Projecten

distributiecentrum is logistieke hart bol.com

Waalwijk

Bol.com, Nederlands grootste e-commerce speler, opende in september 2017 in Waalwijk haar distributiecentrum. Het nieuwe logistieke hart – dat tevens een portiergebouw, entreegebouw en loopbrug omvat – was nodig om ook in de toekomst het omvangrijke assortiment en de diensten te kunnen blijven uitbreiden, zonder in te boeten aan gemak, kwaliteit en service.

“Een eigen fulfilment center met voldoende ruimte om verder te groeien zorgt ervoor dat we ons assortiment van tien miljoen artikelen en diensten kunnen blijven uitbreiden.”

Algemeen directeur

Award
Internationale BREEAM-award
Werkgelegenheid
Honderden extra banen
Totale vloeroppervlakte
135.000 m2
Opdrachtgever
bol.com
Architect
FKG Architecten, Koog aan de Zaan
Nieuwe fulfilment center bol.com

Klant van de toekomst

 

De cijfers van het nieuwe distributiecentrum liegen er niet om: het nieuwe pand heeft een totale vloeroppervlakte van 135.000 m2 en biedt ruimte voor 1 miljoen unieke artikelen (7 miljoen items in totaal). De anderhalf jaar durende bouw is één van de grootste projecten uit de geschiedenis van bol.com. In vijf jaar tijd werd bol.com drie keer zo groot en het distributiecentrum te klein. Met dit nieuwe fulfilment center leveren wij een bijdrage aan de ambitie van bol.com om ook in de toekomst te kunnen blijven groeien en innoveren en hun klanten en partners maximale service te bieden. De e-commerce speler verwacht de komende jaren namelijk ook nog flink te groeien. We hebben het pand zo gebouwd en ingericht dat de tijd tussen bestellen en bezorgen zo kort mogelijk is. Hiermee levert het een grote bijdrage aan de meest betrouwbare en snelste levering van e-commerce bestellingen in Nederland en België.

Internationale BREEAM award

 

Het nieuwe distributiecentrum is internationaal in de prijzen gevallen met een BREEAM-award voor meest duurzame bouwproject in de categorie industrie. De erkenning valt bol.com ten deel vanwege de manier waarop de CO2-uitstoot is gereguleerd en de focus op een gezonde en prettige werkomgeving voor werknemers. Tijdens de bouw van het bol.com fulfilment center hebben we duurzame oplossingen toegepast waarbij gestreefd is naar een CO2-neutraal proces. Voorbeelden zijn het gebruik van warmte- en koudeopslag voor de klimaatbeheersing en windenergie. Ook de ecologische meerwaarde van nestkasten voor vogels, verwarmde vleermuisburchten en bijenkasten hebben bijgedragen aan het toekennen van de prijs voor het nieuwe distributiecentrum.

Nieuwe fulfilment center bol.com

Honderden extra arbeidsplaatsen

Er is veel aandacht besteed aan een gunstig werkklimaat voor werknemers; optimale temperaturen, voldoende licht en natuurlijk licht, continue toevoer van frisse lucht, geluidswerende materialen, zachte omgevingskleuren en zoveel mogelijk open werkruimtes.Met de realisatie van het nieuwe fulfilment center dragen wij ook op een positieve manier bij aan werkgelegenheid en de lokale economie. Zo worden er in de toekomst honderden banen gecreëerd voor Waalwijk en omgeving, waarbij ook banen voor mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. De verwachting is dat het aantal arbeidsplaatsen in het bol.com distributiecentrum de komende jaren in fases zal groeien tot 2.000 medewerkers op een dag. Op drukke tijden, voorafgaand aan de feestdagen, draait het distributiecentrum op volle sterkte. Er worden dan gemiddeld 30.000 pakketjes per uur verwerkt.

#PLEK: Een plek om te groeien

Bekijk in deze #PLEK een soortgelijk project. Heel doelbewust koos het vooruitstrevende bedrijf Bronkhorst High-Tech BV voor de Achterhoek als plek om te vestigen. In aflevering 7 van #PLEK vertelt directeur Henk Tappel waarom juist voor deze locatie werd gekozen. Rust, ruimte en ‘noaberschap’ blijken prima samen te gaan met hoogwaardige technische ontwikkelingen. In de video ziet u hoe slimme en duurzame gebouwen deze unieke match mogelijk maken. Lees er meer over op de projectpagina.

Andere projecten

Meer dan bouwen