Projecten

De Bussel: culturele huiskamer van Oosterhout

Oosterhout

In het hart van Oosterhout, op een steenworp afstand van de Sint-Jansbasiliek, staat een in­drukwekkend vernieuwd gebouw: De Bussel. Hierin vestigen zich een theater, bibliotheek en VVV-kantoor. Samen zorgen ze ervoor dat het culturele aanbod van het theater moeiteloos combineert met de informatieve en educatieve roeping van de bibliotheek en de toeristische functie van de VVV. Daarmee is De Bussel een plek waar dynamiek, ontmoeting en beleving centraal staan.

“Het was prachtig om te zien hoe De Bussel steen voor steen door Van Wijnen is opgebouwd. Dat proces is echt vakwerk.”

Charlotte Louwers directeur

Architectonische blikvangers
Gegolfde steenstrips en drie stalen 'bussels'
Klimaatregulering
BaOpt-systeem
Oppervlakte
6.800 m²
Opdrachtgever
Gemeente Oosterhout
Architect
DP6 architectuurstudio

Kwaliteitsimpuls voor Oosterhout

De verbouwing van theater en bibliotheek De Bussel was onderdeel van herinrichtingsplan ‘Santrijn’. Dit gebied vormt de Noordelijke entree van het Oosterhoutse centrum en verdiende een kwaliteitsimpuls. Het herinrichtingsplan heeft de verblijfsfunctie en de aantrekkingskracht van het centrum vergroot. De binnenstad bruist weer en de programmering van het theater en het aanbod van de bibliotheek zorgen daarvoor.

Een plek waar bezoekers zich thuis voelen

Het oorspronkelijke gebouw is gerealiseerd in 1983 en voldeed niet meer aan de wensen en eisen van de theaterbezoeker deze tijd. Samen met haar partners heeft Van Wijnen ervoor gezorgd dat het ‘oude’ gebouw met tachtigerjarenlook plaats heeft gemaakt voor een gebouw met een verbeterde logistiek, grote mate van transparantie, originele architectonische blikvangers en intiem interieur. Daarmee is het complex een ‘huiskamer’ voor de inwoners van de Brabantse stad geworden en echt een ontmoetingsplek voor jong en oud. Het nieuwe gebouw De Bussel zet Oosterhout op cultureel gebied weer op de kaart.

“Het was prachtig om te zien hoe De Bussel steen voor steen door Van Wijnen is opgebouwd. Dat proces is echt vakwerk.”

Charlotte Louwers – directeur van De Bussel

Architectonische foefjes  

Verrassende architectonische foefjes zorgen ervoor dat bezoekers letterlijk en figuurlijk stilstaan bij dit gebouw. Zo heeft de architect bedacht dat de betonnen sandwichpanelen aan de buitenzijde gegolfd worden uitgevoerd en bekleed met steenstrips. Hiermee suggereert hij dat er gordijnen hangen voor de grote glaspartijen. En ook de drie stalen bomen die prominent in de foyer staan – ter herinnering aan de ‘bussels’ oftewel ‘bosjes’ die hier ooit stonden – trekken de aandacht van elke voorbijganger en bezoeker.

BaOpt-systeem

Er is gekozen voor het BaOpt klimaatbeheersingssysteem. Met de toevoeging van het BaOpt-systeem is Charlotte Louwers, directeur van theater De Bussel, buitengewoon tevreden. Het koste in beginsel wat afstemming om het goed in te regelen, maar nu de juiste instellingen zijn gevonden werkt het systeem erg prettig. Het bedienen van het BaOpt-systeem vraagt een strategischere visie. “We programmeren wekelijks het systeem afhankelijk van de bezetting,” aldus Charlotte. Een bijkomend voordeel is dat de energierekening een stuk lager uitvalt dan gebudgetteerd. Maar het belangrijkste: de gasten zijn erg tevreden. Ze ervaren met dit systeem geen tocht, maar een constante aangename, prettige temperatuur.

“Het is een uniek gebouw, een indrukwekkend eindproduct dat een ontzettend grote glimlach op mijn gezicht tovert.”

Bart van Beek – uitvoerder Van Wijnen

Drie jaar later …

Drie jaar later zijn we in gesprek gegaan met directeur Theater de Bussel Charlotte Louwers en blikken we terug op hoe zij de vernieuwbouw heeft ervaren. Lees haar verhaal.

Andere projecten

Meer dan bouwen