Algemeen
Werken
Nieuwbouw
Renoveren
Almere
Flevoland
Lelystad
Op wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022 in Almere stond een circulair en demontabel paviljoen van 200 vierkante meter. Een initiatief van duurzaamheidscollectief Circuloco (circulair + local) waar we naast deelnemer óók de bouwer van waren. Circuloco was eerst een paviljoen op de Floriade en wordt daarna een Circulaire Hub op Broedplaats De Steiger in Almere.
In het circulaire paviljoen lieten we met zoveel mogelijk lokale makers zien hoe je duurzamer kan leven. Alles was anders in dit project. Niet alleen de omgang met gebruikte bouwmaterialen, maar ook de samenwerking en het contract. “We renden hier als het ware het bos in om een hut te bouwen”, aldus Michiel Terpstra, vestigingsdirecteur bij Van Wijnen Lelystad.
Circuloco is een Almeers lokaal initiatief van Broedplaats de Steiger waarmee voor, tijdens en na de Floriade de circulaire ontwikkelingen in de regio gezien en ervaren kunnen worden. Niet alleen is het paviljoen gebouwd van circulaire materialen, het was tijdens de Floriade ook een showroom aan allerlei circulaire projecten van lokale kunstenaars. Een plek waar je kon leren, ervaren én ontmoeten: een soort circulair clubhuis. Daarnaast is het hele paviljoen demontabel en modulair, zodat het paviljoen na de Floriade nog een tweede leven krijgt op het industrieterrein de Steiger in Almere.
Het paviljoen is helemaal opgebouwd van gebruikte materialen, levensduur verlengende oplossingen en constructies die na afloop van de wereldtuinbouwtentoonstelling weer makkelijk te demonteren en elders te plaatsen zijn. Voor de bouw van het paviljoen zijn we daarom op zoek gegaan naar materialen die een tweede leven kunnen krijgen in het paviljoen. Veel materialen kregen we voor niets of tegen een kleine vergoeding.
Het pand is gebouwd op Stelconplaten (beton). Vier stalen oude zeecontainers vormen de hoeken van het pand en de basis van een stabiele constructie. De gevel bestaat grotendeels uit houten puien en kozijnen met glas en voor de verdiepingsvloeren zijn stalen en houten balken gebruikt uit een project in Utrecht (van Vlasman Sloopwerken). Een grote partij hout, afkomstig van Stiho, keert na de Floriade (ongewijzigd) terug naar deze groothandel in bouwmaterialen. “Onze constructeur moet af en toe weleens iets opnieuw berekenen, want aan de veiligheid doen we geen concessies”, vertelt Michiel Terpstra.
Wist je dat..? De prominente trap als een legpuzzel ter plekke wordt samengesteld uit balken van Stiho en tweedehands steigerhout. Hoe dat eruit gaat zien, was vooraf voor iedereen nog een verrassing.
Neem vrijblijvend contact op met Michiel Terpstra
Duurzaam is ook de samenwerking. Alles is anders gedaan dan ’traditioneel’. Michiel vertelt: “Contract, samenwerking, begroting, financiering, materialen, bij alles zijn we opnieuw begonnen om te ontdekken hoe we het op de meest circulaire manier kunnen doen.” Alle negen partijen binnen Circuloco werkten open en transparant, zo werkten we bijvoorbeeld ook met een open begroting.
Michiel: “In een samenwerking is het altijd de vraag: Hoe ga je dit juridisch opschrijven? Hier was ons uitgangspunt echter: Hoe ga je het juist niet juridisch opschrijven? Hoe ga je dus gewoon normaal samenwerken? Dan kom je bij woorden als vertrouwen, verbinding, transparantie, roddels en ergernissen uitspreken, ambitie, rolverdeling, gelijkwaardigheid, netwerk, zichtbaarheid. Schrijf dat allemaal maar eens juridisch op. Dat lukt je niet en daar gaat het dus niet om. Je moet dus wel met elkaar afspreken, wie je gaat bellen wanneer je iets tegenkomt. Ga je dan een vergadering organiseren waar iedereen bij zit? We hebben besloten om met alle deelnemers in het kernteam geen onderlinge gesprekjes te voeren over het contract. Dat doen we alleen maar gezamenlijk. We hebben uiteindelijk een contract gemaakt dat is opgesteld door een jurist die ons allemaal vertegenwoordigt. Die zat altijd met ons allemaal aan tafel en dat heeft heel veel opgeleverd.”
In het paviljoen toonde Circuloco de eigen wordingsgeschiedenis en bood de ruimte een wisselend podium voor circulaire projecten van partners en andere partijen. Een circulaire showroom voor niet alleen de bouw, maar ook voor kunstenaars en voor onderwerpen die variëren van voeding tot serviezen. Michiel: “Voor ons is de manier waarop het gebouw is ontstaan belangrijk. Circuloco is echt bedoeld ter onderstreping van hoe Van Wijnen in de wedstrijd staat: oprecht, gedreven, grensverleggend en daarmee toekomstbestendig.”
Buildings that Matter
De Realisatie
Gemeente Almere
Atelier Dutch
The Crazy Smile
PRICE
Donkergroep
Van der Wal Projectmanagement
DIEP
Stichting Circuloco: initiatief van Broedplaats De Steiger
Van Wijnen is bezig met het renoveren van het gemeentehuis van Moerdijk. Dat is nodig omdat het gebouw na 25…
Lees verderIn opdracht van ontwikkelaar BPD bouwt Van Wijn Rosmalen vijftig duurzame nieuwbouwwoningen in het Sesterpark in Uden. In totaal gaat…
Lees verderIn Eelderwolde aan de A7 vind je het gloednieuwe 2000 m2 grote dierenziekenhuis Evidensia Het Noorden. Van Wijnen Groningen bouwde…
Lees verder