World Food Center in Ede

Woningcorporatie

Nieuwbouw

Ontwikkelen

Arnhem

Ede

Aantal woningen
Circa 148
World Food Center Development
Aandeelhouder & ontwikkelaar
Opdrachtgever
World Food Center
Architect
Mix Architectuur & Weusten Liedenbaum

Natuurinclusieve wijken in het World Food Center in Ede

Bij de ontwikkeling van World Food Center in Ede worden grote vragen niet geschuwd. Door de groei van de wereldbevolking en de druk op het klimaat worden een gezondere leefomgeving en levensstijl steeds belangrijker. Een efficiëntere manier van produceren en consumeren is noodzakelijk. Want hoe houden we de impact op het milieu zo klein mogelijk? En hoe kunnen we gezonder eten en minder verspillen? In dit nieuwe, bruisende stadsdeel dat wordt ontwikkeld op het voormalig kazerneterrein in de regio Foodvalley, worden antwoorden op deze vragen gezocht. In World Food Center draait het om verantwoord voedsel en natuur. Werken, wonen en beleving worden samengebracht. Deze nieuwe, gezonde leefomgeving krijgt meerdere wijken, waaronder de Veluwse Proeftuin aan het Sysseltse bos. Een groene en luxe, maar toch bescheiden wijk met in de eerste drie fases circa 148 woningen die wij samen met BPD ontwikkeling, MIX architectuur, Weusten Liedenbaum en Green Real Estate realiseren.

Interesse in een woning? Bezoek de projectwebsite voor meer informatie.

Binnen nu en tien tot vijftien jaar moet het oude kazerneterrein omgetoverd worden tot het World Food Center. Het oppervlak van 28 hectare biedt ruimte aan ongeveer 650 woningen, maar ook horeca, retail- en sportvoorzieningen, een congreshotel, innovatieve start-ups, studentenhuisvesting – short stay en permanent- en de eyecatcher van het terrein ‘de WFC experience’.

De woningen

In de Veluwse Proeftuin bouwen we zo’n 148 woningen verdeeld over vier fases. Binnenkort gaat ook de vijfde fase in verkoop. Die komt in het nieuwe gebied ‘De Gelderse Stadstuin’.

De Veluwse Proeftuin

De Veluwse Proeftuin bestaat uit zes verschillende fasen:

De Gelderse stadstuin

Groen in de hoofdrol

Alle architectuur in de wijk is op de natuur gebaseerd. Zo wordt de Veluwe letterlijk de wijk ingetrokken. Eric van Hoof, projectmanager WFC vanuit Van Wijnen vertelt: ‘We gebruiken natuurlijke materialen en kleuren, waardoor de woningen één worden met de natuur en het landschap de hoofdrol behoudt. De auto is te gast en de parkeerplekken zijn op een ondergeschikte manier verwerkt in het plan. De gevels krijgen verticale begroeiing met planten die op de situatie van de gevel qua windrichting en de seizoenen afgestemd zijn. Zo staan er op het Noorden alleen planten, die ook echt alleen goed groeien op het Noorden. Daar hebben we onderzoek naar laten doen door een landschapsarchitect. De gevel blijft daardoor het hele jaar groen. Verder plaatsen we een houten krans om het gebouw heen, die als natuurlijke zonwering volstaat. Als koper kun je geen gezondere leefomgeving wensen’, vertelt Eric.

Appartementen

Samen eten, telen, spelen, leren, oogsten en verkopen

Ook in de Veluwse Proeftuin staan de voedseluitdagingen centraal. Hoe kunnen we gezonder eten en minder verspillen? ‘Mensen wonen hier straks in een gemeenschappelijke tuin, waar ze bijvoorbeeld fruit, groente en kruiden kunnen groeien om zelf te proeven. Samen kunnen ze eten, telen, spelen, leren, oogsten en verkopen, vanuit een gezondere, bewuste levensstijl. Zo krijgen de bewoners bij oplevering kruiden of eetbare planten, zoals tomatenplantjes op de balkons, die ze zo kunnen plukken tijdens het koken.’

Twee lachende mensen

Eric van Hoof

Projectmanager WFC vanuit Van Wijnen Arnhem

‘De supergave locatie, het ambitieniveau, de grote omvangen maar ook vooral de samenwerking met het integrale projectteam maakt dit een super gaaf project om aan mee te werken.’

Toekomstbestendig

De appartementen in de Veluwse proeftuin worden aangesloten op de stadsverwarming van Ede. ‘Dit is een duurzame collectieve warmtevoorziening in Ede die zo’n 20.000 woningen en bedrijven van ruimteverwarming en warm tapwater voorziet. De stadsverwarming krijgt geen aardgas, maar groene warmte. Hierdoor wordt op jaarbasis ongeveer 50.000 ton CO2-uitstoot bespaard. Ter vergelijking: één ton uitstoot staat gelijk aan 6.000 km afleggen in een dieselauto. Reken maar uit, dat bespaart dus heel wat! Naast het gebruiken van stadsverwarming plaatsen we zonnepanelen om energie op te wekken en maken we gebruik van hoogwaardige isolatie, waardoor het ontzettend energiezuinige woningen worden met een ambitie van EPC 0.’

World Food Center

De historie krijgt toekomst

Het World Food Center heeft respect voor de historie van het oude kazerne terrein. Zo is de voormalige Frisokazerne nu in gebruik als industriële congres- en eventslocatie, werkplek voor innovatieve start-ups en trainingscentrum voor muziek dans en theater. De Mauritskazerne vormt het kloppende hart van het nieuwe WFC. Hier wordt de eyecatcher ‘de Experience’  gevestigd. Maar ook komen de eerder genoemde woningen, horeca, bedrijfsruimten, een hotel en plekken om te sporten en te ontspannen.

Experience

Meer nieuws over World Food Center in Ede

Kijkochtenden Veluwse Proeftuin Ede

Van Wijnen organiseert kijkochtend Veluwse Proeftuin

Lees verder

Bouw eerste woningen in World Food Center Ede van start

World Food Center in Ede is een unieke gebiedsontwikkeling waarin alles draait om voedsel. Dus toen op 9 juni de…

Lees verder

Ondertekening aannemersovereenkomst natuurinclusieve ontwikkeling World Food Center Ede op PROVADA

Op de PROVADA tekende dinsdag 26 oktober World Food Center Development, een samenwerking van BPD, Van Wijnen Projectontwikkeling en Green…

Lees verder

Ook kiezen voor een natuurinclusieve wijk?

Neem contact op met Fabian Bovenlander, vestigingsdirecteur Van Wijnen Arnhem