cambuurstadion Het hoogste punt van de bouw van het nieuwe Cambuurstadion in…

Lees verder

Scholieren voor één dag de baas

Aanschuiven bij vergaderingen, meedenken over een lastig vraagstuk, het bezoeken van indrukwekkende bouwlocaties, kritische en goede vragen stellen én heel…

Lees verder

Dag van de Bouw: Cambuurstadion Leeuwarden

Bouwplaats Cambuurstadion open tijdens Dag van de Bouw Het komt niet vaak voor dat er in Nederland een voetbalstadion wordt…

Lees verder

Xcarb, duurzaam staal bouw Cambuurstadion

Cambuurstadion gebouwd met duurzaam geproduceerd staal van ArcelorMittal Van Wijnen bouwt het Cambuurstadion in Leeuwarden. De bouw van een voetbalstadion…

Lees verder

Architecten Cambuurstadion aan het woord

‘Eindelijk wordt ons ontwerp realiteit. Daar doen we het voor’ Het nieuwe Cambuurstadion in Leeuwarden – onderdeel van het Elfstedenpark…

Lees verder

Officiële aftrap bouw Cambuurstadion

Van Wijnen is gestart met de bouw van het Cambuurstadion in Leeuwarden. Als symbolische handeling hebben de 7-jarige Jesse Boersma…

Lees verder