CPO project en gedeelde leefomgeving Geworteld Wonen

Algemeen

Nieuwbouw

Ontwikkelen

Rijswijk

Zuid-Holland

Gedeelde grond
8.000m²
Warmtepompen in Hoofdhuis
20
Aantal woningen Hoofdhuis
20
Opdrachtgever
CPO
Architect
Inbo, Amsterdam
Woonoplossing
Vrij Wonen

In de duurzame nieuwbouwwijk RijswijkBuiten (tussen Delft en Rijswijk) vind je Geworteld Wonen: een modern landgoed van 1,5 hectare (15.000m²), waar het heerlijk wonen is en iedere bewoner zijn steentje bijdraagt. Het project is in particulier opdrachtgeverschap ontwikkeld  en geïnitieerd door architectenbureau Inbo en conceptontwikkelaar Beyond Now. Binnen dit CPO project realiseerden wij het Hoofdhuis met 16 appartementen en 4 penthouses, met veel aandacht voor persoonlijke woonwensen.

“RijswijkBuiten staat voor de duurzaamste woonwijk van Nederland en Geworteld Wonen vervult daar een hele belangrijke ambassadeursfunctie in.”

Directeur duurzame ontwikkeling RijswijkBuiten

CPO project met groene, gedeelde leefomgeving

In totaal bestaat Geworteld Wonen uit 47 huizen in verschillende typen en categorieën, waarvan 27 grondgebonden woningen en een Hoofdhuis met 16 appartementen en 4 penthouses. Wij zijn verantwoordelijk geweest voor de realisatie van het Hoofdhuis, waarbij er veel aandacht voor de persoonlijke woonwensen van de kopers is geweest. Zo is ieder appartement anders. De gezamenlijke grond rondom de woningen van 8.000m² – in de vorm van moestuinen, een boomgaard, speelruimte voor kinderen en verschillende plekken om elkaar te ontmoeten – wordt door de bewoners beheerd. In dit CPO project komen wonen, groen, gezond leven en ontmoeten samen, met stedelijke voorzieningen dichtbij (slechts op 10 minuten fietsen vanaf het centrum van Rijswijk en Delft).

Iedereen participeert

Geworteld Wonen is een gedeelde leefomgeving (ook wel cohousing genoemd), waar iedereen participeert en zorgdraagt voor de gezamenlijke ruimtes en het gedeelde landgoed van 15.000m². De betrokkenheid en gemeenschap die in de collectieve zelfbouwwijk heerst is bijzonder. Tonnie woont in een penthouse in het Hoofdhuis: “Wat mij aanspreekt is dat je hier écht samenwoont, met een leuke mix van jong en oud. Natuurlijk heb je je eigen huis, maar we doen hier veel dingen samen. Heb je iets nodig? Dan zet je dat in de groepsapp. Heb je een goed idee? Dan deel je dat met elkaar en wordt er actie ondernomen.” Zo is er bijvoorbeeld besloten om een deel van de gezamenlijke schuur in te zetten als klusschuur en wordt er sinds kort door een groep bewoners aan Yoga gedaan.

Upcyclen van materialen

Toekomstbestendigheid is een zeer belangrijk aspect geweest in de ontwikkeling en realisatie van dit CPO project. Er is dan ook veel gewerkt met duurzame materialen en oplossingen. De gevels van de woningen en het Hoofdhuis bestaan bijvoorbeeld uit hergebruikt plastic van onder andere flesdopjes en kratten (upcycling). Daarnaast zijn alle woningen gasloos en voorzien van zonnepanelen en van een warmte-koude-opslag installatie (WKO). Zo ook de appartementen in het Hoofdhuis. Middels 20 warmtepompen worden de appartementen op een duurzame en energiezuinige manier verwarmd en gekoeld en wordt gezorgd voor een gezond binnenklimaat. Geworteld Wonen past daarmee perfect bij de wijk RijswijkBuiten, dat bekend staat als de meest duurzame wijk van Nederland.