Projecten

De Veluwse Proeftuin in het World Food Center

Ede

Bij de ontwikkeling van World Food Center in Ede worden grote vragen niet geschuwd. Door de groei van de wereldbevolking en de druk op het klimaat worden een gezondere leefomgeving en levensstijl steeds belangrijker. Een efficiëntere manier van produceren en consumeren is noodzakelijk. Hoe houden we de impact op het milieu zo klein mogelijk? En hoe kunnen we gezonder eten en minder verspillen? In dit nieuwe, bruisende stadsdeel dat wordt ontwikkeld op het voormalig kazerneterrein in de regio Foodvalley, worden antwoorden op deze vragen gezocht. In World Food Center draait het om verantwoord voedsel en natuur. Werken, wonen en beleving worden samengebracht. Deze nieuwe, gezonde leefomgeving krijgt meerdere wijken, waaronder de Veluwse Proeftuin aan het Sysseltse bos. Een groene en luxe, maar toch bescheiden wijk met in de eerste fase circa 130 woningen die wij samen met BPD ontwikkeling, MIX architectuur, Weusten Liedenbaum en Green Real Estate realiseren.

Aantal woningen
Circa 130
World Food Center Development
Aandeelhouder & ontwikkelaar
Opdrachtgever
World Food Center
Architect
Mix Architectuur & Weusten Liedenbaum

Binnen nu en tien tot vijftien jaar moet het oude kazerneterrein omgetoverd worden tot het World Food Center. Het oppervlak van 28 hectare biedt ruimte aan ongeveer 650 woningen, horeca, retail- en sportvoorzieningen, een congreshotel, innovatieve start-ups, studentenhuisvesting – short stay en permanent- en de eyecatcher van het terrein ‘de WFC experience’. Eric van Hoof, projectmanager WFC vanuit Van Wijnen Arnhem, vertelt over de woningen die wij realiseren: ‘In de Veluwse Proeftuin bouwen we zo’n 130 woningen verdeeld over drie fases. De eerste fase bestaat uit twee appartementencomplexen met in totaal 59 appartementen. Fase 2 bestaat uit zo’n 32 grondgebonden eengezinswoningen waaronder twee-onder-een-kap, hoek- en tussenwoningen. En fase 3 bestaat uit 40 appartementen. We hebben het voor elkaar gekregen om de eerste fase in een heel kort tijdspad van schetsontwerp tot bouwvergunning en verkoop gereed te krijgen. In november gaan ze al in verkoop. Daar ben ik echt trots op!’

Groen in de hoofdrol

Alle architectuur in de wijk is op de natuur gebaseerd. De Veluwe wordt letterlijk de wijk ingetrokken. ‘We gebruiken natuurlijke materialen en kleuren, waardoor de woningen één worden met de natuur en het landschap de hoofdrol behoudt. De auto is te gast en de parkeerplekken zijn op een ondergeschikte manier verwerkt in het plan. De gevels krijgen verticale begroeiing met planten die op de situatie van de gevel qua windrichting en de seizoenen afgestemd zijn. Zo staan er op het Noorden alleen planten, die ook echt alleen goed groeien op het Noorden. Daar hebben we onderzoek naar laten doen door een landschapsarchitect. De gevel blijft daardoor het hele jaar groen. Verder plaatsen we een houten krans om het gebouw heen, die als natuurlijke zonwering volstaat. Als koper kun je geen gezondere leefomgeving wensen’, vertelt Eric.

Samen eten, telen, spelen, leren, oogsten en verkopen

Ook in de Veluwse Proeftuin staan de voedseluitdagingen centraal. Hoe kunnen we gezonder eten en minder verspillen? ‘Mensen wonen hier straks in een gemeenschappelijke tuin, waar ze fruit, groente en kruiden kunnen groeien om zelf te proeven. Samen kunnen ze eten, telen, spelen, leren, oogsten en verkopen, vanuit een gezondere, bewuste levensstijl. Zo krijgen de bewoners bij oplevering kruiden of eetbare planten, zoals tomatenplantjes op de balkons, die ze zo kunnen plukken tijdens het koken.’

‘De supergave locatie, het ambitieniveau, de grote omvangen maar ook vooral de samenwerking met het integrale projectteam maakt dit een super gaaf project om aan mee te werken.’

Eric van Hoof, Projectmanager WFC vanuit Van Wijnen Arnhem

Toekomstbestendig

De woningen in de Veluwse proeftuin worden aangesloten op de stadsverwarming van Ede. ‘Dit is een duurzame collectieve warmtevoorziening in Ede die zo’n 20.000 woningen en bedrijven van ruimteverwarming en warm tapwater voorziet. De stadsverwarming krijgt geen aardgas, maar groene warmte. Hiermee wordt op jaarbasis ca. 50.000 ton CO2-uitstoot bespaard. Eén ton uitstoot staat gelijk aan 6.000 km afleggen in een dieselauto. Reken maar uit, dat bespaart dus heel wat! Naast het gebruiken van stadsverwarming plaatsen we zonnepanelen om energie op te wekken en maken we gebruik van hoogwaardige isolatie, waardoor het ontzettend energiezuinige woningen worden met een ambitie van EPC 0.’

De historie krijgt toekomst

Het World Food Center heeft respect voor de historie van het oude kazerne terrein. Zo is de voormalige Frisokazerne nu in gebruik als industriële congres- en eventslocatie, werkplek voor innovatieve start-ups en trainingscentrum voor muziek dans en theater. De Mauritskazerne vormt het kloppende hart van het nieuwe WFC. Hier wordt de eyecatcher ‘de Experience’  gevestigd. Daaromheen komen de eerder genoemde woningen, horeca, bedrijfsruimten, een hotel en plekken om te sporten en te ontspannen.

Interesse in een woning? Kijk dan hier voor meer informatie.

Andere projecten

Meer dan bouwen