De Rank Moordrecht

Woningcorporatie

Zorg

Nieuwbouw

Ontwikkelen

Moordrecht

Zuid-Holland

Koopappartementen
15 woningen
Huurappartementen
19 woningen
Opdrachtgever
Woningcorporatie Woonpartners Midden-Holland & Stichting Oudereninitiatief De Zuidplas
Architect
Venster Architecten
Woonoplossing
Vrij Wonen

Aan de ringvaart in Moordrecht ontwikkelden en bouwden we De Rank. Dit appartementencomplex bestaat uit 34 woningen, waarvan 15 koopwoningen en 19 huurwoningen voor Stichting Oudereninitiatief De Zuidplas.

De Rank is een kleurrijk appartementencomplex op steenworp afstand van het centrum van Moordrecht. Het bevindt zich in een groene en waterrijke omgeving. De 15 koopappartementen zijn met name gekocht door 55-plussers. De 19 huurwoningen zijn bestemd voor jongvolwassenen met een zorgvraag. Ook beschikt het pand over een kantoor en een gemeenschappelijke ruimte. 

Oudereninitiatief De Zuidplas

Het idee om hier sociale huurwoningen te ontwikkelen is tot stand gekomen naar aanleiding van een initiatief van Stichting Oudereninitiatief de Zuidplas. Deze stichting bestaat uit een groep ouders met dezelfde droom: een passende woonoplossing vinden voor hun jongvolwassen kinderen met een beperking. Een plek waar hun kinderen een eigen appartement hebben, maar toch ook samenwonen met andere jongeren en waar ze beschikken over de juiste zorg, die collectief wordt ingekocht. De stichting ging binnen de gemeente Zuidplas op zoek naar geschikte locaties en kwam uit op de perfecte plek: een locatie aan de Ringvaart in Moordrecht. Centraal gelegen, dichtbij de winkels, gelegen aan een park en een bushalte voor de deur.

Een eigen thuis

De woningen zijn ruim van opzet en hebben een oppervlakte van 50 m2. Elke woning beschikt over een woonkamer met keuken, een badkamer en een aparte slaapkamer. Vanuit de zorg is er 24 uur per dag iemand aanwezig. Daarom is er op de begane grond een kantoor en een kamer voor de slaapwacht gerealiseerd. De jongeren kunnen elkaar ontmoeten in één van de twee gezamenlijke ruimtes. Hier hebben zij onder andere de mogelijkheid om samen te koken en te eten. 

De Rank woningen

Specifieke wensen

Wij ontwikkelden het complex met appartementen en algemene ruimten voor de stichting. Bij de opzet van het complex is samen met de ouders van de toekomstige bewoners goed gekeken naar de wensen van de doelgroep. Het gaat hier om zo’n specifieke doelgroep dat er geen standaard programma van eisen bestaat. Daarom is het belangrijk om met elkaar in gesprek te gaan en te kijken waar de toekomstige bewoners behoefte aan hebben. En wie weten dat nu beter dan hun eigen ouders! In overleg met hen werden ruime bergingen gerealiseerd waar grotere fietsen zoals tandems en driewielers kunnen staan. Daarnaast is het gebouw voorzien van schuifdeuren zodat het complex voor mindervalide of visueel beperkte bewoners ook gebruiksvriendelijk is.

Lint doorknippen met groep mensen